Je hervulbare waterflesje bijvullen was nog nooit zo makkelijk! Met de Refill My Bottle app zie je in één oogopslag waar je het dichtstbijzijnde tappunt vindt. Zo drink je veilig en schoon water zonder dat je er plastic flesjes voor koopt. Hoe dat werkt? Daisy en Patrick reizen een paar maanden door Indonesië en proberen de app. Hier vertellen ze hoe dat bevalt.

Daisy
Door: Daisy Scholte
Ondernemer, reisjournalist en kookboekenauteur

Bij Better Places stel je je rondreis Indonesië samen met een lokale reisspecialist. Laat je inspireren door onze reistips en voorbeeldreizen en neem rechtstreeks contact op met de specialist voor een voorstel op maat.

Zo is het begonnen

De Franse Alex Tsuk maakt zich al jaren druk om het milieu als hij besluit naar Bali te verhuizen en zich in te zetten voor een groenere wereld. “Ik koos Bali omdat ik geloof dat ik hier de grootste impact kan hebben. Het eiland kampt met een gigantisch plastic afval-probleem. Elke maand worden er 6 miljoen wegwerpflesjes gebruikt. Tegelijkertijd is het toerisme goed ontwikkeld en zijn er overal kansen om dat probleem aan te pakken. De grote vraag is: hoe kunnen toeristen veilig water drinken zonder die vervuilende flesjes te gebruiken?”

De oplossing

Het antwoord is zo makkelijk dat Alex er zelf een beetje om moet lachen. “Er zijn overal plekken waar je je flesje kunt bijvullen. Alleen weten toeristen niet waar ze die kunnen vinden. Dus hebben we een app ontwikkeld die precies laat zien waar je jouw hervulbare waterfles kunt bijvullen. Zo simpel is het.”

Zo werkt de Refill My Bottle app

Gewapend met onze Dopper Insulated en een mobiele telefoon gaan we op onderzoek uit. We hebben de Refill My Bottle app gratis gedownload en de sneltoets op het startscherm gezet. Midden op een druk kruispunt in het populaire badplaatsje Canggu in Bali drink ik de laatste druppels uit de fles. Het is snikheet en dus luidt het advies: véél water drinken. Hoog tijd voor een refill. Op de app zien we een plattegrond, zoals in Googlemaps. Er is alleen één verschil; in de omgeving van het balletje dat mijn locatie voorstelt staan allemaal blauwe vierkantjes met druppels erin.

Reizen met een positieve impact kan! Wij vertellen je waar onze reisexperts op letten bij het samenstellen van een rondreis.

Gratis je flesje bijvullen

Onderaan het scherm verschijnen de dichtstbijzijnde locaties met een foto en naam. ‘Gelato Secrets’ is de eerste, op nog geen 100 meter van ons vandaan. Als ik op de foto klik krijg ik wat algemene informatie over de locatie, zoals de openingstijden en het adres. Maar belangrijker nog, hier zie ik of ik mijn fles gratis mag bijvullen of een kleine vergoeding moet betalen. Bij deze ijssalon kost bijvullen niets. Nou ja, bijna niets. Patrick kan de verleiding niet weerstaan. “We zijn er nu toch,” legt hij uit als hij twee bolletjes sorbetijs afrekent.

Punten verdienen met de Refill my Bottle app

Naast de kassa herken ik meteen het logo van Refill My Bottle. Ik wijs ernaar en vraag of ik mijn flesje kan bijvullen. “Of course!”, krijg ik met een grote glimlach terug. Terwijl de vriendelijke dame mijn flesje vult druk ik in de app op ‘Refill here’. 10 PUNTEN, verschijnt er in grote letters op mijn beeldscherm. ‘Je hebt 10 punten verdiend voor het niet kopen van een plastic wegwerpflesje!’ Leuk, die punten. Maar wat kan ik ermee? Als ik klik op het knopje ‘Impact’ krijg ik een overzicht van het aantal flesjes dat ik het bespaard. Met een swipe naar rechts zie ik mijn totale score en wat ik daarmee kan. Zo kan ik bijvoorbeeld kiezen voor 15% korting op een kopje koffie even verderop.

Wil je meer lezen over het duurzame Refill My Bottle initiatief? Lees de Refill not landfill blog.

Ik voel me niet meer bezwaard

Wij zijn inmiddels 17 maanden op reis door Azië en proberen onderweg zo min plastic flesjes te kopen. Zelfs na zo’n lange tijd voel ik me nog wel eens bezwaard om zomaar ergens binnen te lopen en te vragen of ik mijn flesje mag vullen. Dat gevoel ben ik nu gelukkig kwijt. De locatie doet tenslotte bewust mee aan deze actie. Zelfs als er een vergoeding wordt gevraagd is dat nooit meer dan de prijs die je betaalt voor een plastic flesje. Die paar cent betaal ik met liefde.

Grenzen verleggen

De Refill My Bottle App is inmiddels een groot succes in Bali. Maar Alex heeft grotere ambities dan het kleine Indonesische eiland. “Plastic is een wereldwijd probleem en dus hebben we onze grenzen verlegd. Inmiddels hebben meer dan 900 ondernemers uit 9 verschillende landen tappunten.

Wil je meer lezen over plasticvrij reizen in Indonesië? Lees dan deze blog.

Better Places maakt Refill My Bottle app mede mogelijk

Better Places is een social enterprise. Wij ondernemen om de wereld een stukje beter te maken. De maatschappelijke missie van ons bedrijf staat voorop, geld verdienen is van secundair belang. Elk jaar besteden wij 10% van onze winst aan positieve initiatieven die een steuntje in de rug goed kunnen gebruiken. In 2017 deden wij een donatie van 5000 USD aan Refill my bottle, en in 2018 deden wij opnieuw een donatie van 500 Euro aan het verder ontwikkelen van de app.

Meer inspiratie voor je Indonesië rondreis

Wil je meer lezen over Indonesië en waarom dit geweldige land een goede keuze is voor een speciale rondreis? Lees meer over de mooiste bezienswaardigheden van onze lokale reisexpert of over de off the beaten track plekken in dit land. Reisbloggers Daisy en Patrick reizen al meer dan 2 jaar de hele wereld rond en kopen geen plastic flesjes op reis. Op hun blog vertellen ze hoe ze dat doen en testen en vergelijken ze verschillen filterflessen.

Plan jouw reis naar Indonesië

Ben je op zoek naar een bijzondere Indonesië rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Emile en Nettert, de reisexperts in Indonesië. Zij maken je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Emile en Nettert.