Initiatieven die de wereld een beetje beter maken

Better Places is een social enterprise. Wij ondernemen om de wereld een stukje beter te maken. De maatschappelijke missie van ons bedrijf staat voorop. Geld verdienen is van secundair belang. Elk jaar besteden wij 10% van onze winst aan positieve initiatieven die een steuntje in de rug goed kunnen gebruiken. Met onze donaties leveren wij een bijdrage aan de Sustainable Development Goals.

Geven aan goede doelen

Hoewel we onszelf misschien niet rijk zouden noemen, behoren de meeste Nederlanders tot de rijkste 3,5 procent van de wereld. Bij Better Places geloven we dat we in een land met zoveel welvaart de verantwoordelijkheid hebben om onze rijkdom te delen met mensen die het minder goed getroffen hebben. Daarom geven we 10% van onze winst aan goede doelen. Bij het kiezen van die doelen proberen we zoveel mogelijk te kijken naar de effectiviteit van de organisatie, zodat het geld goed besteed wordt. Goede doelen zijn mooi, maar het resultaat telt. Meer daarover hoor je in deze podcast van de Correspondent.

Donaties 2023

ProVeg International
Wij deden een donatie van € 2500,-. aan ProVeg International. De missie van ProVeg is een wereld waarin iedereen kiest voor lekker en gezond eten dat goed is voor alle mensen, dieren en onze planeet. Zij organiseren elk jaar de Veggie Challenge. In november deden wij met ons hele team hieraan mee.  Met deze donatie levert Better Places een bijdrage aan Duurzame Ontwikkelingsdoel (SDG) 2: Geen honger, SDG 12: Verantwoorde consumptie en productie en SDG 13: Klimaatactie.

IDFA
In 2023 hebben wij een donatie van € 2000,- gedaan aan International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA). Het documentairefestival stimuleert de productie van nationale en internationale documentaires. Met deze donatie levert Better Places een bijdrage aan Duurzame Ontwikkelingsdoel (SDG) 5: Gendergelijkheid en SDG 17: Partnerschap om de doelen te bereiken.

Reisboekhandel Evenaar
In augustus hebben wij € 500,- bijgedragen aan de crowdfunding voor het vernieuwen van reisboekhandel de Evenaar in Amsterdam. In de vernieuwde winkel zal veel aandacht zijn voor duurzaam en bewust reizen. Met deze donatie leveren wij een bijdrage aan Duurzame Ontwikkelingsdoel (SDG) 12: Verantwoorde consumptie en productie.

Stichting Nest Soedan
Wij doneerden in juni een bedrag van € 1.000,- aan Stichting Nest in Soedan. Met dit geld worden mensen die getroffen zijn door de oorlog in Soedan geholpen aan eten en medicijnen. Wij leveren hiermee een bijdrage aan het Duurzame Ontwikkelingsdoel (SDG) 3: Goede gezondheid en welzijn.

Stichting voor Vluchteling-Studenten - UAF
Wij doneerden een bedrag van € 2.500,- aan UAF om gevluchte studenten en professionals te ondersteunen bij taaltrajecten, omscholing, studie en het vinden van passend werk. Wij leveren hiermee een bijdrage aan het Duurzame Ontwikkelingsdoel (SDG) 4: Kwaliteitsonderwijs.

Artsen Zonder Grenzen
Better Places doneerde begin februari een bedrag van € 4.000,- aan Artsen zonder Grenzen i.v.m. de aardbeving in Turkije en Syrië. Daarnaast doneerden wij in augustus een bedrag van € 5.000,- . Wij leveren hiermee een bijdrage aan het Duurzame Ontwikkelingsdoel (SDG) 3: Goede gezondheid en welzijn.

De Witte Helmen
In februari hebben wij € 1.000,- gedoneerd aan de Witte Helmen in Syrië voor hulpverlening na de aardbeving. De Witte Helmen is een Syrische hulporganisatie die zich al jaren inzet voor de burgerslachtoffers. De Witte Helmen krijgen internationaal veel lof voor hun reddingsacties. De vrijwillige hulpverleners zijn inmiddels twee keer genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede. Met deze donatie leveren we een bijdrage aan het Duurzame Ontwikkelingsdoel (SDG) 3: Goede gezondheid en welzijn. 

Noodhulp Malawi
In maart zorgde Cycloon Freddy voor een enorme ravage in Malawi. De Sparkle Foundation is een kleine, lokale organisatie die samenwerkt om noodhulp te bieden aan de gemeenschappen die het zwaarst getroffen zijn. We hebben een bedrag van €500,- gedoneerd. Daarnaast doneerden we een bedrag van €500,- aan Heston, een samenwerkingspartner van onze reisexpert in Malawi. Deze professionele chef is op eigen initiatief maaltijden gaan koken voor mensen die alles kwijt zijn. Met onze donatie kan hij extra ingrediënten een kookgerei aanschaffen. Met deze donaties leveren we een bijdrage aan het Duurzame Ontwikkelingsdoel (SDG) 3: Goede gezondheid en welzijn.

