Als je op zoek bent naar een duurzaam avontuur, dan is Interrailen het antwoord. Wie denkt dat het oude vertrouwde treinkaartje alleen voor feestende jongeren is, heeft het mis. Er is geen leeftijdsbeperking meer en 60-plussers krijgen zelfs korting! Ga jij binnenkort met Better Places op reis naar één van onze bijzondere bestemmingen in Europa? Lees dan snel verder en ontdek waarom het een goed idee is om gebruik te maken van de Interrail Global Pass.

Wat zijn de 5 voordelen van interrailen?

  • Meer vrijheid
  • Geen gedoe
  • Gratis voor kinderen
  • Veel landen voor weinig geld
  • Beter voor het milieu

Interrailen : Meer vrijheid

Ben je in een mooie stad en wil je nog een dagje langer blijven? Prima! Het mooie van reizen met een Interrail pas is dat de reisdata niet vaststaan. Je kunt gaan en staan waar en wanneer je wilt. Met de Interrail Global Pass kun je door meer dan 30 Europese landen reizen. Kroatië, Slovenië, Oostenrijk: er is een hoop moois te ontdekken op weg naar je vakantiebestemming Albanië.

Met Interrail reis je onbeperkt met de trein door Europa met slechts één ticket. Er is keuze genoeg met meer dan 40.000 bestemmingen in zeker 30 landen. Neem een kijkje welke treinpas het beste bij jouw plannen past.

Geen gedoe

Haasten naar het vliegveld en veel te duur parkeren; op je sokken door de douane, terwijl je tas binnenstebuiten is gekeerd; uren wachten op het vliegtuig en dan de lucht in zonder dat je je benen kunt strekken. Vliegen is voor de meeste reizigers niet bepaald het leukste deel van de vakantie. Ga je interrailen, dan kun je al die gedoetjes lekker overslaan. Bovendien heb je de ruimte om heen en weer te lopen, kun je genieten van het voorbijtrekkende landschap en mag je gewoon je telefoon opladen èn gebruiken.

Gratis voor kinderen

Wist je dat kinderen tot en met 11 jaar gratis kunnen Interrailen? Voor hen is reizen per trein ook erg fijn en comfortabeler dan met de auto. Meestal hebben de zitstoelen een tafeltje, zodat ze gemakkelijk spelletjes kunnen doen. En met een beetje geluk maken ze onderweg in de trein al vriendjes. En, het reizen per trein maakt al snel een gevoel van avontuur in ze wakker. 

Wist je dat je met de trein naar Georgië kan? Lees hier meer over de mogelijkheden.

Veel landen voor weinig geld

Een vliegretourtje Londen dat vier keer goedkoper is dan retour met de trein is natuurlijk van de zotte. Maar bezoek je meerdere landen, en overbrug je lange afstanden, dan wordt de trein ineens een heel betaalbaar alternatief. Voor een prima bedrag kun je een maand lang Interrailen in 31 verschillende landen. Daar kan geen budget airline tegenop. Bekijk hier de actuele tarieven.

Interrailen is beter voor het milieu

Wist je dat de treinen in Nederland en Duitsland op 100% groene energie rijden? Op wandelen en fietsen na is de trein de meest duurzame manier om je te verplaatsen. Bij onze oosterburen zijn ze zelfs bezig met het aanleggen van klimaatneutrale stations. Maar ook in andere Europese landen wordt hard gewerkt aan het verduurzamen van het treinnetwerk. Als je weet dat een trein tot 75% minder CO2 uitstoot dan een vliegtuig over dezelfde afstand, is de keuze snel gemaakt: je volgende Europareis maak je met uitgestrekte benen in de trein.

Hoe werkt Interrailen?

Er zijn verschillende soorten Interrailpassen. Met de One Country Pass kun je onbeperkt treinen in één land. Heb je een Europa-rondreis met Better Places geboekt? Dan is het slim om voor de Global Pass te gaan. Kies bijvoorbeeld voor 7 dagen reizen in een periode van 1 maand. Dan heb je een hele week om heen en weer te reizen naar bijvoorbeeld Albanië, Montenegro of Moldavië en genoeg tijd om op je bestemming een mooie rondreis te maken.

Handige app

Met de handige Rail Planner App kun je je hele reis gemakkelijk plannen. In de app vind je onder andere de vertrektijden van alle soorten treinen in heel Europa. Die kun je zelfs zonder internet opzoeken. Voor de populaire routes kun je met de app alvast je zitplaatsen reserveren. 

Kosten Interrail Global Pass

Hoeveel een Interrail Global Pass kost, hangt af van het soort pas dat je boekt. Er zijn verschillende opties, waaronder:

  • Een pas die drie dagen geldig is tijdens de periode van een maand.
  • Een pas die vijf dagen geldig is tijdens de periode van een maand
  • Een pas die zeven dagen geldig is tijdens de periode van een maand.
  • Een pas die 15 dagen onbeperkt geldig is en waarmee je zo veel en zo vaak mag treinreizen als je maar wilt.

Je kiest dus een Interrail Global Pass die helemaal past bij je reis, zodat je geen onnodige kosten maakt. Bekijk de actuele tarieven hier.

Interrail Pass kopen en reserveren

Je Interrail Global Pass bestel je via de website van Interrail. Je pas wordt dan aangetekend bij je thuis bezorgd. Let op: voor internationale treinen en nachttreinen heb je naast een pas vaak ook een reservering nodig. Die is verplicht. Reserveringen kun je via de website van Interrail maken. Houd er rekening mee dat reserveren niet gratis is en de kosten afhangen van de trein waarmee je reist. Je kunt eventueel reserveringen vermijden door regionale treinen te nemen.

Hoe lang doe je erover?

Reizen per trein duurt veel langer dan wanneer je met het vliegtuig gaat. Van Amsterdam naar Tirana in Albanië ben je al snel 24 uur onderweg. Sommige trajecten kun je overbruggen in een slaaptrein, waardoor je geen tijd verliest. Je kunt de reis ook onderdeel van je vakantie maken, door de lange zit te onderbreken met een paar interessante stops. Op weg naar Moldavië bijvoorbeeld kun je een dagje stoppen in Praag en Boedapest. Wat dacht je van een mini-stedentrip in Salzburg voor je doorreist naar Kroatië?

Meer informatie voor het plannen van je treinreis

In deze blog vind je meer informatie voor het plannen van je treinreis door Europa. Ook raden wij de site van Rail.cc aan. Hier kun je heel veel informatie vinden over de mogelijke treinverbindingen naar je bestemming. De app Rome2Rio geeft zelfs plaatselijke busverbindingen. Verslaggeefster Nienke Ledegang van Trouw interrailde met haar gezin door Europa en is enthousiast. 

Boek je hotel onderweg via Bookdifferent

Wil je tijdens je treinreis avontuur zo duurzaam mogelijk overnachten? Boek dan je hotels via Book Different. Zij selecteren hotels niet alleen op prijs, maar ook op de impact die de accommodatie heeft op het milieu.

Interrailen : Nog meer comfort in de eersteklas

Geen trein is hetzelfde. Maar reizen in de eersteklas coupé’s biedt altijd meer comfort dan een stoel in de tweedeklas. Je krijgt meer ruimte, de stoelen zijn afzonderlijk verstelbaar, je hebt een extra brede tafel en een eigen stopcontact. Bestel je eten in de trein? Dan krijg je het aan tafel geserveerd. In de eerste klas is het bovendien stiller. Op sommige stations krijg je met een eersteklas ticket toegang tot lounges en voorrang bij het inchecken. Zo wordt de lange reis helemaal een makkie!