Cuba spreekt tot de verbeelding en het is een droom van veel reizigers om dit bijzondere eiland te bezoeken. Amerikaanse oldtimers die door de kleurrijke vervallen straten van Havana rijden. Een Cubaanse sigaar roken op het platteland in Viñales. Salsa dansen tot in de late uurtjes in Trinidad. Zonnebaden op de paradijselijke stranden. En de ongerepte natuur ontdekken in het oosten van Cuba. Er is genoeg te zien en doen op Cuba om je weken te vermaken. Op deze pagina delen we Cuba inspiratie zodat jij nóg enthousiaster wordt om te gaan!

Levendige hoofdstad

Voor veel mensen start een rondreis op Cuba in de hoofdstad Havana. Je maakt een tijdreis als je door deze stad loopt. In de kleurrijke vervallen straatjes in Havana Vieja galmt altijd salsamuziek. Op de straathoek zit een man gitaar te spelen en op de pleinen beginnen mensen spontaan te dansen. De Amerikaanse oldtimers zijn iconisch voor Cuba. Better Places biedt meerdere excursies in Havana aan, zodat jij met een oldtimer of op de fiets deze stad leert kennen.

Werelderfgoed

Trinidad is een stad die je niet wilt overslaan als je naar Cuba gaat. Niet voor niets staat dit koloniale dorpje op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Jouw camera maakt hier overuren tijdens een wandeling door de kleurrijke dorpen. Als je ’s avonds nog energie hebt kun je uren salsadansen op de trappen van Casa de la Música. Geen zorgen als je (nog) niet kunt dansen: de Cubanen helpen je graag als je een poging wilt wagen!

Historie in Cuba

Che Guevara en Fidel Castro zijn twee namen die je overal op Cuba hoort en tegenkomt. Soms op muurschilderingen of spandoeken, andere keren door de monumenten die ter ere van hen zijn geplaatst. Zo vind je in Santa Clara het enorme Mausoleum van Guevara. In 1959 verovert Guevara deze stad, waardoor de dictator Batista uit het land vlucht en Castro de macht grijpt. Santa Clara heeft nog steeds een rebels randje. De stad is anders dan de rest van Cuba met metal-festivals, culturele centra voor de LGTB-gemeenschap en een jaarlijkse pride parade.

Ontdek het platteland van Cuba

De rust zoek je op in Viñales, in het westen van Cuba. Dit dorp is omringd door vele tabaksvelden waar de beroemde sigaren worden gemaakt. Je kunt met een lokale sigarenboer een wandeling langs de velden maken of zelfs een dagje meedraaien op een tabaksboerderij. Na een wandeling of een tocht per paard in de omgeving van Viñales kom je terug in jouw casa particular. Eindig de dag in een schommelstoel op de veranda: een van de favoriete bezigheden van de mensen in Viñales.
 

Cuba inspiratie voor natuurliefhebbers

Bij Cienfuegos vind je het grootste moeras van de Cariben: Ciénaga de Zapata. Hoe verrassend is het om zo’n divers ecosysteem op dit eiland tegen te komen? In een van de lagunes leven tussen november en april duizenden flamingo’s en ook de bijzondere bijkolibrie kun je hier spotten. Dit nationale park is bovendien een prima plek om te duiken, bijvoorbeeld bij Playa Larga en Cueva de los Peces. Op de route van Cienfuegos naar Trinidad reis je door het natuurpark Topes de Collantes. Een van de wandeltochten brengt je naar de 62-meter hoge waterval El Salto del Caburni. Hier kun je ook een duik in het water nemen om af te koelen. 

Off the beaten track

Het oosten van Cuba is minder bekend onder reizigers, maar zeker een aanrader als je van natuur houdt. Baracoa is een goede uitvalsbasis om op ontdekkingstocht te gaan. Klim naar de top van de vlakke berg El Yunque, vaar met een bootje door het Alejandro de Humboldt Nationaal Park of verwen jezelf bij een van de cacaoplantages in de omgeving van Baracoa. In het oosten van Cuba heb je ook de meeste kans om de nationale vogel te spotten: de kleurrijke tocororo.

Plan jouw reis naar Cuba

Ben je op zoek naar een bijzondere Cuba rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Julio, de lokale Cuba specialist. Hij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Julio.