Uitstoot van je reis naar Maleisisch Borneo (kg CO2e)

Reizen met positieve impact

In de reiswereld vind je steeds meer sociale ondernemingen en ook Better Places is een sociale onderneming. Voor een sociale onderneming is een positieve bijdrage aan een mooiere wereld belangrijker dan veel geld verdienen. Als sociale onderneming vinden wij het belangrijk dat de mensen in de landen die we bezoeken optimaal profiteren van het toerisme. Dit betekent bijvoorbeeld dat mensen die voor je werken een eerlijk inkomen krijgen, dat je vaak verblijft in kleinschalige hotels en excursies doet die een authentieke ervaring bieden. Ook investeren wij een deel van onze winst in goede doelen.

Route voor de beste Maleisisch Borneo vakantie

Start reis in Kuching

Je Maleisisch Borneo vakantie start in Kuching, waar je per vliegtuig aankomt. Afhankelijk van je aankomsttijd kan je de stad gaan bewonderen. In deze eerste dagen bezoek je het Bako Nationaal Park en ga je naar Batang Ai waar je bij de lokale bevolking verblijft.

Dag 1 - Aankomst Kuching

Je Maleisisch Borneo vakantie start in Kuching. Bij aankomst op de luchthaven word je opgewacht en naar je centraal gelegen hotel gebracht. Als je nog de tijd hebt kun je de stad op eigen gelegenheid verkennen. Het leuke van de steden in Maleisisch Borneo is dat ze multi-cultureel zijn met Indiase, Chinese en Maleisische invloeden. Wandel over de Waterfront langs de Sarawak Rivier terwijl je geniet van het kleurrijke straatleven.

Dag 2 - Kuching

Je wordt met je eigen auto met chauffeur naar het Bako Nationaal Park gebracht, op slechts 45 minuten rijden van de stad. Hiervoor moet je een gedeelte met een lokale boot langs de kustlijn varen. Samen met een lokale gids verken je het park, lopend over houten plankieren en mangrovepaden. Je gids zal je wijzen op apen, vogels, vlinders en inheemse planten. Waarschijnlijk zul je ook een neusaap in de bomen zien. Met zijn enorme neus wordt deze aap door de Maleise bevolking ook wel Orang Belanda ofwel de “Nederlandse mens” genoemd. De eerste scheepslui en missionarissen die op Borneo voet aan wal zetten hadden in de ogen van de lokale bevolking net zo’n grote lange neus als de neusaap. Je luncht in het park en aan het eind van de middag word je met boot en auto teruggebracht naar Kuching.

Dag 3 - naar Batang Ai

Een lange transfer naar het Batang Ai Reservoir, een prachtig gelegen stuwmeer. Je volgt de Pan-Borneo highway, die gedeeltelijk door prachtig landschap voert. Onderweg stop je in een leuk marktplaatsje voor lunch. Aan het begin van de middag kom je aan bij de pier waar je aan boord gaat van een boot die in ongeveer 30 minuten naar de Mengilin Longhouse pier vaart. Hier slaap je twee nachten bij de bewoners thuis in een traditioneel longhouse! Bijzonder om dat eens mee te maken.

 Tijdens je Maleisisch Borneo vakantie breng je een aantal dagen door met de lokale Iban, die ooit bekend stonden als koppensnellers. Je bent welkom in hun traditionele huizen, de longhouses, waar je van alles kunt leren over hun cultuur en levenswijze. De inkomsten van jouw bezoek helpen de Iban om hun traditionele levenswijze te behouden.

Dag 4 - Batang Ai

Vandaag ga je de jungle in. Samen met een gids wandel je naar een gebied dat Tinting Empeliau heet, een rijk stuk regenwoud waar nog orang-oetans in het wild leven. In de jungle eet je een eenvoudige lunch en ga je samen met de gids op zoek naar wildlife. In de middag ben je weer terug bij het longhouse en kun je de rest van de dag doorbrengen met het observeren van het dagelijkse leven of lekker poedelen in het meertje bij je accommodatie.

 Door het boeken van een directe vlucht beperk je de CO2-uitstoot van je reis aanzienlijk. Maar er zijn nog veel meer redenen om een directe vlucht te boeken.

 

Avonturen op het water

De volgende bestemming is Sibu. Onderweg hiernaar toe stop je in een rivierstadje, bekend om zijn fruit. Na Sibu vervolgt je reis zich naar Lamin Dana, een authentiek Melanau dorpje, Bintulu, een Maleisische provinciestad, en Miri, wat vlakbij een nationaal park ligt.

