Samen met onze lokale reisexperts doen we er alles aan om onze reizen zo duurzaam mogelijk te maken. Maar één ding kunnen we niet groener maken: vliegen. Wij snappen ook wel dat je voor een verre reis in het vliegtuig moet stappen. Maar eenmaal op je bestemming kun je ervoor kiezen om zoveel mogelijk over land te reizen en geen binnenlandse vluchten te nemen. Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor jou. Minder vliegen betekent namelijk meer beleven. In dit artikel leggen we uit wat de voordelen zijn van reizen over land.

Wat zijn de voordelen van reizen over land

  • Minder vliegen, meer beleven
  • Ontspannen manier van reizen
  • Meer contact met de bewoners
  • Je ziet meer van het land
  • Reizen over land is goedkoper

Minder vliegen, meer beleven

Met een beperkt aantal vakantiedagen wil je natuurlijk zoveel mogelijk uit je verre reis halen. De verleiding is groot om op je bestemming met binnenlandse vluchten zo snel mogelijk van de ene plek naar de andere te komen. Maar meer vliegen betekent niet meer beleven. Wie een land bezoekt om zoveel mogelijk plekken af te strepen, komt weliswaar thuis met een heleboel foto’s, maar heeft de plek niet echt ervaren. Daag jezelf uit om minder plekken te bezoeken en meer te genieten van de omgeving en de ontmoetingen met de locals. Pas dan beleef je een land pas echt.

 

Onze rondreizen door Europa kun je heel goed per trein maken. Onze treinexpert zet alle tips voor reizen met de trein in Europa op een rij.

Reizen over land is meer ontspannen

Vliegen is altijd stressen! Ben je wel op tijd op het vliegveld? Heb je per ongeluk spullen bij je die niet mee mogen? En om de één of andere reden is het douanepersoneel overal ter wereld chagrijnig. Reis je over land, dan heb je al die zorgen niet. Natuurlijk wil je op tijd zijn voor de trein, maar je hoeft geen uren van te voren op het station te zijn. Bovendien kun je je benen strekken, heen en weer lopen en lekker een muziekje of je favoriete podcast luisteren. Veel treinen en langeafstandsbussen hebben tegenwoordig wifi en stopcontacten aan boord. Ook buiten Europa. Een goede reden minder te vliegen op je bestemming.

Minder vliegen: Ontmoet de locals

Op een handjevol zakenlui na zijn de meeste vliegtuigen gevuld met toeristen op weg naar hun vakantiebestemming. De lokale bewoners overbruggen lange afstanden liever met de bus of trein. Je gaat niet op reis om je vervolgens tussen de andere reizigers te begeven. Je wilt de lokale bewoners ontmoeten! En waar doe je dat beter dan in de trein of bus? Daar maak je gegarandeerd kennis met de locals. Misschien hebben zij nog wel een geweldige tip voor je volgende bestemming.

Met Interrail reis je onbeperkt met de trein door Europa met slechts één ticket. Er is keuze genoeg met meer dan 40.000 bestemmingen in zeker 30 landen. Neem een kijkje welke treinpas het beste bij jouw plannen past.

Reizend over land zie je meer

Met het vliegtuig ben je misschien sneller, je ziet niks van het landschap waar je overheen raast. Reis je over land, dan zie de wereld om je heen langzaam veranderen. Bergen worden valleien. Rivieren stromen naar de zee. Het dagelijks leven in de dorpen langs het spoor speelt zich af als een filmrol. Reizend over land is er zoveel te zien, dat je je geen moment verveelt. Zo kan je met minder vliegen een stuk meer zien en ervaren.

Minder vliegen is goedkoper

In Europa hebben de treinmaatschappijen moeite om te concurreren met prijsvechters in de lucht. Op continenten zoals Azië, Afrika en Zuid-Amerika zijn alternatieve vervoersmiddelen vaak wèl goedkoper dan het vliegtuig. Het geld dat je bespaart met minder vliegen kun je mooi besteden aan bijzondere hotels en activiteiten.

Sneller is niet altijd beter. Je komt thuis met meer foto's, maar heb je echt meer gezien? Hier lees je over de voordelen van slow travel.

Reizen over land geeft een goed gevoel

Laten we eerlijk zijn; met de komst van #vliegschaamte voelt het toch een beetje fout om zo gemakkelijk in het vliegtuig te stappen. Dus elke keer dat je de trein of bus kiest in plaats van het vliegtuig voelt dat stiekem best goed. En terecht! Want het verschil in CO2-uitstoot is zo groot dat je écht een verschil maakt. Geef jezelf dus maar even een schouderklopje. Je hebt het verdiend.”

Beter en leuker

Better Places is een reisorganisatie met een maatschappelijke en duurzame missie. Wij zijn gespecialiseerd in individuele verre reizen op maat, waarbij je rechtstreeks in contact wordt gebracht met reisexperts over de hele wereld. Je hebt direct heel persoonlijk contact. Zij kennen hun land door en door en hebben ruime ervaring in het organiseren van maatwerk reizen. Lees meer.

Meer inspiratie voor je treinreis

Wil je meer inspiratie voor je treinreis naar en door Oost-Europa? Lees de blog van Bedrock

Duurzaam reizen

Daisy en Patrick reizen de hele wereld rond met een duidelijke missie. Zij willen laten zien dat je gemakkelijk verre reizen kan maken op een verantwoorde en duurzame manier. Ze vertellen je hier graag meer over en schrijven over hun ervaringen. Neem een kijkje!

De voordelen van Interrail

Als je op zoek bent naar een duurzaam avontuur, dan is Interrailen het antwoord. Wie denkt dat het oude vertrouwde treinkaartje alleen voor jongeren is, heeft het mis. Er is geen leeftijdsbeperking meer en 60-plussers krijgen zelfs korting! Ga jij binnenkort met Better Places op reis naar één van onze bijzondere bestemmingen in Europa? Ontdek waarom het een goed idee is om gebruik te maken van de Interrail Global Pass. Lees meer