Alle handige informatie over Italië bij elkaar met onder andere tips voor deze bestemming en praktische informatie over onder meer gezondheid op reis, veiligheid en geldzaken.

Ligging van Sardinië en Sicilië


Sardinië en Sicilië liggen in de Middellandse zee. Sardinië is het meest noordelijke van de twee eilanden en ligt direct onder Corsica en een eind boven Tunesië. Sicilië ligt zuidelijker, tegen de punt van de Italiaanse laars aan. Beide eilanden hebben prachtige stranden. Yvonne beschrijft op haar blog de mooiste stranden op Sicilië.
 

Beste reistijd 


Centraal en Zuid-Italië hebben een Middellandse Zee- ofwel mediterraan klimaat, met warme, droge zomers en relatief milde winters. Daardoor is het op Sardinië en Sicilië een stuk langer warm en zonnig weer dan bij ons. Ideaal voor een reis in april en mei dus, maar ook september en oktober zijn perfect. De zomermaanden kunnen met name op Sicilië echt heet zijn. Bovendien vieren de Italianen dan zelf vakantie en dus is het op de stranden erg druk. In het voorjaar is het rustiger, vaak al prima weer én geven bloeiende bloemen extra kleur aan de eilanden.
 

Italië bestemmingsinfo: Taal en geldzaken


In Italië spreekt men uiteraard Italiaans. Op Sardinië zijn de meeste mensen tweetalig en is het Sardijns de meest gehoorde taal. Ook Sicilië heeft haar eigen taal, het Siciliaans. Zelfs als je vloeiend Italiaans spreekt valt het niet mee de lokale talen en dialecten te verstaan op de eilanden. Gelukkig wordt in de toeristische accommodaties en bij bezienswaardigheden vrijwel overal voldoende Engels gesproken. Verwacht dit alleen niet van de bakker op de hoek. Gelukkig zijn de Italianen heel sociaal en gastvrij en zul je altijd zo goed mogelijk geholpen worden, wat je ook nodig hebt. Betalen doe je in Italië gewoon met de euro. Op Sardinië en Sicilië zijn voldoende pinautomaten.
 

Veiligheid en verkeer


Vooral Sicilië heeft geen beste reputatie wat veiligheid betreft. Gelukkig ligt de tijd van de maffia en criminaliteit wel achter ons. Zoals overal kun je sommige plekken in de hoofdstad Palermo beter mijden zodra het donker is, maar er is geen reden je extra zorgen te maken over je veiligheid. Het verkeer is wel iets om alert op te zijn. Zowel op Sardinië als ook op Sicilië wordt wat pittiger gereden dan je thuis gewend bent. Toch wordt er vooral ook heel goed op elkaar gelet. Parkeren en het rijden door de kleine straatjes van Palermo zijn alleen voor ervaren chauffeurs relaxt, dus huur je het beste pas een auto zodra je de stad verlaat.
 

Reizen naar Sardinië en Sicilië


Beide eilanden hebben vanuit verschillende steden verbindingen met Schiphol, Brussel of Düsseldorf. Kies voor een directe vlucht om je impact zo klein mogelijk te houden. Wie de tijd heeft kan ook met de trein naar Sicilië reizen en met het openbaar vervoer het eiland verkennen. Het kleine stukje zee steek je over met een veerboot, waar de trein in delen op gehesen wordt, hoe avontuurlijk is dat!
 

Plan jouw reis naar Sicilië

Ben je op zoek naar een bijzondere Sicilië rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Mario, de reisexpert op Sicilië. Hij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Mario.