Alle handige bestemmingsinfo over Cuba hebben we op een rijtje gezet met onder andere tips over de beste reistijd, hoe je er het beste komt en praktische informatie over de veiligheid.

Ligging van Cuba

Cuba ligt in de Caribische zee en hoort bij Midden-Amerika. Het eiland wordt omringd door andere eilanden zoals Jamaica, Haïti en de Bahama’s. Vanaf Cuba is het ook niet ver reizen naar het vasteland van Mexico en Florida in de Verenigde Staten. De hoofdstad van Cuba is Havana.

Beste reistijd

De beste reistijd voor Cuba hoort ook bij de bestemmingsinfo over Cuba. De beste periode om Cuba te ontdekken is van november tot en met april. Cuba heeft een tropisch klimaat, waardoor er twee seizoenen zijn: een regenseizoen en een droog seizoen. Het regenseizoen is doorgaans van mei tot en met oktober. Het regent echter nooit de hele dag, maar vaak is er een flinke regenbui aan het einde van de dag. In het droge seizoen is de kans op een bui minder, maar nog steeds aanwezig. De beste reistijd voor Cuba wordt ook bepaald door de drukte. Cuba is in de winterperiode, van december tot en met april, erg populair. Het is verstandig om accommodaties en huurauto’s op tijd te regelen in deze periode. Als je op een rustiger moment een rondreis op Cuba wilt maken zijn mei, juni, september en oktober goede maanden om te vertrekken. 

Taal

Op Cuba wordt Spaans gesproken. Het is verstandig om van tevoren een paar Spaanse woordjes en zinnetjes te leren. De Cubanen zullen het zeker waarderen dat je moeite doet om hun taal te leren. Met slechts een paar woorden Spaans kun je soms onvergetelijke interactie met de Cubanen hebben, op straat of als je bij mensen thuis overnacht in casa particulares. Daarnaast maakt het een reis door Cuba ook makkelijker, als je bijvoorbeeld menukaarten en informatieborden kunt begrijpen. In toeristische gebieden op Cuba zoals Havana, Viñales en Varadero spreken de meeste mensen prima Engels, maar dit is zeker niet overal op Cuba het geval.

Veiligheid

Cuba is over het algemeen een veilig land om een rondreis te maken. Er is veel sociale controle en Cubanen willen reizigers graag een veilig gevoel geven. Net als overal ter wereld komt er wel criminaliteit voor, vooral op drukke plaatsen in de steden. Let altijd op je spullen in mensenmassa’s, zodat zakkenrollers geen kans krijgen om jouw spullen te stelen. Ook is het verstandig om ’s nachts in de hoofdstad Havana een taxi terug naar jouw accommodatie te nemen, in plaats van te lopen. Bekijk voor vertrek het reisadvies voor Cuba van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor updates. Bovendien houdt onze Cubaanse reisspecialist Julio jou voor én tijdens de reis op de hoogte van de situatie in het land. Je staat er dus nooit alleen voor en je kunt altijd met jouw vragen bij hem terecht. 

Cuba bestemmingsinfo - Hoe kom je er?

De meeste reizigers vliegen naar de internationale vliegvelden van Havana, Varadero of Holguin op Cuba. Een directe vlucht duurt ongeveer 11 uur. Er gaan directe vluchten vanaf Amsterdam en Brussel, maar soms moet je overstappen. Let erop dat je officieel niet via de Verenigde Staten naar Cuba mag vliegen. Reisspecialist Julio deelt in dit artikel nog meer tips voor het boeken van vliegtickets naar Cuba. Hopelijk helpt deze bestemmingsinfo over Cuba jou met de voorbereiding van jouw rondreis. Onze Cubaanse reisspecialist Julio helpt je graag met al jouw vragen en ideeën voor een op maat gemaakte Cuba rondreis!

Plan jouw reis naar Cuba

Ben je op zoek naar een bijzondere Cuba rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Julio, de lokale Cuba specialist. Hij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Julio.