Waarom Sicilië een aanrader is voor een reis met kinderen

  • Interessante cultuur met veel verschillende invloeden
  • Kinderen zullen de poppentheaters leuk vinden
  • Indrukwekkend bezoek aan de Etna
  • Veel ruimte voor recreatie bij het water
  • Veel leuke activiteiten
  • Toegankelijke eetcultuur

Kinderen kunnen zich onderdompelen in geschiedenis van Sicilië

Sicilië ligt tussen Europa en Afrika en is gedurende de geschiedenis geregeld ingelijfd door verschillende volkeren. De Grieken en de Romeinen hebben er hun sporen nagelaten, maar ook de Arabieren, de Noormannen en zelfs de Spanjaarden hebben er invloed uitgeoefend. Die mix van culturen voel je. Verspreid over het eiland zie je verschillende bouwstijlen terug en vind je restanten van oude culturen. Kinderen zullen de indrukwekkende Griekse tempels van Agrigento en het amfitheater in Taormina zeker interessant vinden, net als de Islamitische architectuur die je in Palermo tegenkomt. Hoofdstad Palermo voelt sowieso nog steeds als een bruisende smeltkroes van culturen. Je komt hier ogen en oren tekort.

Bezoek een poppentheater met kinderen op Sicilië

In Palermo, maar ook op andere plekken op Sicilië, zijn nog poppentheaters waar voorstellingen worden gegeven met handgemaakte poppen. Dit is echt een belevenis! In Syracuse kun je tegenover het poppentheater zelfs bekijken hoe de poppen gemaakt worden door een echte vakman. In een museum even verderop kun je alles leren over het poppentheater op Sicilië, maar ook over de verschillende soorten theaterpoppen uit de rest van de wereld.

Wil je weten wanneer het beste momenten is om Sicilië te bezoeken? Kijk dan even op onze blog over de beste reistijd voor Italië.

De Etna, actiefste vulkaan van Europa

De Etna torent ruim 3300 meter boven de zeespiegel uit. Daardoor kun je deze actiefste vulkaan van Europa vanaf heel veel plekken in het oosten van Sicilië zien. Hoe gaaf is het om tijdens een excursie deze vulkaan op te gaan. Ook met kinderen kun je onder leiding van een gids een spannende wandeling over de Etna maken. Zijn jullie kinderen geen echte lopers? Kies dan voor een jeeptour. Lekker hobbelen door een zwart maanlandschap! Of neem de kabelbaan, die je bijna naar de top brengt. Houd er wel rekening mee dat het boven flink waait en koud kan zijn, zelfs op warme dagen. Een extra jas om warm te blijven zal je zeker nodig hebben.

Waterpret is op Sicilië altijd dichtbij

Sicilië heeft geweldig mooie en afwisselende stranden. Er zijn lange, brede zandstranden die langzaam aflopen in zee en daarom perfect zijn voor gezinnen met jonge kinderen. Het strand van San Vito lo Capo is één van de allermooiste, met een spectaculaire rots op de achtergrond. Er zijn ook waterfietsen te huur, om de kalme baai te verkennen, zodra je even genoeg hebt van al dat zand. Is je gezin avontuurlijk en zijn de kinderen al wat groter, dan zijn er ook hele gave rotsstranden, of strandjes die door een wandelpad met elkaar verbonden zijn. Neem je picknicklunch mee en je hebt samen een heerlijke dag. In de omgeving van de steden zijn verschillende waterparken. Zo is op Sicilië een dag waterpret nooit ver weg.

Graag eerst een voorbeeld van hoe een reis door Sicilië met kinderen eruit kan zien? Bekijk dan onze Sicilië met kinderen voorbeeldreis.

Op Sicilië zijn er volop mogelijkheden om actief te zijn

Ben je graag actief op vakantie met het gezin? Sicilië is perfect om met de kinderen allerlei activiteiten te ondernemen. Naast bijvoorbeeld mountainbiken op de Etna zijn er nog genoeg andere opties. Zo kun je op verschillende plekken de boom in bij één van de klimparken. In alle parken zijn er parcoursen voor alle leeftijden, inclusief eentje voor de allerjongste bezoekers. Langs de kust bij Taormina zijn snorkeltours. Houden je kinderen van paardrijden, dan is het extra leuk om te

overnachten op één van de agriturismo’s waar dit kan. Ook zonder die paarden is een verblijf in een agriturismo met kinderen super. Misschien mogen ze de boer wel meehelpen met de oogst, of kunnen ze er hun eigen sinaasappels plukken voor het ontbijt.

Zelfs het eten op Sicilië is perfect voor kinderen

Pizza en pasta lusten bijna alle kinderen graag. Maar Sicilië heeft meer te bieden op culinair gebied. Arancini zijn smakelijke, gefrituurde risottoballen met een vulling van kaas of ham die overal verkrijgbaar zijn. Doordat de smaak zacht is zullen de meeste kinderen smullen van deze Siciliaanse ‘bitterballen’. En dan zijn er natuurlijk de bekende Italiaanse toetjes, waarbij die op Sicilië nét een beetje specialer zijn. Wat dacht je van een broodje ijs?! De Brioche con gelato zijn een populaire lekkernij op het eiland. En er zijn meer zoetigheden die het goed doen bij kinderen. Zo zijn de cannoli één van de bekendste gerechten uit de Siciliaanse keuken en een must om te proeven. Deze deegrolletjes zijn gevuld met een ricotta die allerlei smaken kan hebben. Aardbei en pistache zijn in het voorjaar overal verkrijgbaar, in de herfst is hazelnoot populair.

Plan jouw reis naar Sicilië

Ben je op zoek naar een bijzondere Sicilië rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Mario, de reisexpert op Sicilië. Hij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Mario.

Excursies op Sicilië

Benieuwd wat je nog meer kan doen op Sicilië? Lees dan ook over de leukste excursies op Sicilië.