Donaties 2022

Give Well
Bij het kiezen van de goede doelen die wij ondersteunen laten wij ons leiden door Give Well. Dat is een onderzoeksinstituut dat wereldwijd op zoek gaat naar goede doelen die de meeste impact maken per gedoneerd bedrag. Zij zorgen ervoor dat we op basis van wetenschappelijk bewijs ons geld zo goed mogelijk kunnen inzetten. Better Places heeft een bedrag van € 5000,- gedoneerd aan Give Well en levert daarmee een bijdrage aan Duurzame Ontwikkelingsdoel (SDG) 3: Goede gezondheid en welzijn.

Artsen zonder Grenzen
Artsen zonder Grenzen is een organisatie die medische noodhulp biedt aan mensen in crisissituaties. Denk aan conflicten, natuurrampen en uitbraken van dodelijke ziektes. Artsen zonder Grenzen is een onpartijdige organisatie die niet afhankelijk is van politieke, economische of religieuze belangen. Dat betekent dat ze niemand uitsluiten en zich niet laten tegenhouden wanneer er noodhulp nodig is. Better Places heeft ook dit jaar een donatie gedaan van € 10.000,- aan Artsen zonder Grenzen en levert daarmee een bijdrage aan Duurzame Ontwikkelingsdoel (SDG) 3: Goede gezondheid en welzijn.

Stichting Vluchteling
Stichting Vluchteling zorgt voor levensreddende hulp aan mensen die op de vlucht zijn voor oorlog, geweld en onderdrukking. Denk aan onderdak, voedsel, schoon drinkwater en medische zorg. Na de uitbraak van de oorlog in Oekraïne heeft Better Places een bedrag van € 1000,- gedoneerd aan Stichting Vluchteling. Daarmee levert Better Places een bijdrage aan Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG) 2: Geen honger en SDG 3: Goede gezondheid en welzijn.

Training en cursus voor lokale gidsen
Onze reisexpert organiseren regelmatig cursussen en trainingen voor lokale gidsen en chauffeurs waar ze veel mee samenwerken. Tijdens de trainingen staan thema's als duurzaamheid, dierenwelzijn en kindvriendelijk reizen centraal. De trainingen en cursussen zijn altijd gratis voor de deelnemers. Dit jaar doneerde Better Places € 1500,- voor een trainingsweekend in Madagaskar, $ 450,- aan een trainingsdag in Tanzania en € 750,- aan een driedaagse bijeenkomst in Nepal. Daarmee draagt Better Places bij aan Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG) 4: Onderwijs, SDG 8: Werkgelegenheid en economische groei en SDG 17: Partnerschap om de doelen te bereiken.

Versfabriek Nijmegen
Versfabriek is een bijzondere urban farm die de productie van voedsel weer terugbrengt naar de stad Nijmegen. Op basis van overtollige organische reststromen teelt stadslandbouwer Ruud midden in de stad verse paddenstoelen. De oesterzwammen van Versfabriek worden vers afgenomen of bewerkt tot snacks zoals zwambitterballen en zwamkroketten. Via het platform Crowd About Now doneerden wij € 2000,- aan dit initiatief. Met de crowdfundingsactie kan Ruud een elektrisch autootje aanschaffen om de koffiedrab zo duurzaam mogelijk op te halen en zijn producten af te leveren bij Nijmeegse horeca. Met deze donatie levert Better Places een bijdrage aan Duurzame Ontwikkelingsdoel (SDG) 12: Verantwoorde consumptie en productie.

Avaaz campagne: stop de uitzetting van de Maasai
Avaaz is een online campagnenetwerk voor acties rondom klimaatverandering, dierenrechten, corruptie, armoede, politieke conflicten en oorlogen. Better Places doneerde € 1000,- aan een campagne tegen het verdrijven van de Maasai uit het Ngorongoro reservaat. De overheid wil dat de oorspronkelijke bewoners plaatsmaken voor een buitenlands bedrijf dat trofeejagen aanbiedt aan toeristen. Met het geld kunnen de beste advocaten ingehuurd worden om de rechten van Maasai te verdedigen. Met deze donatie levert Better Places een bijdrage aan Duurzame Ontwikkelingsdoel (SDG) 15: Leven op het land en SDG 10: Ongelijkheid verminderen.

FRIS Supermarkt
FRIS Supermarkt is een supermarkt voor financieel kwetsbare gezinnen, waar ze gratis boodschappen kunnen doen. Naast boodschappen krijgen de gezinnen begeleiding bij het verbeteren van hun situatie. Om FRIS Supermarkt te realiseren zijn de initiatiefnemers een crowdfunding gestart. Better Places doneerde € 2000,- aan het initiatief. Met deze donatie levert Better Places een bijdrage aan Duurzame Ontwikkelingsdoel (SDG) 1: Geen armoede, SDG 2: Geen honger en SDG 10: Ongelijkheid verminderen.

Oil Change International
Oil Change International is een belangenorganisatie en onderzoeks- en communicatiebureau met een missie om de echte prijs van fossiele brandstoffen te onthullen. Daarnaast faciliteert OCI de overgang naar schone energie. Better Places doneerde $ 5030,- aan de organisatie. Daarmee levert Better Places aan Duurzame Ontwikkelingsdoel (SDG) 7: Betaalbare en duurzame energie.