Dag 5 - naar Sibu

Je neemt afscheid van de lokale familie waar je de afgelopen dagen te gast was en vaart terug. Over de Pan- Borneo Highway gaat het verder, naar Sibu. Onderweg wordt gestopt in Sarikei, een schilderachtig rivierstadje, bekend om zijn heerlijke fruit (met name de ananas is beroemd). Hier krijg je ruimschoots de tijd om te lunchen en rond te kijken. In de middag kom je aan in Sibu waar je even kunt relaxen voor je ‘s avonds, samen met je gids, de beroemde nachtmarkt van Sibu bezoekt. Het zal zeker lukken hier iets lekkers te vinden om te eten.

Dag 6 - naar Lamin Dana

‘s Morgens verken je de stad, samen met de gids. Sibu heeft de grootste Centrale Markt van heel Maleisisch Borneo. Met meer dan 1200 stalletjes is het aanbod overweldigend. Vergeet je camera niet! Sibu heeft daarnaast een sfeervolle oude stad met koloniale gebouwen en een indrukwekkende Chinese tempel. Hierna ga je aan boord van een speedboot om de Igan rivier te bevaren. Onderweg bezoek je een aantal dorpjes van de Melanau stam, een bevolkingsgroep die bekend staat om hun liefde voor de natuur en zeemanskunst. De boot volgt de meanderende rivier, langs dorpjes, scheepswerven, houtverwerkingsbedrijfjes en sagofabriekjes. In Dalat bezoek je de Rivierkerk en Jerunei Tuinen, iconen van de stad. In Lamin Dana, een zeer authentiek Melanau dorpje, slaap je in een eenvoudig guesthouse.

Dag 7 - naar Bintulu

In de morgen vaar je in een relaxed tempo over het mysterieuze zwarte water van de Tellian en Misan rivieren. Je bezoekt een lokaal sago fabriekje, waar sago, een product wat gemaakt wordt van het merg van palmen, wordt gemaakt. Ook bezoek je een lokale markt en kun je een interessante korte wandeling door een mangrove-bos maken. Hierna word je over de weg naar Bintulu gebracht, ongeveer 2 ½ uur rijden. Dit is een flinke Maleisische provinciestad, waar je je weer even in het stadsleven kunt onderdompelen.

Dag 8 - naar Miri

Een tocht van ongeveer 2 uur brengt je naar het Niah Nationaal Park. Je kunt hier met de boot en wandelend het park verkennen. Een mooie wandeling over plankieren brengt je bij de Niah grot, beroemd vanwege de eetbare vogelnestjes die zich hier meer dan 100 hoog in de rotswand bevinden. Ze worden geoogst, want Chinezen hebben er veel geld voor over. In de Painted Cave kun je op zoek naar prehistorische rotstekeningen. In de middag rijd je verder naar Miri, waar je in een hotel verblijft.

 Wil je eens heel dichtbij de locals overnachten, dan is dit je kans. Dit zeer traditionele guesthouse is geheel uit hout opgetrokken en ligt in een Maleisische kampung. Het leuke is dat deze accommodatie ook een cultureel centrum en museum is. Ben je geïnteresseerd in lokaal handwerk of de Maleisische keuken, dan is dit de plek om daar meer over te weten te komen.

 

Mulu National Park en Limbang

Je vervolgt je reis naar het Mulu National Park, waar je verschillende tochten gaat maken met lokale gidsen. In Limbang verblijf je één nacht.

Dag 9 - naar Mulu National Park

Je wordt naar de rivierstad Marudi gebracht waar je aan boord gaat van een boot die je naar Mulu zal brengen. Dit is een tocht van dik vier uur dus zorg dat je voldoende proviand en een goed boek bij je hebt! Er is gelukkig genoeg te zien want je vaart stroomopwaarts over de Baram en Tutoh rivieren, langs authentieke dorpjes en, als je geluk hebt, vliegen er toekans over. Je slaapt midden in het Mulu Nationaal Park!

