Het is 45 jaar geleden dat Martien van Rijnswou tijdens zijn militaire dienst in Suriname zat. Hij bracht er een jaar door en kijkt met veel plezier terug op die tijd. Maar hoewel de wens er wel was, keerde hij nooit terug. Tot dit jaar. Hij en zijn vrouw Nella maakten een Suriname rondreis van drie weken en maakten uitgebreid kennis met de prachtige mix van natuur en cultuur in het land.

Een prachtig cadeau

Tijdens zijn dienstjaar in Suriname werkte Martien op het oude Prins Bernhard Kampement net buiten Paramaribo, inmiddels de Memre Boekoe Kazerne geheten. “Toen ik vorig jaar met pensioen ging, kreeg ik van kinderen, familie en vrienden een prachtig cadeau: een reis naar Suriname”, vertelt hij. “Die kans hebben we meteen aangegrepen. Nu kon ik Nella ook kennis laten maken met het land.” Martien en Nella bekeken verschillende opties voor het organiseren van hun reis. Ze hadden een lange lijst van dingen die ze graag wilden zien en doen. “Bij reisbureaus kregen we een kant-en-klaar reisplan, waar altijd onderdelen inzaten die ons minder aanspraken”, zegt Nella. “Toen ontdekten we Better Places en dat bleek ideaal. Wij konden onze wensen aangegeven en Lizet, de lokale reisspecialist in Suriname, maakte daar vervolgens een reisplan op maat bij. Dat verliep heel makkelijk.”

Magisch regenwoud Suriname

Drie weken brachten Martien en Nella door in Suriname. Een ecolodge in Paramaribo was hun thuisbasis, van waaruit ze steeds meerdaagse trips maakten. “We kunnen gewoon niet zeggen wat de hoogtepunten van onze reis waren”, zegt Nella. “Alles was even mooi.” Martien: “Heel bijzonder was ons verblijf in de duurzame Danpaati River Lodge. De lodge ligt midden in het regenwoud, op een eiland in de Suriname-rivier. We voeren hier met een traditionele boot naartoe en bij aankomst werden we ontvangen met een prachtig welkomstritueel. We hadden hier een leuk huisje, met een mooie veranda plus hangmat.” “’s Ochtends werd er koffie en thee geserveerd op de veranda, zodat we het oerwoud rustig konden zien ontwaken”, vult Nella aan. “Ik vond het een magische plek.”

“De Surinamers hebben onze reis mede zo bijzonder gemaakt” 

Suriname rondreis: veel geleerd van de gidsen in Suriname

De Suriname rondreis zat vol activiteiten. Martien en Nella zagen bij Galibi hoe schildpadden hun eieren kwamen leggen. Ze maakten op Brownsberg een lange junglewandeling, waarbij ze veel leerden van hun gids, een kenner van de lokale flora en fauna. Ze maakten mooie fietstochten en bezochten de oude suikerfabriek Mariënburg, waar ze een rondleiding kregen van een oud-werknemer. “We hadden zoveel geluk met onze gidsen”, zegt Martien. “Op een oude koffieplantage in Frederiksdorp waren we de enige gasten en daar kregen we heel veel informatie. We hebben tijdens onze reis niet alleen veel moois gezien, maar ook veel geleerd. Als je door Suriname reist, leer je ook weer meer over de geschiedenis van Nederland.”

Suriname rondreis die klopte

Voor Martien was het geweldig om na 45 jaar weer terug te zijn in Suriname. “Er was niet zoveel veranderd”, lacht hij. “Ik denk dat veel gebouwen in Paramaribo sindsdien geen likje verf meer hebben gehad. Dat is ook de charme van het land en de bevolking: mensen maken zich nergens druk om.” Nella: “Onze reis was prachtig, een mooie mix van natuur en cultuur. Lizet van Better Places heeft heel goed naar ons geluisterd, ze begreep wat we wilden en ze heeft een reisplan gemaakt dat helemaal klopte. Ik kan iedereen aanraden om Suriname te bezoeken. Het land is vriendelijk en warm en het is makkelijk te bereizen. Het is apart om een stukje Nederlandse geschiedenis in de tropen te vinden en overal Nederlands te kunnen spreken. De mensen zijn enorm hartelijk en open en zij hebben onze reis mede zo bijzonder gemaakt.”

Plan jouw reis naar Suriname

Ben je op zoek naar een bijzondere Suriname rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Lizet, de reisexpert in Suriname. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Lizet.

Ook een bijzondere reis door Suriname?

Kim ging met haar gezin op reis naar Suriname, en liet zich adviseren door de lokale reisspecialist Lizet. Ben je ook op zoek naar meer inspiratie? De bloggers van Stop and Stare geven je een aantal reistips voor een geweldige Suriname reis.