IDFA
In 2022 heeft Better Places een donatie van € 2500,- gedaan aan International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA). Het documentairefestival stimuleert de productie van nationale en internationale documentaires. IDFA selecteert documentaires die relevant zijn voor de huidige maatschappij en die de kijker aan het denken zet. Met deze donatie levert Better Places een bijdrage aan Duurzame Ontwikkelingsdoel (SDG) 5: Gendergelijkheid en SDG 17: Partnerschap om de doelen te bereiken.

Alis exists
In de prachtige documentaire Alis horen we de verhalen van tienermeiden die verblijven in La Arcadia in de Colombiaanse hoofdstad Bogotá . Schrijnende verhalen over misbruik en mishandeling maken door de sterke persoonlijkheden van de jonge vrouwen extra veel indruk. De stichting Alis Exists zorgt ervoor dat jongeren ook nadat ze dit instituut hebben verlaten hulp kunnen krijgen. Met een donatie van € 500,- levert Better Places een bijdrage aan Duurzame Ontwikkelingsdoel (SDG) 1: Geen armoede, SDG 3: Goede gezondheid en welzijn, SDG 5: Gendergelijkheid en SDG 10: Ongelijkheid verminderen.

Amnesty International
Wereldwijd worden mensenrechten geschonden. Amnesty onderzoekt het onrecht en maakt het zichtbaar aan de wereld. Dit doen ze via rapporten, persberichten, lobby, acties en campagnes. Zo worden regeringen en bedrijven onder druk gezet om de schendingen te stoppen, slachtoffers vrij te laten of hun beleid te veranderen. Daarnaast steunt Amnesty lokale organisaties en activisten die opkomen voor de mensenrechten in hun land. Met een donatie van € 5000,- levert Better Places een bijdrage aan Duurzame Ontwikkelingsdoel (SDG) 5: Gendergelijkheid en SDG 16: Vrede, veiligheid en rechtvaardigheid.

Training homestay in Nepal
In veel reizen van Better Places kun je een of meer nachten bij de mensen thuis slapen in een zogenaamde 'homestay'. Op deze manier maak je het lokale leven van dichtbij mee. In Nepal steunen wij een homestay op een locatie waar bijzonder weinig buitenlandse toeristen komen, de plek is nog echt authentiek. Naast de homestays zijn er twee duurzame cottages in het dorp gebouwd. Hier kun je ook overnachten. De cottages zijn gebouwd door de Sustainable Mountain Architectures en zijn modern ingericht met een moderne badkamer. Deze zullen volgens een beurtrol worden uitgebaat door de vrouwen van de homestays. Er is ook een mooie duurzame community hall waar de mensen kunnen eten. Met een donatie van € 2000,- voor training van de vrouwen geeft Better Places een bijdrage aan Duurzame Ontwikkelingsdoel (SDG) 4: Onderwijs, SDG 5: Gendergelijkheid en SDG 8: Werkgelegenheid en economische groei.

Een bijzondere school in Tanzania
Freek bakt al jaren de lekkerste Wortelnotentaart. Ook dit jaar had hij een speciale decemberactie. Per verkocht stuk ging er 1 euro naar een bijzondere school in Tanzania. Better Places verdubbelde de opbrengst. In totaal bakte Freek 1600 stukjes en met de verdubbeling van Better Places is er een bedrag van 3200 euro overgemaakt aan de school. Lees meer over de school. Met de donatie van € 1600,- geeft Better Places een bijdrage aan Duurzame Ontwikkelingsdoel (SDG) 4: Onderwijs, SDG 5: Gendergelijkheid en SDG 8: Werkgelegenheid en economische groei.

Donaties 2021

De wereldwijde pandemie houdt nog altijd de reisindustrie in haar greep. Gelukkig konden we in 2021 eindelijk weer mensen op reis sturen. Hoewel we nog lang niet aan het niveau van voor de coronacrisis zitten, hebben we dit jaar weer winst gemaakt. Dat betekent dat we onze belofte om 10% van onze winst te doneren weer waar kunnen maken.

Artsen zonder Grenzen
Artsen zonder Grenzen is een organisatie die medische noodhulp biedt aan mensen in crisissituaties. Denk aan conflicten, natuurrampen en uitbraken van dodelijke ziektes. Artsen zonder Grenzen is een onpartijdige organisatie die niet afhankelijk is van politieke, economische of religieuze belangen. Dat betekent dat ze niemand uitsluiten en zich niet laten tegenhouden wanneer er noodhulp nodig is. Better Places heeft een donatie gedaan van € 10.000,- aan Artsen zonder Grenzen en levert daarmee een bijdrage aan Duurzame Ontwikkelingsdoel (SDG) 3: goede gezondheid en welzijn.

The Hunger Project
Bij The Hunger Project is het hun missie om een einde te maken aan chronische honger en armoede. Zij zien geen miljoenen monden om te voeden, maar miljoenen ondernemende en veerkrachtige mensen. The Hunger Project traint lokale vrijwilligers en stelt daarbij drie principes centraal: mensen komen zelf in actie, slim samenwerken met lokale overheden en empowerment van vrouwen. De precieze aanpak is afhankelijk van het land en de behoefte van de bewoners. Better Places heeft een bedrag van € 5000,- gedoneerd aan The Hunger Project en levert daarmee een bijdrage aan Duurzame Ontwikkelingsdoel (SDG) 2: beëindig honger en promoot duurzame landbouw.