Dag 10 - Mulu National Park

De ochtend heb je vrij om lekker te relaxen of de omgeving te verkennen. ’s Middags trek je met een gids de jungle in, naar de Deer Caves. Het pad volgt een route door eeuwenoud en dichtbegroeid bos. De Deer grot is een van grootste grotten ter wereld. Geweldig om hier door heen te dwalen! Ook de Lang grot, die er in de buurt ligt, is indrukwekkend en weer heel anders. Als je geluk hebt en het weer zit mee kun je miljoenen vleermuizen uit zien vliegen op zoek naar voedsel.

Dag 11 - Mulu National Park

Vandaag maak je een spectaculaire tocht in een eigen boot over de Melinau Rivier. Samen met de gids vaar je stroomopwaarts. Onderweg bezoek je een longhouse van de Batu Bangan stam. Via stroomversnellingen kom je aan bij een grottenstelsel, dat je samen met je gids gaat verkennen. Hierna kun je in een van de heldere poeltjes zwemmen en een meegebrachte picknicklunch verorberen, heerlijk aan de oever van de rivier. Je vaart door naar Kuala Litut. Wees er op voorbereid dat je bij laag water de boot af en toe zult moeten helpen duwen. Aan het eind van de dag volgt een trek van 8 kilometer naar een junglekamp. Je overnacht in eenvoudige bungalows midden in de jungle.

Dag 12 - naar Limbang

In de morgen staat een stevige jungletocht van 11 kilometer op het programma. Hij voert door ongerept regenwoud dat vol zit met leven. In Kuala Terikan ga je aan boord van een rivierboot die je stroomafwaarts voert naar een longhouse, waar je in een gereedstaande auto stapt die je naar Limbang brengt, twee uur rijden. Best lekker om weer eens in een goed hotel te slapen!

 

Kota Kinabalu en Gaya Island

Je vervolgt je reis naar de hoofdstad van Sabah, Kota Kinabalu. Deze stad kan je geheel op eigen houtje gaan ontdekken. Je volgende bestemming is Gaya Island, waar je heerlijk even tot rust kan komen!

Dag 13 - naar Kota Kinabalu

Je neemt de express boot naar Labuan, een Maleisisch eiland dat tussen Sarawak, Brunei and Sabah in ligt. Op Labuan kun je op je gemak lunchen voor je de veerboot naar Kota Kinabalu, de hoofdstad van Sabah, neemt. Hier word je door een chauffeur opgewacht die je naar een centraal gelegen hotel brengt. Je hebt de rest van de dag de tijd om deze grote stad te bekijken. Er is genoeg te doen in deze stad, maar bezoek vooral de nachtmarkt aan zee, waar je de verste vis kunt krijgen!

Dag 14 - naar Gaya Island

Vandaag wordt je naar de haven gebracht. Hier ga je met de boot naar Gaya Island, een van de mooie eilanden die hier voor de kust liggen. Je verblijft in een sfeervolle luxe suite in een resort aan het strand. Het is hier heerlijk bijkomen!

Dag 15 - Gaya Island

Een vrije dag om heerlijk te relaxen, te gaan snorkelen of te gaan duiken in de buurt van het eiland. Even heerlijk tot rust komen!

 

Naar Kundasang

Je volgende bestemming is Kundasang, een plaatsje wat aan de voet van Mount Kinabalu ligt. Dit is de hoogste berg van Zuidoost-Azië en hier ga je mooie wandelingen maken.

Dag 16 - naar Kundasang

Na het ontbijt heb je nog tijd om even te relaxen. Dan ga je weer op pad en brengt je chauffeur je naar Kundasang, aan de voet van Mount Kinabalu, met 4095 meter de hoogste berg van Zuidoost Azië.

Dag 17 - Mount Kinabalu

Je wordt naar het Kinabalu National Park gebracht. Om de klim te mogen doen moet je je eerst registreren bij het hoofdkwartier, waar je ook je berggids zult ontmoeten. Hierna word je naar het beginpunt van de trek gebracht, Timpohon Gate dat op 1828 meters hoogte ligt. Vanaf hier klim je in ongeveer 5-7 uur naar het resthouse op 3353 meter. Onderweg kun je van een prachtige en bijzondere flora genieten; planten die alleen maar op grote hoogte groeien. Je krijgt een diner in het resthouse en gaat heel vroeg naar bed (je slaapt in een gemeenschappelijke slaapzaal). Morgen moet je immers heel vroeg op.

