Paspoort en visum

Voor onze reizen naar Panama hoef je geen visum aan te vragen. Er is geen visum benodigd voor een verblijf tot maximaal 180 dagen.

Je paspoort moet nog minimaal zes maanden geldig zijn bij aankomst in Panama. Daarnaast moet het minimaal één lege visumpagina hebben, voor het stempel van de douane. Je moet bovendien in het bezit zijn van bewijs van een retourvlucht of een vlucht naar de volgende bestemming.

Wanneer je via de Verenigde Staten vliegt, is het verplicht om vooraf een ESTA reistoestemming (Electronic System for Travel Authorization) aan te vragen, bij voorkeur 72 uur voor vertrek. Het ESTA formulier vervangt het formulier dat voorheen tijdens de vlucht ingevuld werd. De aanvraag voor de ESTA reistoestemming bedraagt $ 14,- en dient per creditcard betaald te worden.

Bij vertrek uit Panama betaal je US$ 20,- vertrekbelasting op de luchthaven.

Je bent zelf verantwoordelijk voor het bezit van geldige en juiste reisdocumenten. Het is altijd handig voor vertrek de informatie van de ambassade te checken, zodat je zeker weten over de juiste en geldige documenten beschikt. Bekijk hier de informatie. Bovenstaande richtlijnen gelden voor reizigers met een Nederlandse of Belgische nationaliteit. Reizigers met een andere nationaliteit dienen zelf contact op te nemen met de ambassade of de Visumcentrale.

Gezondheid en vaccinaties

Aangezien de adviezen voor vaccinaties en malariaprofylaxe vaak veranderen raden we je aan contact op te nemen met de lokale GGD, je huisarts of Thuisvaccinatie.nl.

Better Places werkt samen met Thuisvaccinatie.nl.  Zij bieden een unieke service: vaccinaties bij je thuis, door een erkende arts op een moment dat jou het beste uitkomt. De artsen van Thuisvaccinatie vaccineren ook in de avonden of in weekenden. Hoewel Thuisvaccinatie bij je aan huis komt, is de dienstverlening niet duurder dan bijvoorbeeld de GGD of huisarts. Maak een afspraak.

Wij adviseren om vier tot zes weken voor vertrek de afspraak te plannen.

Zika virus

Het door muggen overgedragen virus werd in 2014 ontdekt. Voor zover bekend lopen volwassenen geen gevaar. Bekende symptomen zijn koors en uitslag. Vaak is iemand na een week weer in orde. Er is op dit moment geen negatief reisadvies voor landen waar het virus geconstateerd is. Zwangere vrouwen wordt door het RIVM echter afgeraden om in de gebieden te reizen waar het virus actief is. Kijk voor meer informatie over het zika-virus op de website van het RIVM.

Veiligheid en reisadvies

De veiligheid van klanten en personeel staat bij Better Places altijd op de eerste plaats. Onze lokale reisexperts volgen de veiligheidssituatie op al onze bestemmingen doorlopend. Voor actuele informatie over de veiligheidssituatie op jouw bestemming verwijzen wij je naar de website van de rijksoverheid: reisadviezen.

Geld en pinnen

In Panama betaal je met US dollars. Het is handig om vlak voor je reis de koers van de US dollar te bekijken. Een zogenaamde ‘converter’ kan je hierbij helpen.

De officiële naam van de Pamamese valuta is Balboa. Het is echter exact hetzelfde papiergeld als de US dollar. De termen Dolár en Balboa worden dan ook door elkaar gebruikt. Het muntgeld is wel Panamees maar heeft ook precies dezelfde waarde en vorm als Amerikaanse munten. 100 centavos is 1 Balboa.  Vaak heeft men geen geld terug voor US$ 50 en 100. Zorg dus dat je voldoende kleine coupures hebt.

Op veel plaatsen in Panama is het mogelijk om geld te pinnen met een Visa of MasterCard, mits de bankpassen zijn voorzien van een Cirrus en Maestro logo. Tevens is het mogelijk om bij sommige banken geld op te nemen met je creditcard. Op Bocas del Toro is maar één pinautomaat, deze werkt soms niet, neem dus extra cash mee bij je bezoek aan Bocas del Toro. Op de San Blas eilanden kun je niet pinnen.

Het is altijd aan te raden om voor ‘noodgevallen’, zoals wanneer een pinautomaat niet werkt, euro’s of dollars in cash bij je te hebben.

Alle bankpassen zijn tegenwoordig standaard op gebruik binnen Europa ingesteld. Verander dit voor vertrek naar ‘wereld’, anders kun je geen geld pinnen.

Tijdsverschil

In Panama is het gedurende de zomertijd 7 uur vroeger dan in Nederland. In de wintertijd is het er 6 uur vroeger.

Elektriciteit

De stopcontacten in Panama werken op 110 volt. Hiervoor heb je een wereldstekker nodig met een uitgang van een Amerikaanse stekker, met twee platte pinnetjes. Houd er rekening mee dat de elektriciteit in Panama wel eens uit kan vallen. We raden je dan ook aan om ‘s avonds altijd een zaklamp bij de hand te hebben.

Kleding

Het is over het algemeen tropisch warm in Panama. Toch kan het soms ook fris zijn, en in elke tijd van het jaar kan er een bui vallen. Het is handig om laagjeskleding mee te nemen. Dit wil zeggen dat je kledingstukken meeneemt die je, als het afkoelt, over elkaar heen kunt aantrekken en bij warmer weer snel weer uit kan trekken. Het is daarnaast aan te raden om regenkleding en eventueel een paraplu mee te nemen.

Duurzaam reizen Panama

Wij doen ons best om onze reizen zo duurzaam mogelijk uit te voeren. Ook jij kunt een bijdrage leveren. Lees hier onze tips.