Meteen aan het werk

Bij een grote poort trekt Vanny aan het stuur en rijdt ons het terrein van de gastfamilie op. Moeder Loeng staat ons al op te wachten en groet ons met samengevouwen handen en een kleine buiging. Het bescheiden familiehuis is van hout en bamboe en staat op vier palen. Onder het grote afdak staat een klein podium met een kleedje eroverheen. Een zwak peertje verlicht twee metalen pannen op een op hout gestookt vuurtje. Loeng neemt me mee naar de eenvoudige keuken en geeft me zonder aarzelen een grote lepel. Ik word meteen aan het werk gezet.

Bij de mensen thuis met ResiRest

“Eten verbindt, in elke cultuur.” Dat is de lijfspreuk van Geert Kroos, de oprichter van ResiRest. Hij reist al sinds hij zijn middelbare-schooldiploma op zak heeft de wereld over. Het platform geeft reizigers de mogelijkheid om te komen eten bij de lokale bewoners. Niet in een restaurant of hotel, maar écht bij de mensen thuis. De gastfamilie kookt een maaltijd en vervolgens eet je het gezellig samen op. Wie het leuk vindt kan helpen in de keuken.

Door bij de mensen thuis te eten krijg je een authentiek kijkje in het leven van de bewoners. Een unieke kans om je rondreis te verrijken. Ook de gastfamilie profiteert van jouw bezoek. Van het bedrag dat jij betaalt aan ResiRest gaat 85% direct naar de familie. Jij een onvergetelijke avond, zij een extra inkomen.

Lijkt het je leuk om een dagje mee te lopen met een monnik? Bekijk dan onze blog met de leukste reistip van Cambodja.

Kletsen over fietsen en rijst verbouwen

Als de grote wokpan heet genoeg is gooit Loeng de voorgesneden groenten in de olie en gebaart dat ik moet roeren. Het voorwerk is al gedaan, maar ik mag helpen het eten klaar te maken. Intussen is Patrick bij vader Thien en Vanny aangeschoven aan de grote, houten verhoging. Ik hoor ze kletsen over sneeuw en fietsen in Nederland en het regenseizoen en de rijstteelt in Cambodja. Loeng zet het vuur hoger door wat extra hout onder de pan te schuiven. Terwijl ik braaf blijf roeren kakelen de kippen tussen mijn benen door. Vandaag staan ze niet op het menu: wij eten vegetarisch en dat kan gewoon.

Eten in Cambodja als een echte local

Als de groenten gaar zijn en de rijst gekookt is dienen de mannen het eten op. Loeng en ik scheppen de gerechten in metalen bordjes en zij spreiden ze uit over het kleed op het podium. Patrick, Thien en Vanny blijven op hun plastic stoeltjes zitten, maar de vrouw en kinderen klimmen op de verhoging en verzamelen zich in kleermakerszit rondom het eten. Ik volg hun voorbeeld en ga ook op het podium zitten. “Nham tov!” Eet smakelijk! Ik probeer te eten als een local, maar als Loeng ziet dat de rijstkorrels keer op keer tussen mijn stokjes door glippen schiet ze in de lach en geeft me snel een lepel. Zo kan ik het heerlijke eten tot de laatste korrel opeten.

Plan jouw reis naar Cambodja

Ben je op zoek naar een bijzondere Cambodja rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Jurry, de reisexpert in Cambodja. Hij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Jurry.

Cambodja met kinderen

Cambodja is volgens Jurry bovendien erg geschikt voor een vakantie met zowel jonge als oudere kinderen.  De bezienswaardigheden in Jurry zijn geweldig voor kinderen. Kinderen zullen genieten van de grote tempels, de rivieren en groene bossen en het lekkere eten. Een afsluiting aan het strand is ook altijd een goede afsluiter! Bekijk hier een voorbeeld van een familiereis.

Beste reistijd Cambodja

Je kunt Cambodja het hele jaar door bezoeken. Lees meer over de beste reistijd Cambodja.

Duurzaam reizen in Cambodja

In Cambodja draait het allemaal om de Angkor Tempels, de weelderige jungle en de zonnige stranden van de Koh Rong-eilanden. Al die bijzondere plekken moeten beschermd en onderhouden worden. Daarom is het belangrijk dat je als reiziger duurzame keuzes maakt. Slaap in kleinschalige eco-lodges midden in de natuur, die zich inzetten om de natuur te beschermen en hun ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Zorg dat jouw geld bij de bewoners terechtkomt, door bijvoorbeeld bij de locals te eten. Bezoek ook de minder bekende plekken, zoals het noordoosten en het Cardamomgebergte. Zo verspreidt het toerisme zich beter over Cambodja en staat de leefbaarheid van populaire plekken minder onder druk. Weten wat je nog meer kan doen? Neem een kijkje bij onze checklist voor duurzaam reizen en bij onze blog over Refill not Landfill, een initiatief uit Cambodja.