Dag 18 - naar Kundasang

Om 02.00 uur sta je op en krijg je koffie en een snack. Het is ongeveer 3 uur lopen naar de top van Mount Kinabalu, die Low’s Peak heet. Dit gedeelte is erg steil en het klimmen kan door de hoogte extra zwaar zijn. Het doel is om voor 6 uur op de top te zijn, de tijd dat de zon opkomt. Meestal ben je boven de wolken en heb je een fantastisch uitzicht over Sabah, een ervaring om nooit te vergeten. De terugweg naar het resthouse gaat stukken sneller en hier kun je even ontbijten en bijkomen. Hierna daal je helemaal naar het hoofdkwartier waar je kunt lunchen. Een auto brengt je terug naar je comfortabele accommodatie waar je van een welverdiende rust kunt genieten.

 

Sepilok en de Kinabatangan Rivier

De volgende stop is Sepilok. Dit ligt vlakbij het Sepilok Orangutan Centre, waar je ook een bezoek aan gaat brengen. Daarna vervolg je je reis over het water naar het Kinabatangan Wetlands Resort om van daaruit op stap te gaan in de mangrove- en moeraslandschappen.

Dag 19 - naar Sepilok

Per eigen auto met chauffeur wordt je naar Sepilok gebracht, een rit van ongeveer 5 uur. Rijdend door kleine dorpjes en langs palmolie plantages kun je glimpen van het dagelijkse leven opvangen. In Sepilok verblijf je in een accommodatie die dichtbij het Sepilok Orangutan Centre ligt, en in de middag kun je daar al een wandeling naartoe maken.

Dag 20 - naar Kinabatangan Rivier

Samen met een gids wandel je naar het Sepilok Orang Utan Rehabilitation Centre. Hier kun je getuige zijn van het voeden van deze grote apen. Heel bijzonder om mee te maken. Ook is er een video te zien over de rehabilitatie van de orang-oetans. In de middag word je naar de pier in Sandakan gebracht voor de 2½ uur durende boottocht naar het Kinabatangan Wetlands Resort. Dit ligt aan Sabah’s langste rivier, de Kinabatangan, en dit is dé plek om vogels te spotten en wildleven te zien in onaangetaste mangrove- en moeraslandschappen. In de middag staat een riviercruise op het programma, op zoek naar een aantal van de tien primatensoorten die hier leven. Daarnaast is dit het leefgebied van dwergolifanten, orang-oetans en vele soorten toekans. Je dineert en overnacht in het mooie resort.

Dag 21 - Kinabatangan rivier

Je wordt wakker met het geluid van gibbons en toekans. Om 06.00 uur ga je aan boord van een ochtend riviercruise naar het Pitas meer om vogels en wild te spotten. Na het ontbijt kun je de lokale dorpjes in de omgeving bezoeken. In de middag volgt nog een laatste riviercruise. De jungle ziet er op elk moment van de dag weer anders uit.

 

Beëindig je positieve impact reis in Danum Valley

Danum Valley is het laatste nationale park van je Maleisch Borneo vakantie. Hier maak je verschillende tochten om het wild, dat in het park leeft, te gaan ontdekken. Vaak moet je hiervoor vroeg op staan of laat wakker blijven, anders wordt er weinig wild gespot.

Dag 22 - naar Danum Valley

Een rit van 2 ½ uur brengt je bij het laatste Nationale Park: de Danum Vallei. Bij het hoofdkwartier van het park ontmoet je je gids met wie je het programma voor de komende dagen doorneemt. ‘s Middags maak je je eerste introductie wandeling door dit unieke stuk regenwoud dat vol zit met wild. Je zult zeker vele apen – en vogelsoorten zien. Na het diner kun je een nachtwandeling door het park maken met je gids (inclusief). Wil je liever met een terreinwagen ‘s nachts de jungle in dan kan dat ook, maar deze moet je ter plekke betalen.

 Door het verblijf in het weinig bezochte Danum Nationaal Park draag je bij aan het behoud van dit unieke stuk natuur. De inkomsten uit het toerisme worden gebruikt om houthak tegen te gaan en bedreigde dierensoorten te beschermen. De eenvoudige accommodatie probeert de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden.

Dag 23 - Danum Valley

Als je wild wilt zien moet je vroeg op, dus voor zonsopgang brengt je gids je naar een wildobservatiepunt op een platform in de bomen. Hier zie en hoor je vooral je het bos tot leven komen. Magisch! De rest van de dag kun je besteden zoals je zelf wilt. Je kunt met je gids verschillende trails doen. Ook is het heerlijk om even af te koelen in de Ulu Segama rivier. Een aanrader is om de zonsondergang vanuit je accommodatie te bewonderen. Na het diner kun je weer op nachtsafari met je gids.

