Tips voor een duurzame Italië reis

Er zijn vele manieren waarop ook jij je reis zo positief mogelijk kan maken. Bekijk al onze tips voor duurzaam reizen. Hieronder hebben we een aantal voorbeelden voor je verzameld om te laten zien hoe je tijdens je reis door Italië prachtige duurzame ervaringen kan opdoen. Zo draag je ook een steentje bij aan het goede dat toerisme kan brengen!

Lokaal eten en drinken in Italië

Hoewel duurzaam toerisme nog niet op het hele eiland wordt omarmt, zit je op één vlak altijd goed wanneer je naar Italië reist: eten en drinken. Het eiland importeert amper voedsel uit andere gebieden en is dus zo goed als zelfvoorzienend wat betreft de voedselvoorziening. Voor jou als reiziger betekent dat altijd vers, huisgemaakt eten uit het seizoen. Dat is niet alleen lekker, maar ook nog eens duurzaam. Dat is alvast makkelijk scoren! Een duurzame rondreis door Italië is perfect voor avontuurlijke gezinnen en mensen die graag buiten zijn. Relaxen aan het strand, wandelen in de natuur, een authentieke kookworkshop en zwemmen in een natuurlijke zwemvijver; het zijn allemaal activiteiten met een minimale impact op het klimaat.

Dit doen wij aan duurzaamheid in Italië

Als reisorganisatie zijn er een aantal dingen die we kunnen doen om jouw reis naar Italië zo duurzaam mogelijk te maken. Zo helpen we lokale ondernemers aan een goed afvalbeleid en voorzien we ze eventueel van een watertank, zodat jij je hervulbare fles kunt vullen. We zetten onszelf de doelstelling om de CO2-uitstoot van al onze reizen elk jaar met 5% te verminderen en doen we er alles aan om overtoerisme te voorkomen. Tijdens onze rondreis laten we je kennismaken met de lokale bewoners tijdens bijzondere excursies en in homestay's en kleinschalige accommodaties. 

Met je eigen (elektrische) auto of trein naar Italië

De grootste negatieve impact van je reis naar Italië is natuurlijk de vlucht van en naar Catania. Wil je echt duurzaam reizen? Dan zorg je ervoor dat de CO2-uitstoot van je reis zo klein mogelijk is. Dat is niet moeilijk en zelfs heel erg leuk. Reis bijvoorbeeld met de trein naar Italië. Onderweg kun je uitstappen voor een dagje Turijn of Salerno. Je kan ook met de auto naar Sicilië. Het is een lange rit. Daarom adviseren we om de reis als onderdeel van je vakantie te zien. Maak er een roadtrip van door de stoppen in Luzern of Milaan. Op de terugweg bezoek je Rome. Wat een avontuur! Heb je een elektrische auto? Dat kan ook! Tot ver in het noorden van Italië vind je meer dan genoeg laadpalen. Daarna worden ze schaarser en moet je je reis iets beter plannen. Ook op Sicilië en Sardinië vind je steeds meer laadpalen.

Nynke - trein reizen

"Door met de trein te reizen neem ik uitgebreid de tijd om een bestemming te bereiken. Het dwingt me om echt even helemaal uit de gehaaste, dagelijkse sleur te komen. En het is ook nog eens een stuk beter voor het milieu. Dat is mooi meegenomen!"

Nynke - Better Places
Nynke Hoogma