Hoe boek je je treinreis binnen Europa?

De trein is de mooiste en meest duurzame manier om naar je Europese bestemming te reizen. Het is comfortabel, je hebt genoeg beenruimte, je geniet van de prachtige uitzichten, je hebt mobiel bereik (of zelfs gratis wifi) en – misschien wel het belangrijkste – je krijgt nog dat échte reisgevoel. Je ziet de landschappen, steden en mensen langzaam veranderen en je ziet en beleeft veel meer dan wanneer je het vliegtuig pakt.

Ga je naar één van onze bestemmingen in Oost-Europa, zorg er dan voor dat de treinreis onderdeel wordt van je gehele reis en niet slechts het middel om er te komen. Plan tussenstops in grote steden, kleine dorpen of natuurgebieden en haal het meeste uit de plekken die tussen Nederland en je eindbestemming liggen.

Er zijn grofweg drie manieren om je treinreis vooraf te plannen en te boeken:

  • met de Interrail Global Pass
  • via een website die de treinkaartjes voor jou boekt
  • zelf je reis boeken bij de nationale spoorwegmaatschappij

Elke manier heeft z’n voor- en nadelen, en soms is een combinatie de beste manier. En, soms is er een vierde manier die nog handiger is: gewoon bij het loket een kaartje kopen.

Plannen van je treinreis

Om je treinreis te plannen zijn er verschillende mogelijkheden. Een goede website is die van rail.cc. Hier vind je heel veel informatie over alle mogelijke verbindingen. De website van de Deutsche Bahn (ook in het Nederlands) heeft informatie van alle spoorwegmaatschappijen (inclusief alles in Oost-Europa en Rusland). Een klassieker onder de websites om je treinreis te plannen is die van ‘the man in Seat 61’. Op zijn site kun je van vrijwel alle bestemmingen ter wereld lezen hoe je er komt, wat er zoal rijdt en hoe dingen in z’n werk gaan, van kaartjes kopen tot reserveringen maken, inchecken en reisverslagen. Een goede website die bus, trein, vliegen en auto combineert en dit ook nog eens visueel aantrekkelijk laat zien is Rome 2 Rio. Reis je met Interrail, download dan de Rail planner app

Je treinreis boeken

Op dit moment is er geen website waar je echt álle treinkaartjes voor heel Europa kunt boeken. Maar gelukkig zijn er steeds meer sites waar je een heel eind komt. De ultieme treinvrijheid beleef je met Interrail, je vrijkaart voor onbeperkt de trein pakken in bijna heel Europa. Je kunt ook boeken via de website van de Deutsche Bahn. Daarnaast is de boekingssite van Trainline behoorlijk volledig en gebruikersvriendelijk.

Hieronder zetten we enkele opties en websites uiteen, zodat je zelf kunt bepalen hoe en waar jij je treinreis door Europa kunt plannen.

Wist je dat je met de trein naar Georgië kan? Lees hier meer over de mogelijkheden.

Je treinreis Europa boeken met Interrail

Interrail is terug van nooit weg geweest. Heb je geen zin in gedoe, maar wil je gewoon een trein instappen, schaf dan de Global Pass van Interrail aan. Met deze pas kies je voor 3, 5, 7, 10, 15, 22 dagen (al dan niet aaneengesloten) of 1 of 2 maanden onbeperkt treinen in bijna heel Europa. 

Je treinreis Europa boeken via boeking sites 

Het voordeel van boeken via een boeking site is dat je in een keer tickets kunt kopen van verschillende maatschappijen. Bij een ticket naar bijvoorbeeld Bari (Italië) combineer je in één keer Deutsche Bahn, TrenItalia en waar nodig een stukje trein van de Zwitserse Spoorwegen. Nadeel van deze sites kan zijn dat ze altijd alleen de meest directe verbinding geven, en die is niet per se het goedkoopst. Voorbeelden van websites die treinkaartjes naar verre bestemmingen verkopen zijn TrainlineOmio en Loco2. Van al deze websites biedt Trainline de beste prijzen en meest gunstige verbindingen.

Van plan om met de trein naar Albanië te gaan? Lees hier meer.

Websites van nationale spoorwegen

De goedkoopste manier om losse kaartjes te kopen is via de websites van de diverse nationale spoorwegen. De truc hier is echter om te weten welk kaartje je bij welke aanbieder koopt, want opmerkelijk genoeg is een kaartje voor exact dezelfde treinreis vanuit het ene land goedkoper te krijgen dan vanuit het andere. Kijk onderaan deze blog op welke sites je je treinreis kunt boeken. Dit raden we alleen aan als je het leuk vindt om alles zelf uit te zoeken. Boeken via Interrail of Trainline is een stuk eenvoudiger. 

Naar Rusland en verder

Een werkelijk geweldige site is die van de Russische spoorwegen (RZD). Hier vind je alle treinreizen door het grote Russische Rijk en daaronder vallen ook alle treinen die vanuit Rusland naar Wit-Rusland, Polen, de Baltische Staten en heel Centraal-Azië vallen. Wiens reishart gaat niet sneller kloppen bij het zien van de volledige route van de Trans-Siberië van Moskou naar Vladivostok voor slechts € 150,-? Met een eenvoudig aan te maken account boek je veilig en snel je e-ticket voor elke rit door Rusland. Een alternatief voor de RZD is Tutu. Denk bij het boeken van een treinreis naar of via Rusland ook aan de benodigde visa. De visumcentrale kan je helpen bij het aanvragen van de visa. 

Je treinreis Europa boeken: wat is wijsheid?

Dus wat is wijsheid bij het boeken van je treinreis Europa? Dat hangt helemaal af van waar je heen gaat, hoe lang je er over wilt doen, hoeveel moeite je zelf wilt doen om alles uit te zoeken en te kopen en wat je budget is. De volgorde van makkelijkst & duurst naar meeste werk & goedkoopst is:

  1. Interrail
  2. Trainline
  3. Zelf boeken

Zelf je treinreis Europa boeken? Dit zijn de websites waar je terecht kunt

Treinreizen buiten Europa

Vergelijk je CO2 uitstoot

Op de site van Green Tickets kun je prijzen, reistijd en de CO2 uitstoot van verschillende manieren om te reizen vergelijken.