De beste reistijd in Panama wordt uiteraard met name bepaald door het klimaat van Panama. Maar wellicht speelt voor jou ook de vraag hoe druk het is in de verschillende maanden een rol. Voor de bestemming zelf is het eveneens beter als het toerisme beter over het jaar gespreid is. Daarom kijken wij niet alleen naar het weer, maar ook naar de drukte in de verschillende maanden.

Als je niet afhankelijk bent van de schoolvakanties is het een aanrader om buiten het hoogseizoen op vakantie naar Panama te gaan. Het voordeel van reizen buiten de schoolvakanties is bovendien dat de ticketprijzen vaak een stuk lager liggen. Reisexpert Liesbet, die in Panama en al jaren in Centraal Amerika woont, geeft je graag advies.

De beste reistijd Panama is in de maanden december t/m april. In de overige maanden kun je ook prima een rondreis Panama maken

Klimaat

beste reistijd Panama

Panama heeft een tropisch klimaat met een hoge luchtvochtigheid en het hele jaar door hoge temperaturen. Panama kent duidelijk twee seizoenen, de natte en de droge periode. De droge tijd duurt van december tot en met april en de regentijd van mei tot en met november. In deze periode regent het zelden de hele dag. De regen valt over het algemeen in de vorm van korte, hevige buien, meestal in de middag, avond of nacht. De volgende ochtend is het dan weer stralend weer en lekker zonnig. In het binnenland kan het wel langdurig regenen. De meeste regen valt in september en oktober.

Ook in het regenseizoen is Panama een mooie bestemming, de natuur in Panama is dan op zijn mooist. Houd er rekening mee dat ook in de droge periode regenbuien vallen. Regen vormt zelden een reden om binnen te blijven, omdat het niet afkoelt. De temperatuur ligt in Panama het hele jaar door tussen de 24 en 35°C, afhankelijk van de hoogte waarop je je bevindt. In het grootste deel van de droge tijd heerst er een aangename gemiddelde temperatuur van 27 graden. Februari tot en met mei zijn de warmste maanden van het jaar. De temperatuur loopt dan op tot rond de 35 graden. In de hooglanden rond Boquete ligt de gemiddelde temperatuur rond de 24 graden.

Op de eilanden in de Caribische Zee (Bocas del Toro, San Blas) valt in de regentijd minder regen dan in de rest van Panama. In Bocas del Toro is niet duidelijk een regenseizoen, er kan altijd een tropische regenbui vallen. Op de San Blas eilanden loopt het regenseizoen net als in de rest van Panama van mei tot en met november. Wel valt hier in de periode juni tot en met augustus minder regen. Door de verkoelende zeewind is het op San Blas vaak ook wat minder warm, een aangename 24 graden.

De beste reistijd Panama is van december tot en met april, maar ook buiten deze periode is Panama goed te bereizen. Ongeacht in welke periode van het jaar je reist, zal het tijdens je Panama rondreis wel eens regenen. Panama is niet voor niets gezegend met uitbundige natuur.

Drukte

beste reistijd Panama drukte

Het hoogseizoen Panama loopt van midden december t/m april, de droge periode in Panama. Daarnaast hebben de Amerikanen in deze periode vakantie en Panama is voor hen een goede winterzonbestemming. Je kunt het hele jaar prima een rondreis Panama maken, dus kijk ook zeker naar de rustigere periodes.

Speciale evenementen

beste reistijd Panama evenementen

Januari: Feria de las Flores y del Cafe Boquete
Dit bloemen en koffie festival in Boquete is een groots evenement dat veel bezoekers trekt.

Januari: Jazz festival
6 dagen jazz in het hele land met nationale en internationale artiesten. De meeste optredens vinden plaats in Panama-Stad.

Februari-maart: Carnaval
Carnaval wordt groots gevierd in Panama met optochten, muziek, dans en vuurwerk. De beste steden om Carnaval te beleven zijn Las Tablas, Chitre, Penonome, Pedasi, Los Santos, David en uiteraard Panama Stad. Waterkanonnen die het publiek natspuiten maken deel uit van het carnavalsspektakel.

Plan jouw reis naar Panama

Ben je op zoek naar een bijzondere Panama rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Liesbet, de reisexpert in Panama. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Liesbet.

Reiservaringen Panama

Bekijk meer reiservaringen van reizigers die op reis gingen naar Panama op Trustpilot of Rondreis.