Give Well
Bij het kiezen van de goede doelen die wij ondersteunen laten wij ons leiden door Give Well. Dat is een onderzoeksinstituut dat wereldwijd op zoek gaat naar goede doelen die de meeste impact maken per gedoneerd bedrag. Zij zorgen ervoor dat we op basis van wetenschappelijk bewijs ons geld zo goed mogelijk kunnen inzetten. Better Places heeft een bedrag van € 5000,- gedoneerd aan Give Well en levert daarmee een bijdrage aan Duurzame Ontwikkelingsdoel (SDG) 3: Goede gezondheid en welzijn.

IDFA
In de loop van 2021 heeft Better Places een donatie van € 1000,- gedaan aan International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA). Het documentairefestival stimuleert de productie van nationale en internationale documentaires. IDFA selecteert documentaires die relevant zijn voor de huidige maatschappij en die de kijker aan het denken zet. Met deze donatie levert Better Places een bijdrage aan Duurzame Ontwikkelingsdoel (SDG) 5: Gendergelijkheid en SDG 17: Partnerschap om de doelen te bereiken.

Stichting HoPe in Peru
Stichting HoPe werkt samen met de bevolking van de Andes in Peru aan het terugdringen van armoede, goed onderwijs en gezondheidszorg. Daarmee draagt Stichting HoPe bij aan het gevoel van eigenwaarde en de emancipatie van achtergestelde bevolkingsgroepen. Better Places heeft een bedrag van € 500,- gedoneerd aan Stichting HoPe en draagt daarmee bij aan Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG) 1, 3 en 4.

Voedselpark Amsterdam
Better Places doneerde € 1000,- aan Voedselpark Amsterdam. De stichting gebruikt het geld om een stuk moerasland tussen Amsterdam en Haarlem te kopen en daarmee te voorkomen dat de gemeente er een bedrijventerrein bouwt. Voedselpark Amsterdam wil er een plek van maken waar stadsboeren eten verbouwen en waar kennis uitgewisseld wordt over landbouw, duurzaamheid en biodiversiteit. Met deze donatie draagt Better Places bij aan Duurzame Ontwikkelingsdoel (SDG) 15: Herstel ecosystemen en behoud biodiversiteit

REEFolution
De Nederlandse stichting REEFolution houdt zich bezig met het herstel en beschermen van koraalriffen. In samenwerking met lokale gemeenschappen leggen ze zogenaamde koraaltuinen aan. Better Places doneerde € 1000,- aan REEFolution en draagt daarmee bij aan Duurzame Ontwikkelingsdoel (SDG) 15: Herstel ecosystemen en behoud biodiversiteit.

Kerstfonds voor medewerkers in Nepal
Per boeking die gemaakt werd in de week na Fair Friday, doneerde Better Places € 25,- in een kerstfonds voor lokale medewerkers in Nepal. Dit extraatje voor de feestdagen was hard nodig, aangezien velen van hen al maanden zonder werk zitten door de gevolgen van de coronacrisis. In totaal doneerde Better Places € 625,-. Daarmee draagt Better Places bij aan Duurzame Ontwikkelingsdoel (SDG) 1: Geen armoede.

Donaties 2020

Door de wereldwijde pandemie lag het toerisme in 2020 volledig op zijn gat. Normaal gesproken doneren wij 10% van onze winst aan goede doelen. We hebben vanaf maart 2020 geen reizen kunnen uitvoeren en dus geen winst gemaakt. Dat betekent dat we in 2020 geen donaties hebben kunnen doen aan goede doelen.

Omdat ondernemers in het toerisme op veel van onze bestemmingen onevenredig hard worden getroffen door de coronacrisis, hebben we ons ingezet om juist hen te helpen. Samen met onze lokale reisexperts hebben we in zeventien landen We Support acties opgezet om geld in te zamelen voor lokale ondernemers die door de crisis zonder werk zitten. In totaal hebben we meer dan 85.000 euro aan donaties opgehaald. Omdat de hulpbehoefte overal anders is, is het geld op elke bestemming op een andere manier besteed. In sommige landen hebben we rijstzakken of voedselpakketten uitgedeeld. Op andere bestemmingen was er juist behoefte aan inkomenssteun. Met deze donaties leveren we een bijdrage aan Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG) 1, 3 en 17.

Donaties 2019

Ook in 2019 ging het grootste deel van onze donaties naar Artsen zonder Grenzen. Met deze donatie leveren wij een bijdrage aan Duurzame Ontwikkelingsdoel (SDG) 3: goede gezondheid en welzijn.

Daarnaast deden wij een bijdrage van €3000,- aan Give Directly. Deze organisatie geeft direct geld aan de allerarmsten in Kenia en Oeganda. De mensen bepalen zelf waar ze het geld aan uitgeven en dit leidt tot opvallend goede resultaten. Met deze donatie leveren wij een bijdrage aan SDG 1: bestrijden van armoede. Bij het kiezen van de goede doelen die wij ondersteunen laten wij ons leiden door Give Well, een onderzoeksinstituut dat wereldwijd goede doelen analyseert op hun effectiviteit.