Dag 24 - Vertrek vanuit Lahad Datu

Helaas de Maleisisch Borneo vakantie komt tot een einde. Je wordt naar Lahad Datu gebracht voor je vlucht terug naar huis. De meeste vluchten zullen via Kuala Lumpur terug naar Europa vliegen.

 Doordat deze reis zo'n 3,5 week duurt, heb je langer om de bestemming te verkennen. Bovendien zijn er meer voordelen van slow travel.

Ontvang een voorstel op maat

Geef Nick je wensen door en hij stuurt je een voorstel op maat.

 

 Vliegtickets rondreis Maleisisch Borneo

Het zelf boeken van vliegtickets is tegenwoordig steeds eenvoudiger en bovendien een stuk goedkoper. Bij Better Places kun je daarom zelf je vlucht naar Maleisisch Borneo boeken. Door waar mogelijk te kiezen voor een rechtstreekse vlucht en moderne vliegtuigen kun je de CO2 uitstoot van je vlucht sterk verminderen. Dit scheelt je bovendien veel tijd en is comfortabeler. Nick geeft je graag advies over de beste optie. Kijk hier voor meer informatie.

Financiële garanties

Better Places is aangesloten bij de Stichting Garantiefonds Reizen (SGR) en het Calamiteitenfonds, dit betekent voor jou financiële zekerheid.

Better Places garantie SGR Better Places garantie Calamiteitenfonds

 

logo voetafdrukIn plaats van compenseren wil Better Places de CO2e-uitstoot van al haar reizen elk jaar met 5% verminderen.

Bijzondere accommodaties

Tijdens onze rondreizen door Maleisisch Borneo maken we gebruik van kleinschalige accommodaties waar gastvrijheid hoog in het vaandel staat.

Bijzondere excursies

Je kunt tijdens je rondreis prachtige ervaringen opdoen bij de lokale gemeenschap en draagt daarmee meteen een steentje bij aan het goede dat toerisme kan brengen.

Reisadvies Maleisisch Borneo

Alle praktische informatie voor een rondreis naar Maleisisch Borneo. Van veiligheid en praktische tips, tot inentingen en geldzaken. 

Praktische informatie


Beste reistijd Maleisisch Borneo

rondreis-maleisisch-borneo

Beste reistijd Maleisisch Borneo

Plasticvrij op reis

Wij streven ernaar dat reizigers in 2020 geen gebruik meer maken van single use plastic waterflesjes. Als reiziger gebruik je per week zo’n 15 waterflessen per persoon. Dit levert een gigantische afvalberg op en helaas komt veel plastic afval terecht in zee. Wij geven je graag praktische tips zodat je geen enkele plastic fles meer hoeft te kopen tijdens je Maleisisch Borneo vakantie. Neem in ieder geval een hervulbare waterfles mee, in veel hotels kun je deze bijvullen met water uit grote containers.

Sustainable Development Goals

Eind 2015 hebben de Verenigde Naties 17 Werelddoelen opgesteld om een einde te maken aan armoede, ongelijkheid en klimaatverandering: de Sustainable Development Goals. Deze doelen vormen een richtlijn om de wereld voor iedereen een betere plek te maken. Better Places wil graag een bijdrage leveren aan het bereiken van de Sustainable Development Goals. Wij geloven dat als je op een verantwoorde manier reist, toerisme de wereld een beetje mooier kan maken. Het mooie is, dat dit tegelijkertijd zorgt voor unieke, authentieke ervaringen.

Verminderen van CO2-uitstoot

Better Places is gestopt met het compenseren van de CO2-uitstoot van de reizen die zij organiseert. Compensatieprojecten, zoals bomen planten en kooktoestellen uitdelen, blijken weinig effect te hebben. Bovendien maken we met compenseren de uitstoot van broeikasgassen niet ongedaan. Daarom zetten we nu vol in op het verminderen van onze totale CO2e-uitstoot. Dat is inclusief het vervoer van en naar de bestemming. Dat betekent dat we steeds meer focussen op reizen binnen Europa, naar bestemmingen die ook per trein of auto bereikbaar zijn. Lees meer over onze weg van compenseren naar reduceren en true pricing.

Boeken zonder zorgen

Lees alles over onze speciale soepele boekingsvoorwaarden.