Je lokale reisspecialisten in Schotland

"Slainte Mhath, wij zijn Bianca en Henk, de Better Places Schotland specialisten. Onze passie voor Bonnie Scotland is al meer dan 20 jaar geleden begonnen en wij hebben in die jaren voor vele Nederlanders en Vlamingen prachtige reizen samengesteld. Geef ons je wensen door en wij sturen je een voorstel op maat"

Waarom op tijd boeken nodig is

Schotland wordt steeds populairder als reisbestemming, onder andere dankzij televisieseries als Game of Thrones en Outlander. Vanwege corona zetten veel mensen hun reisplannen on hold, maar nu reizen weer mogelijk is, willen ze nu hun reisdromen waarmaken. “Dat betekent voor bestemmingen als Schotland dat de vraag groter is dan het aanbod”, zegt Henk, de lokale reisspecialist van Better Places. “Het aantal accommodaties aan de westkust, noordkust en op de Schotse eilanden is al niet groot. Het is een dunbevolkt gebied en accommodaties staan daar in de wintermaanden leeg. Dat nodigt niet uit om veel nieuwe hotels te starten. Nu de vraag naar Schotland reizen zo groot is, zitten de accommodaties snel vol. Zeker als je graag op bijzondere plekken slaapt.”

Lage beschikbaarheid accommodaties en huurauto's

De drukte geldt vooral in de zomermaanden, maar ook juni en september is het aanbod beperkt. Niet alleen als het gaat om accommodaties, want er is ook een tekort aan huurauto’s. “Dat speelt niet alleen in Schotland, maar op bijna alle bestemmingen”, weet Henk. “Door corona moesten autoverhuurbedrijven een deel van hun vloot verkopen. Nu het weer aantrekt, kunnen ze niet zomaar nieuwe auto’s aanschaffen. De auto-industrie heeft ook te maken met tekorten in de productie, dus er rollen maar weinig nieuwe auto’s van de band. De huurauto’s die er wel zijn, zijn erg duur. Ik verwacht dat dit volgend jaar weer hersteld is, maar komend jaar is de situatie nog lastig.”

Benieuwd naar de mogelijke excursies in Schotland? Lees hier over een paar leuke excursies in Schotland om aan je reis toe te voegen.

Reizen naar Schotland met eigen auto

Better Places adviseert reizigers dan ook om hun Schotland reis op tijd te boeken en waar mogelijk in het laagseizoen te reizen. Dat heeft als extra voordelen dat het overal in Schotland minder druk is, het weer vaak prima is en er minder muggen zijn. “Ik raad mensen ook aan om met hun eigen auto naar Schotland te reizen”, zegt Henk. “Je kunt makkelijk met de ferry van Nederland naar Schotland en je auto meenemen aan boord. Natuurlijk is het even wennen dat in Schotland je stuur aan de verkeerde kant zit, maar in de praktijk levert het geen problemen op. Houd er bij het boeken van de ferry ook weer rekening mee dat de beschikbaarheid onder druk staat. In de zomermaanden is de keuze in hutten beperkt.”

Ontdek Schotland buiten de gebaande paden

Om problemen met beschikbaarheid te vermijden, is het een goed idee om een reis te plannen die wat meer buiten de gebaande paden leidt. De oostkant van Schotland, het gebied rond Aberdeen, wordt minder vaak bezocht dan bekende trekkers als Isle of Skye en de westkust van Schotland. “Maar dit gebied is zeker zo mooi als de populairste plekken van het land en het is makkelijker om daar goede accommodaties te vinden”, zegt Henk. “Bovendien is Schotland niet zo groot. Je maakt eenvoudig dagtochten naar bekendere plekken, vanuit een mooie lodge die iets afgelegener ligt. De moeite waard, want juist die bijzondere accommodaties maken je reis af.”

Wil je nog wat meer inspiratie opdoen voordat je een reis naar Schotland boekt? Lees dan hier over de excursies in Schotland die wij aanraden.

Stel zelf je rondreis Schotland samen

Bij Better Places kun je je rondreis Schotland zelf samenstellen. Geef je wensen door aan onze lokale reisexpert Henk en hij maakt graag een voorstel op maat.