Cool Earth
Cool Earth is de non-profit organisatie die samen met lokale gemeenschappen werkt aan de bescherming van bossen. In de afgelopen 40 jaar is de helft van het regenwoud vernietigd. Het is daarom tijd voor een nieuwe aanpak. Dat is de reden dat Cool Earth geen reserves creëert, geen stukken land omheint of land koopt. In plaats daarvan werken ze samen met lokale gemeenschappen om hen weer de controle over hun bos te geven. Better Places heeft een donatie gedaan van €4000,- aan Cool Earth. Met deze donatie leveren we een bijdrage aan SDG’s 13 en 15.

Sail to the COP
Met ongeveer 20 jonge mensen wil Sail to the COP in zes tot acht weken naar Zuid-Amerika varen om deel te nemen aan de klimaatconferentie in Chili die begin december plaatsvindt. Door op een duurzame manier naar de COP te reizen willen ze aan de wereldwijde politiek laten zien dat de wet- en regelgeving rondom luchtvaart aangescherpt moet worden. Onderweg zullen ze werken aan een visie en een routekaart naar een duurzame toekomst van reizen. Better Places heeft een donatie gedaan van €6000,-. Hiermee leveren wij een bijdrage aan SDG 13.

Facing the Afterglow
Xiangxia van den Ham is bezig met het maken van de documentaire Facing the Afterglow – of being adopted. Hierin geeft ze geadopteerden handvatten om op zoek te gaan naar hun afkomst en identiteit. De documentaire gaat ook over haar onvolledige adoptieverhaal, die leidt tot een zoektocht in Hong Kong, China en Nederland. Aan de orde komen de gevolgen van de eenkindpolitiek, de situatie in Chinese weeshuizen en het Chinese en Nederlandse adoptiebeleid. Better Places heeft een donatie gedaan van €500,-. Hiermee leveren wij een bijdrage aan SDG 10.

Reinvent Tourism Festival
Het Reinvent Tourism Festival is zestien dagen lang beleven en creëren voor toerisme als force for good. Toeristen worden op een leuke manieren uitgenodigd om bij te dragen aan de stad, bewoners, duurzaamheid en ontmoeting. Wij deden een donatie van €1000,- om dit festival in 2020 mogelijk te maken.

Agualí
Dit milieu-educatieproject is opgezet door onze partner in Nicaragua. Tussen 2011 en 2018 boden zij gratis educatieve rondleidingen aan, speciaal bedoeld voor basisschoolkinderen. Omdat er steeds meer interesse was voor de rondleidingen vanuit oudere doelgroepen, hebben ze Agualí geopend. Agualí moet dienen als educatief centrum, plaats voor wetenschappelijk onderzoek en recreatie. Better Places heeft een donatie gedaan van €1000,-. Hiermee leveren wij een bijdrage aan SDG’s 3, 4, 11 en 13.

Happy Caravan Griekenland
Stichting Happy Caravan biedt onderwijs en sociale steun aan kinderen en hun families in vluchtelingenkampen. Op dit moment hebben zij twee scholen in twee verschillende vluchtelingenkampen in Griekenland. Hun doel is om binnenkort een derde school te openen. Wij hebben een donatie gedaan van €1500,-. Met deze donatie leveren wij een bijdrage aan SDG 4: toegang tot onderwijs.

International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA)
Het International Documentary Film Festival Amsterdam is in 1988 opgericht om de documentairecultuur nationaal en internationaal te stimuleren. Wij denken dat het in de huidige tijd van “fake-news” belangrijk is dat mensen via documentaires informatie kunnen verkrijgen. Ook vinden we het belangrijk dat via het IDFA Bertha Fund filmmakers en documentaire projecten in ontwikkelingslanden worden ondersteund en IDFAcademy een internationaal trainingstraject voor beginnende filmmakers biedt. We hebben een donatie van €1500,- gedaan. Hiermee ondersteunen we SDG’s 4 en 17.

Fotografie studenten naar Tanzania
Drie fotografie studenten van de Fotovakschool wilden hun kennis inzetten voor een mooiere wereld. In april zijn zij afgereisd naar Tanzania om, in samenwerking met Stichting Afrikaanse Albino’s, een fotoreportage te maken en zonnebrand, -brillen en -hoedjes uit te delen. Hiermee zorgden ze voor een grotere bewustwording van het probleem van mensen met albinisme, maar ook ter bescherming voor deze mensen. Better Places heeft een donatie gedaan van €250,-. Hiermee leveren wij een bijdrage aan SDG 3.

Webdocumentaire Me and Mekong
Het klimaat verandert sneller dan ooit. In de Vietnamese Mekongdelta maakt het deel uit van het dagelijks leven van mensen. Nextblue gelooft dat zij ons kunnen leren hoe we veerkrachtig kunnen worden. Daarom lanceren ze het project Me and Mekong, een webdocumentaire over de inwoners van de Vietnamese Mekongdelta die bouwen aan een betere toekomst. Onderdeel van het filmproject is een workshop met lokale jongeren die video’s maken over hun wateruitdagingen. Hun perspectief wordt onderdeel van de webdocumentaire Me and Mekong. Better Places heeft een donatie gedaan van €1000,- via hun crowdfunding. Hiermee leveren wij een bijdrage aan SDG 6.

