Maanlandschap in de Atacama woestijn

Spectaculair geiserveld in de woestijn
Adembenemende omgeving 
Veel vulkanische activiteit
Spot grazende vicuñas

Vroeg uit de veren

Het is nog stikdonker als we in alle vroegte worden opgehaald bij het hotel. Wie El Tatio op haar mooist wil ervaren zal er vroeg voor uit de veren moeten; het geiserveld is dan het meest actief en de uitbarstingen het meest indrukwekkend. Met duizenden sterren hoog aan de hemel vertrekken we richting het noorden naar een hoogte van maar liefst 4200 meter.

Een van de grootste ter wereld

Met meer dan 80 geisers is El Tatio een van de grootste geiservelden ter wereld. Alleen de Vallei van Geisers op het Russische schiereiland Kamtsjatka en Yellowstone National Park in de Verenigde Staten zijn groter. Je kunt de geisers dan ook al van een afstand zien: zodra de minibus El Tatio nadert en de zon langzaam opkomt, zweven tientallen rookpluimen boven het verder volledig kale landschap. Samen met een gids wandelen we tussen het borrelende water. De paden zijn met zorg gemarkeerd, want vanuit het niets kan er ineens gloeiend heet water omhoog spuwen. Terwijl de opkomende zon de silhouetten van andere bezoekers toont, vertelt gids Tonio ons meer over het bijzondere natuurfenomeen waarvan we getuige zijn.

Meer lezen over reizen door Chili? Reisblogger Karlijn reisde door Chili. Lees op haar blog alles over deze reizen.

Vulkanische activiteit

We bevinden ons in een enorm actief vulkanisch gebied, hoog in het Andesgebergte. De geisers ontstaan door het op elkaar botsen van tektonische platen en de vulkanische activiteit. Doordat het water ondergronds wordt verhit, stijgt het op. Als de druk op het water eenmaal hoog genoeg is dan spuit het water met een enorme kracht omhoog en kan je boven de grond het resultaat aanschouwen. Een grappig feitje: doordat El Tatio op grote hoogte gelegen is, kookt het water hier een stuk eerder. Het borrelende water heeft dan ook een temperatuur van ‘slechts’ 86 graden.

Het Geiserveld

Hoewel er geisers bestaan die wel 100 meter omhoog spuwen, zijn die van El Tatio relatief klein met een gemiddelde eruptie van zo’n 75 centimeter. Dat maakt het echter niet minder indrukwekkend; door de grote omvang van het geiserveld is er ontzettend veel te zien en kan je bovendien heel dicht bij de activiteit komen. Overigens kan je ook geluk hebben tijdens een bezoek: de hoogst gemeten eruptie ooit was hier 6 meter.

Wil je graag dit prachtige geiserveld verkennen? Bekijk dan naar onze voorbeeldreis door Noord-Chili en doe inspiratie op!

Gebied van uitersten

Terwijl de temperatuur hier overdag behoorlijk oploopt, is het in de vroege uurtjes juist ijzig koud. Een jas, muts en handschoenen zijn daarbij geen overbodige luxe. Na de eerste kennismaking met El Tatio is er genoeg tijd om op te warmen tijdens een stevig ontbijt met thee, koffie en een spectaculair uitzicht op de geisers. Omdat het gebied zo groot is, gaat de tour daarna verder aan de andere kant van het geiserveld. Een groot contrast, want hier heeft de kale vlakte opeens plaatsgemaakt voor groene bergen en beekjes met glashelder water. Met een beetje geluk kan je van een afstandje zelf vicuñas zien grazen.

De omgeving van de Atacama woestijn

Op de terugweg richting San Pedro de Atacama is er gelukkig genoeg gelegenheid om nog meer van deze mooie omgeving te zien. Waar we op de heenweg konden genieten van het uitzicht op de melkweg boven ons, zien we nu de enorme bergketens en uitgestrekte velden om ons heen. Onderweg wordt er bovendien een aantal keer gestopt op de meest fotogenieke plekken. Zo vergapen we ons aan turquoise lagunes met grote hoeveelheden flamingo’s; een bijzonder kleurrijk gezicht dat uit een compleet andere wereld lijkt te komen wanneer het zanderige woestijnstadje San Pedro de Atacama eenmaal weer in zicht is.

Tijdens onze reizen door Chili maken we altijd gebruik van kleinschalige hotels en lodges.

Excursies vanuit San Pedro de Atacama

San Pedro de Atacama is niet alleen de uitvalsbasis voor een bezoek aan El Tatio. Je kunt hier met gemak drie dagen vullen met het bezoeken van bijzondere valleien, hooglandmeren, vulkanen, geisers, warme baden en traditionele dorpen. Onze Chili reisexpert Marion adviseert je graag over de mogelijkheden. Combineer El Tatio bijvoorbeeld met een bezoek aan de surrealistische landschappen in de Maanvallei. En heeft het ritje onder de sterrenhemel je nieuwsgierig gemaakt naar meer? Breng dan zeker een bezoek aan de sterrenwacht. Door de hoge ligging en het gebrek aan lichtvervuiling is San Pedro de Atacama een van de beste plekken ter wereld om sterren te kijken! 

Plan jouw reis naar Chili

Ben je op zoek naar een bijzondere Chili rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Marion, de reisexpert in Chili. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Marion.

Beste reistijd Chili

Houd voor de mooiste Chili ervaring rekening met de beste reistijd. De beste reistijd voor Noord-Chili is mei t/m oktober en voor Zuid-Chili november t/m maart. Lees meer over de beste reistijd in Chili.

Duurzaam reizen in Chili

Duurzaam reizen houdt in dat je probeert om je bestemming te laten profiteren van je bezoek. Je zorgt dat je de natuur niet belast en dat je de locals verder helpt. In Chili kun je in veel natuurparken slapen in kleinschalige accommodaties, die gerund worden door Chilenen. Kamperen kan natuurlijk ook! Verder kun je de locals helpen door gebruik te maken van initiatieven die ze zelf hebben opgezet. Slaap bijvoorbeeld bij de gaucho’s op een authentieke estancia of leer het bijzonder Mapuche-volk kennen. Zo leer je wat het leven in Chili inhoudt en help je de locals om te profiteren van jouw reis. Lees hier meer over duurzaam reizen in Chili.