Tijdens onze rondreizen werken wij zoveel mogelijk samen met lokale gidsen en chauffeurs. Zo heb jij een bijzondere en persoonlijke ervaring. Bovendien biedt het werkgelegenheid voor mensen die het goed kunnen gebruiken. Op veel bestemmingen werken onze lokale reisexperts met een vast team van gidsen en chauffeurs. In samenwerking met onze specialisten op bestemming organiseren wij regelmatig trainingen en cursussen voor lokale gidsen en chauffeurs. De trainingen zijn altijd gratis voor de deelnemers. 

Lokale gidsen en chauffeurs

Trainingen voor gidsen en chauffeurs
Training voor gidsen in Tanzania
Gidsen en chauffeurs in Madagaskar
Training in Nepal

Trainingen voor lokale gidsen en chauffeurs

Bij Better Places organiseren wij reizen met een positieve impact. Dat betekent dat we ervoor zorgen dat de lokale bewoners zoveel mogelijk profiteren van jouw reis. Daarom kiezen wij ervoor om geen Nederlandse gidsen en chauffeurs te gebruiken, maar juist lokale bewoners. Zij kennen hun land het beste en kunnen uit eigen ervaring verhalen over het dagelijks leven delen met onze reizigers. Wij vinden het belangrijk dat onze gidsen en chauffeurs op de hoogte zijn van onze manier van werken. Tijdens de trainingen die onze reisexperts organiseren is er extra aandacht voor duurzaamheid, dierenwelzijn en kindvriendelijk reizen. Better Places financiert de trainingen, zodat de gidsen en chauffeurs gratis kunnen deelnemen.

Training voor gidsen in Tanzania

In het voorjaar van 2022 organiseerden onze Tanzania reisexperts Karin en Astrid een trainingsmiddag voor alle gidsen waar zij regelmatig mee samenwerken. In totaal waren er twintig deelnemers. Als onderdeel van de training kwam Carel Verhoef namens Conservation Through Tourism vertellen over de ethische uitdagingen waar safarigidsen mee te maken krijgen. Thema's als milieuvervuiling, plastic afval en het waarborgen van dierenwelzijn kwamen uitgebreid aan bod. Vervolgens was er ruimte voor gesprekken en discussies over dilemma's waar gidsen mee te maken krijgen. Zo werd er gesproken over hoe je omgaat met reizigers die dingen willen die schadelijk zijn, zoals het uitdelen van snoep en pennen aan kinderen. De trainingsdag werd afgesloten met een feestelijke barbecue. 

Het lijkt zo’n mooi gebaar: snoep en pennen uitdelen op reis. Maar je doet meer kwaad dan goed. Hier lees je er alles over.

Gidsen en chauffeurs in Madagaskar

Madagaskar reisexpert Frank organiseert elk jaar een samenkomst voor alle gidsen en chauffeurs waar hij regelmatig mee samenwerkt. Als onderdeel van de samenkomst volgen zij een training over duurzaamheid, veiligheid en kwaliteit. In het voorjaar van 2022 nodigde Frank ook de eigenaars van de wagenparken uit, die de auto's verzorgen waar onze reizigers zich mee verplaatsen. Er kwam een auto-expert die een presentatie gaf over verschillende types auto's en duurzame ontwikkelingen. Hij maakte een vergelijking tussen oude auto's, hybride en elektrische voertuigen. De deelnemers waren blij verrast en zeiden na afloop dat ze met deze nieuwe kennis gaan nadenken over het verduurzamen van hun aanbod. De trainingen worden afgesloten met een feestelijke lunch.

Training van gidsen in Nepal

In augustus 2022 organiseerde onze lokale reisagent in samenwerking met Kathmandu Environmental Education Project (KEEP) een driedaagse training voor gidsen. KEEP is gespecialiseerd in het minimaliseren van de negatieve impact en het maximaliseren van de positieve impact van het toerisme. De focus van de trainingen lag op duurzaamheid en de rol die de gidsen daarbij kunnen spelen. Maar ook onderwerpen als leiderschap, verwachtingsmanagement, risicobeoordelingen, omgaan met klachten en klimaatverandering kwamen aan bod. De trainingen werden extra goed opgepikt, doordat ze in het Nepalees werden gegeven. 

Meer weten?

Better Places doneert 10% van haar winst aan initiatieven die de wereld een beetje mooier maken. Bekijk het overzicht met alle donaties tot nu toe.