Nema foundation Mozambique
Op 25 april 2019 trof cycloon Kenneth de regio Mucojo in het Noorden van Mozambique. Guludo beach lodge en de gemeenschappen waarmee de lodge sinds 2004 samenwerkt werden zwaar getroffen. Alle zestien dorpen zijn volledig verwoest; meer dan 70 mensen kwamen om het leven en 36.000 mensen raakten hun huis en inkomen kwijt. De Nema foundation zet zich in om scholen en andere publieke voorzieningen te herstellen. Wij doneerden een bedrag van €1000,- en leverden hiermee een bijdrage aan SDG’s 1 en 14.

The Turn Club
Creatieve en artistieke professionals kunnen met verbeelding, schoonheid en inventiviteit een rol van betekenis spelen bij de grote uitdagingen waar we momenteel voor staan. In juni komen 200 actieve denkers en makers samen in Montenegro voor Green Culture World, een internationaal klimaatfestival. Een aantal deelnemers heeft besloten om met de trein naar Montenegro te reizen. Zij werken aan hun plan en vertellen hun verhaal in verschillende Europese steden. Better Places heeft een donatie gedaan van €1000,- aan de Turn Club. Hiermee leveren wij een bijdrage aan SDG 13.

Stichting HoPe in Peru
In april 2019 deden wij een donatie van €2000,- aan de Stichting HoPe in Peru. Stichting HoPe werkt samen met de bevolking van de Andes aan het terugdringen van armoede, goed onderwijs en gezondheidszorg. Daarmee draagt HoPe bij aan het gevoel van eigenwaarde en de emancipatie van achtergestelde bevolkingsgroepen. Onze bijdrage zal gebruikt worden voor de aanschaf van een auto. Hiermee leveren wij een bijdrage aan SDG’s 1, 3 en 4

Young Africa – Wederopbouw Mozambique na cycloon
In april 2019 deden wij een donatie van €1000,- aan de wederopbouw in Mozambique. Young Africa is opgericht met als doel jongeren in Afrika met een opleiding en een baan aan een betere toekomst te helpen. Op 14 maart werd Mozambique zwaar getroffen door cycloon Idai. Het opleidingscentrum van Young Africa in Beira werd zwaar beschadigd. Juist nu heeft Mozambique een enorme behoefte aan opgeleide jongeren in timmerwerk, loodgieterij, civiele bouw en lassen. Door de donatie zorgen wij ervoor dat de jongeren naar school blijven gaan. Hiermee leveren wij een bijdrage aan SDG’s 1 en 4.

Lots of Lesvos
Lots of Lesvos verkoopt een prachtige cadeauverpakking met olijfolie, zout en honing van Griekse boeren op Lesbos. De Grieken krijgen een eerlijke prijs voor hun producten en de winst gaat direct naar projecten van Mosaik support centre. Hier bieden ze vluchtelingen diverse cursussen en trainingen aan en kunnen jonge kinderen terecht voor activiteiten. Via het platform Crowd About Now kochten wij 30 cadeaupakketten. Hiermee leveren wij een bijdrage aan SDG’s 4 en 8.

Lendahand crowdfunding
Ter ere van ons 5-jarig bestaan ontvingen alle reizigers die tot en met 2018 met ons op reis zijn geweest een investeringstegoed van €50,- wat zij mochten investeren via het crowdfundingsplatform LendaHand. In totaal ging het om een bedrag van €4550,-. Hiermee leveren wij een bijdrage aan SDG’s 1, 5, 7 en 8.

Donaties 2018

Het grootste deel van onze donaties in 2018 ging opnieuw naar Artsen zonder Grenzen. Met deze donatie leveren wij een bijdrage aan SDG 3; goede gezondheid en welzijn.

Daarnaast deden wij een bijdrage van €4000,- aan Give Directly. Deze organisatie geeft direct geld aan de allerarmsten in Kenia en Oeganda. De mensen bepalen zelf waar ze het geld aan uitgeven en dit leidt tot opvallend goede resultaten. Met deze donatie leveren wij een bijdrage aan SDG 1, bestrijden van armoede.

Bij het kiezen van de goede doelen die wij ondersteunen laten wij ons leiden door Give Well, een onderzoeksinstituut dat wereldwijd goede doelen analyseert op hun effectiviteit.

Verder ondersteunden wij verschillende initiatieven die iets doen aan het probleem van plastic afval en gaven wij noodhulp na de aardbevingen in Indonesië.

Tenslotte ondersteunden wij een aantal kleinschalige initiatieven waar onze lokale reisexperts bij betrokken zijn:

Bouw van bamboe huizen Lombok
Eind 2018 deden wij een donatie van €2000,- voor de wederopbouw op Lombok. Door de aardbeving in juli 2018 zijn vele huizen verwoest en sommige mensen verblijven nog steeds in tenten. Onze bijdrage zal gebruikt worden voor de bouw van permanente bamboe huizen die aardbevingsbestendig zijn. Wij doen de donatie via Steun voor Lombok. Hiermee leveren wij een bijdrage aan SDG 1.

