Toen Rudi Dops zijn zoons (25 en 22 jaar) vroeg naar welk land ze op reis wilden, riep zijn oudste zoon spontaan ‘Cuba!’. De beslissing werd snel genomen en nog geen vier weken later zaten ze in het vliegtuig naar Havana, waar hun Cuba reis begon. Lees hun ervaring Cuba hieronder.

Cuba zien voor de modernisatie

Rudi’s zoon was al een tijdje geïnteresseerd in Cuba. Hij wilde het land graag zien voordat het verder zou moderniseren. “Hij hoefde dan ook niet lang na te denken toen ik de vakantiebestemming wilde bespreken”, zegt Rudi. “We gingen vervolgens op zoek naar een reisorganisatie die bij ons paste. We wilde geen reis met standaard hotels en georganiseerd vervoer, maar juist zelf rijden en slapen bij de Cubanen thuis. Al snel kwamen we bij Better Places terecht en hun persoonlijke aanpak sprak me aan. Reisspecialist Julio gaf tips over reizen in Cuba met huurauto, kwam meteen met een goed reisvoorstel op maat en een goede prijs. Onze vragen kon hij steeds snel beantwoorden en dat zorgde ervoor dat we er een goed gevoel bij hadden. Vier weken later zaten we al in het vliegtuig. Better Places heeft onze Cuba reis goed en snel georganiseerd.”

Zelf rijden is goed te doen

Rudi en zijn zoons reisden naar Havana naar Viñales, Trinidad en Varadero. “Met onze huurauto was dit rondje goed te doen”, zegt Rudi als we hem vragen naar zijn ervaring op Cuba. “Rijden in Cuba was echt een avontuur. GPS heb je daar niet, dus we moesten zelf de weg zien te vinden. Gelukkig hadden we van Better Places een goede roadmap meegekregen. Met de gaten in de weg en de verschillende soorten weggebruikers – waaronder paard en wagens – bleef het opletten, maar het was heel leuk om zelf te rijden in Cuba. Al kan ik wel iedereen aanraden om de bandenspanning van de auto voor vertrek goed te controleren. Cubanen gaan daar vrij makkelijk mee om, maar bij ons ging na vijf minuten het lampje al branden. Gelukkig kwam er iemand uit Havana naar onze volgende bestemming om het probleem om te lossen. Zo werd het alsnog geregeld en konden we onze reis Cuba met huurauto voortzetten.”

"Zelf rijden in Cuba is onderdeel van het avontuur"

Slapen bij mensen thuis

Het slapen in de casas particulares, bij de Cubanen thuis, is Rudi en zijn zoons goed bevallen. “De casas zijn heel verschillend, maar wij sliepen vooral in mooie koloniale huizen”, zegt Rudi. “We konden vaak ook bij de familie eten, of ze brachten ons naar een eetgelegenheid ergens anders in de plaats. Het slapen in de casa’s heeft echt meerwaarde, omdat je Cuba zo beter leert kennen. Hetzelfde gold voor onze lokale gidsen, die we allerlei vragen konden stellen. Ze spraken zich liever niet uit over het communisme, maar toch leer je door die gesprekken meer over hoe dingen wel en niet werken in Cuba.”

Uitbundigheid op straat

Rudi is erg enthousiast over zijn rondreis Cuba en over Cuba als reisbestemming in het algemeen. Hij heeft bewondering voor de inventieve manier waarop de Cubanen hun leven leiden, ook wel ‘the Cuban game’ genoemd. “De mensen zijn vaak arm, maar met het weinige wat ze hebben, lijken ze toch gelukkig te zijn”, zegt Rudi. “Ze hebben allemaal zo hun manieren om iets bij te verdienen. Er is geen enkel land wat op Cuba lijkt en dat maakt het zo bijzonder. Ik vond de uitbundigheid en het leven op straat bijvoorbeeld ook heerlijk. De muziek, het dansen, de bandjes: het was een prachtige ervaring op Cuba.”

Plan jouw reis naar Cuba

Ben je op zoek naar een bijzondere Cuba rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Julio, de lokale Cuba specialist. Hij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Julio.

Reiservaringen Cuba

Bekijk meer reiservaringen van reizigers die op reis gingen naar Cuba op Reisgraag of Rondreis.