Joyce del Prado had Cuba al lange tijd op haar bucketlist staan. Omdat ze bang was dat het land de komende jaren veel zou veranderen, besloot ze nog dit jaar haar droomreis te maken. Samen met twee vriendinnen reisde ze met de openbare bus Cuba over. Lees hun reisverslag Cuba hieronder.

Op reis naar Cuba

Toen Joyce en haar vriendinnen de knoop doorhakten en besloten om naar Cuba te gaan, ging Joyce speuren op het internet. Ze wilde graag haar eigen reis samenstellen. “Ik kwam bij Better Places terecht en hun persoonlijke, lokale aanpak sprak me aan”, vertelt ze. “Tijdens een telefonisch gesprek besprak ik al onze wensen met de reisspecialist, en zij kwam op basis daarvan met een reisvoorstel. Dat reisplan vond ik meteen leuk, dus we waren er snel uit.” Joyce wilde graag in casas particulares slapen en met het openbaar vervoer reizen. “Ik wilde Cuba en de Cubanen echt leren kennen en zoveel mogelijk van het land zien”, zegt ze. “Met de bus reizen en bij mensen thuis slapen leek me daarvoor de beste optie.”

Veel meerwaarde Better Places

Net voordat de vriendinnen zouden vertrekken, sloeg orkaan Irma toe. Dat zorgde voor paniek: het was voor Joyce onduidelijk hoe erg de schade was en of ze hun reis moesten annuleren. “Toen was de meerwaarde van Better Places voor ons extra groot”, zegt Joyce. “Better Places dacht met ons mee en vertelde ons precies wat Irma had aangericht op Cuba. De lokale specialist wist ons goed uit te leggen dat de schade in het grootste deel van land heel beperkt was. Ze haalde bij ons de angst eruit, waardoor we met een goed gevoel besloten om toch te gaan. Gelukkig, want uiteindelijk hebben we ter plekke niets gemerkt van Irma.”

"We hebben nog steeds contact met onze gids op Cuba"

Lokale gids Cuba

Joyce en haar vriendinnen begonnen hun reis in Havana. Na een paar dagen reisden ze met privé-vervoer een dag naar de tabaksvelden van Viñales. “We hadden die dag een lokale gids mee, Susie van 27 jaar”, vertelt Joyce. “Ze is historica en ze kon ons alles vertellen over de geschiedenis van haar land en waarom dingen op Cuba gaan zoals ze gaan. We mochten haar alles vragen en dankzij haar hebben we het land echt leren kennen. Op een gegeven moment zei ze: ‘ik heb jullie alles verteld over Cuba, maar vertellen jullie mij nu eens over Nederland’. Dat maakte indruk: je vergeet soms dat de Cubanen relatief weinig weten van de buitenwereld en dat ze niet vrij kunnen gaan en staan waar ze willen. We hebben nog steeds contact met Susie, het was zo’n bijzondere dag.”

Reisverslag Cuba per openbare bus

Een andere highlight was Trinidad, een prachtig stadje waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. Joyce genoot van de sfeervolle straten, de kleuren én van de salsalessen die de vriendinnen namen. De hele reis is de drie vrouwen uitstekend bevallen. “De openbare bus, Viazul, was voor ons ideaal”, zegt Joyce. “De bussen zijn comfortabel, ze rijden op tijd en je hoeft niet te stressen over de wegen en de weg vinden. We konden gewoon gaan zitten en genieten van het land. Ook slapen in de casa’s vonden we geweldig. Onze casa in Havana was net gerestaureerd, lag heel centraal en had een ontzettend leuke gastvrouw. We hebben een prachtige reis gehad en ik kan Cuba aan iedereen aanraden. Alleen al vanwege de Cubanen, die niet alleen heel aardig, maar ook bijzondere veerkrachtig en creatief zijn. Ze hebben niet veel, maar ze weten voor alles een oplossing te vinden.”

Plan jouw reis naar Cuba

Ben je op zoek naar een bijzondere Cuba rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Julio, de lokale Cuba specialist. Hij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Julio.