Plastic Soup Foundation
De Plastic Soup Foundation wil een halt toeroepen aan de toenemende verontreiniging van de oceanen en zeeën met plastics. Ook in 2018 deden wij weer een bijdrage van €1500,-. Hiermee leveren wij een bijdrage aan SDG 14.

Colombia – Stichting straatkinderen Medellin
Net als in 2016 en 2017 doneerden wij in 2018 een bedrag van €1500,- aan Stichting Straatkinderen Medellin, waar Colombia expert Eddy nauw bij betrokken is. Hiermee leveren wij een bijdrage aan SDG’s 1, 4 en 11.

Aardbeving Sulawesi
Het Indonesische eiland Sulawesi is eind september getroffen door een aantal krachtige aardbevingen en een tsunami waarbij veel slachtoffers zijn gevallen en veel mensen hun huizen zijn kwijt geraakt. Better Places heeft besloten een donatie te doen van €1000,- aan onze partner op Sulawesi. Zij heeft een uitgebreid netwerk waardoor ze goed hulp kan bieden en plekken kan bereiken waar grote organisaties niet komen. Met deze donatie leveren wij een bijdrage aan SDG’s 2, 3 en 6.

MS Missie Peru
Vijf vrouwen met MS lopen half september 2018 een deel van de Incatrail in Peru. De bestemming: de oude Inca-stad Machu Picchu. Samen zamelden de deelnemers met hun MS Missie Peru al bijna €30.000,- in voor MS-onderzoek, waaronder ook een donatie van €250,- van Better Places. Met deze donatie leveren wij een bijdrage aan SDG 3.

MS Missie Peru - Donaties

Aardbeving Lombok
Het Indonesische eiland Lombok is in augustus 2018 meerdere malen getroffen door krachtige aardbevingen waarbij vele slachtoffers zijn gevallen en veel mensen hun huizen kwijt zijn geraakt. Jantine Buys draait al jaren allerlei sociale projecten op Lombok, en was ten tijde van de aardbevingen ook aanwezig op Lombok. Better Places heeft besloten haar project: ‘steun voor Lombok‘ een donatie te doen van €500,-. Met deze donatie leveren wij een bijdrage aan SDG’s 2, 3 en 6.

Refill My Bottle crowdfunding
RefillMyBottle is een online kaart die plaatsen aanwijst waar je kunt binnenlopen om een fles gratis of tegen een minimale vergoeding te vullen met schoon drinkwater. Better Places heeft een donatie gedaan van €500,-. Met deze donatie leveren wij een bijdrage aan SDG’s 6 en 14.

Donaties 2017

Het grootste deel van onze donaties in 2017 ging naar Artsen zonder Grenzen. Bij het kiezen van de goede doelen die wij ondersteunen laten wij ons leiden door Give Well, een onderzoeksinstituut dat wereldwijd goede doelen analyseert op hun effectiviteit. ;Daarnaast ondersteunden wij verschillende initiatieven die iets doen aan het probleem van plastic afval.
Tenslotte ondersteunden wij een aantal kleinschalige initiatieven waar onze lokale reisexperts bij betrokken zijn.

Refill my bottle
Op Bali is – door een aantal luxe eco-hotels – een initiatief gestart om op zoveel mogelijk plekken een waterfles bij te kunnen hervullen. Behalve hotels doen ook restaurants, winkels en een bedrijf dat waterfilters levert mee. Er is zelfs een speciale app ontwikkeld, waarop de bijvulplekken in kaart worden gebracht. Lees hier meer over Refill my Bottle. In 2017 zullen wij een donatie doen van 5000 USD aan Refill Bali. Met deze donatie leveren wij een bijdrage aan SDG’s 6 en 14.

Social Impakt Bali
Social Impakt is een social enterprise die Nazava waterfilters distribueert op Bali. Better Places heeft een donatie gedaan van €1000,- om waterfilters te leveren aan de verschillende evacuatie kampen in Oost Bali. Door de uitbarstingen van de vulkaan Agung wonen vele Balinezen tijdelijk in opvangkampen. Lees meer over Social Impact. Met deze donatie leveren wij een bijdrage aan SDG 6.

Plastic Soup Foundation
De Plastic Soup Foundation wil een halt toeroepen aan de toenemende verontreiniging van de oceanen en zeeën met plastics. In 2017 steunen wij hun werk met een bijdrage van €1500,-. Hiermee leveren wij een bijdrage aan SDG 14.

Colombia – Stichting straatkinderen Medellin
Reisexpert Eddy is nauw betrokken bij Stichting Straatkinderen Medellin. Net als in 2016 doneerden wij in 2017 een bedrag van €1500,- aan deze stichting. Hiermee leveren wij een bijdrage aan SDG’s 1, 4 en 11.

Outdoor workshop voor schoolkinderen Nepal
De Nepalees Jagan Timilsina wil door middel van outdoor cursussen Nepalese kinderen belangrijke skills bij te brengen. Hij rende 1600 km door de Himalaya om geld bijeen te brengen, en heeft de race ook nog eens gewonnen! Better Places deed een donatie van €1000,-. Hiermee leveren wij een bijdrage aan SDG’s 1, 4 en 15.

