Suriname is naast een prachtige vakantiebestemming, voor sommige mensen ook de plek waar een stukje familiegeschiedenis ligt. Deze bijzondere reden bracht de familie de Vos-Driessen naar Suriname. In oktober 2018 maakte Charles samen met zijn kinderen en kleinzoon een rondreis in het land van zijn roots. Zo’n bijzondere reden vraagt om een echte maatwerkreis. Samen met Lizet, de reisexpert in Suriname van Better Places, stelden zij hun ideale reis samen. Hier schrijft hij zijn ervaring over Suriname.

Kleindochter Cindy over Jacob: “Hij heeft Suriname nooit helemaal los gelaten, zo zat er altijd wel ergens sambal op of tussen.” 

ervaring Suriname

Suriname ervaring: Terug naar de roots

In Nederland bij Charles’ thuis waren de verhalen over Suriname schaars, maar zowel Jacob als Charles hebben altijd de drang gehad om naar Suriname te gaan. Voor Jacob heeft een terugkeer er nooit in gezeten: “Hij heeft altijd terug gewild, zijn vrouw zag dit niet zitten. Toen mijn oma overleden was durfde hij zelf de reis niet meer aan,” vertelt dochter van Charles, Cindy. Toch heeft hij Suriname nooit helemaal losgelaten: Er zat altijd wel ergens sambal op of tussen.” En toen Jacob in 2003 overleed werd er tijdens zijn uitvaart het slavenkoor afgespeeld.

De laatste jaren heeft Charles samen met zijn vrouw zijn stamboom uitgezocht: “We zijn gekomen tot 51.000 namen, waaronder 21 slaven van Lubliek.” Afgelopen oktober was het tijd om het land van zijn herkomst met eigen zintuigen te gaan ervaren. In de hoop nog meer te ontdekken van hun verleden kwam Charles samen met zijn dochter, zoon, schoondochter en kleinzoon naar Suriname, op zoek naar de houten huizen, het rode zand en het typische klimaat.

ervaring Suriname

Bijzondere ontdekking

Dat de reis indruk heeft gemaakt op de familie de Vos-Driessen is zeker: “Hoe bijzonder is het om met 3 generaties dit samen te doen! Wij hebben Suriname en de Surinamers in ons hart gesloten.

Eenmaal weer thuis blijken de wortels in Suriname nog groter te zijn. Na onderzoek in de familielijn van de man van Cindy komt de familie tot de ontdekking dat zijn overgrootvader op de West Indische Compagnie voer en in slaven handelde. Dit leidt tot een bijzondere situatie: Als afstammeling van een slaaf heb ik een man getrouwd die afstamt van een slavenhandelaar.”

Plan jouw reis naar Suriname

Ben je op zoek naar een bijzondere Suriname rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Lizet, de reisexpert in Suriname. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Lizet.

Suriname ervaring - meer lezen?

Charles en zijn familie gingen op reis door Suriname, en liet zich adviseren door de lokale reisspecialist Lizet. Ben je ook op zoek naar meer inspiratie? De bloggers van Stop and Stare geven je een aantal reistips voor een geweldige Suriname reis.