Haarlem rent voor Kenia
In oktober doneerden wij €1000,- aan Walter, Suzanne en Yvonne. Zij zijn geselecteerd om een unieke marathon te lopen in Kenia, georganiseerd door Lornah Kiplagat en Unicef. Een loodzware marathon op hoogte met 1000 hoogtemeters. Zij verblijven in het High Altitude Training Centre, de droom van elke hardloper ?

Wat het nog mooier maakt, is dat ze deze marathon lopen voor kinderen in Kenia. En wel voor het project ‘Football for Water‘. Via dit programma van Unicef krijgen Keniaanse kinderen op school schoon water, wc’s en via voetbal voorlichting over hygiëne. Iets wat voor ons heel vanzelfsprekend is. Dit verbetert hun gezondheid en vergroot de kansen op een mooie toekomst, in het bijzonder voor meisjes.

Meer over de marathon lees je hier: Haarlemrentvoorkenia
Met deze bijdrage ondersteunen wij SDG’s 3, 5 en 6.

Donaties 2016

Het grootste deel van onze donaties in 2016 ging naar Artsen zonder Grenzen en Against Malaria Foundation. Bij het kiezen van de goede doelen die wij ondersteunen laten wij ons leiden door Give Well, een onderzoeksinstituut dat wereldwijd goede doelen analyseert op hun effectiviteit. Wil je meer weten over het kiezen van goede doelen bekijk dan dit filmpje van econoom Kelly Liket. Liket is de Nederlandse voorvrouw van de internationale effective altruism-beweging. De beweging probeert een omslag in de filantropie te bewerkstelligen door ervoor te zorgen dat geld doelmatig wordt besteed. „Ons doel is om zo veel mogelijk mensen zo veel mogelijk te helpen”, zegt Liket. „Maar dan op basis van ratio en wetenschappelijk bewijs.” Lees meer

Daarnaast gingen er kleinere bedragen naar noodhulp als gevolg van aardbevingen.

Tenslotte ondersteunden wij een aantal kleinschalige initiatieven waar onze lokale reisexperts bij betrokken zijn.

Noodhulp
In maart 2016 doneerden wij €500,- aan noodhulp in Ecuador, na de aardbeving in april 2016.
In augustus 2016 doneerden wij €1500,- aan de lokale gemeenschappen om de schade te herstellen naar aanleiding van de aardbeving in de Colca Canyon in Peru.

Vluchtelingenkamp Jordanië
In juni 2016 doneerden wij een bedrag van €750,- aan een vluchtelingenkamp in Jordanië via een initiatief van studenten aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Samen met onze lokale reisexperts selecteerden wij een aantal goede doelen die een financiële bijdrage goed kunnen gebruiken.

Suriname – JA Foundation
De JA Foundation ondersteunt projecten ten behoeve van kansarme (wees)kinderen in Suriname. In 2016 doneerden wij een bedrag van €400,- aan deze stichting.

Peru – Stichting Abrazos
De Nederlandse Willeke Brouwers helpt al vele jaren kinderen met autisme in Cusco. De Stichting Abrazos werkt daarbij nauw samen met de ouders, leerkrachten en scholen door middel van trainingen. Better Places doneerde in 2016 een bedrag van €500,-.

Colombia – Stichting straatkinderen Medellin
Reisexpert Eddy is nauw betrokken bij Stichting Straatkinderen Medellin. Deze stichting biedt culturele en sportieve activiteiten aan kinderen die het moeilijk hebben. In 2016 doneerden wij een bedrag van €1500,- aan deze stichting. Bekijk hier het filmpje.

Egypte – Brooke Animal Hospital
In 2016 doneerden wij een bedrag van €200,- aan Brooke Animal Hospital in Luxor. Brooke Hospital for Animals helpt werkpaarden en ezels, met gratis medische hulp door eigen lokale dierenartsen, in dierenziekenhuizen en met mobiele klinieken.

Ladakh – Dutch Foundation for Ladakhi Nuns
Dit is een deels Nederlands-gefinancierd initiatief. Het is ontstaan uit een behoefte om de traditie van de nonnen in Ladakh te doen herleven. De vereniging steunt de nonnen van Ladakh door middel van onderwijs. Wij doneerden in 2016 een bedrag van €200,-.

Donaties 2015

Van onze winst over 2015 doneerden wij een bedrag van €3500,- euro aan Restaurant SYR. Dit restaurant ging 25 juni 2016 in Utrecht van start. Er werken mensen die kortgeleden als vluchteling naar Nederland kwamen. De winst van het restaurant wordt besteed aan opleidings- en carrièremogelijkheden voor een nog bredere groep vluchtelingen. In het restaurant eet je heerlijke Syrische gerechten, bereid met een Europese twist en zo veel mogelijk lokale en biologische producten. Syr zal ook regelmatig evenementen organiseren om de band tussen oude en nieuwe Utrechters uit allerlei culturen te versterken.

Ook doneerden wij een bedrag van €500,- euro aan Hoost. Dit initiatief biedt kleinschalige opvang aan vluchtelingen in Amsterdam. Eind februari hebben dertig Syrische vluchtelingen hun intrek genomen in een leegstaand kantoorgebouw aan de Mauritskade Amsterdam. Voor de bewoners is het een aangenaam alternatief voor de grootschalige opvang. Vluchtelingen en buurtbewoners willen hiermee aantonen dat kleinschalige opvang wél kan.