Cambodja reistips – Dit keer geen Angkor Wat

Net buiten Siem Reap ligt een klein dorp met een oude tempel. Nee, ik heb het niet over Angkor Wat en ook niet over die prachtige, overwoekerde tempel uit The Jungle Book. Voor deze tempel hoef je geen kaartje te kopen. Hier komen bewoners om te bidden, te mediteren of om raad te vragen aan de monniken. Er is hier geen toerist te bekennen. Naast de ingang zit een oude vrouw met kaal geschoren hoofd. In opperste concentratie knutselt ze bloemstukken met kaarsen en wierook in elkaar. Ze is zo geconcentreerd op haar belangrijke werk dat ze haar buitenlandse gasten niet eens opmerkt.

Eeuwenoude Boeddhistische liederen

Voor we naar binnen gaan moeten we onze schoenen uittrekken. Ik heb mijn benen en schouders bedekt en draag voor de zekerheid een sjaal om mijn nek. Ik kijk goed naar Houn en zie hem de monnik eerbiedig groeten. Ik volg zijn voorbeeld en vouw mijn handen bij elkaar en maak een kleine buiging richting de man in het oranje gewaad. Voor de monnik zit een man gehurkt met zijn gezicht naar de grond. De dorpeling is hier gekomen om zich te zuiveren van zijn slechte geweten. We horen hoe de kloosterling op lage toon gebeden prevelt. Onze gids legt uit dat de liederen uit eeuwenoude Boeddhistische geschriften komen.

Wil je tijdens je Cambodja rondreis verblijven in duurzame accommodaties? Wij hebben twee accommodaties voor je uitgelicht waar je verantwoord kan overnachten. Bekijk de duurzame ecolodge of dit hotel in Siem Reap.

Het heilige waterritueel

Toen Houn zelf nog een oranje gewaad droeg voerde hij het zuiveringsritueel regelmatig uit. “Het is als het biechten in de kerk, alleen hoef je hier niet te vertellen wat je hebt gedaan.” Als de monnik klaar is met zijn gebed neemt hij de boeteling mee naar een grote kruik gevuld met water. “Nu is het tijd voor het heilige waterritueel.” De man zit geknield voor de vaas terwijl de monnik kommen water over hem heen gooit. “Het helpt de mensen om zich te ontdoen van de herinnering aan hun slechte daad. Daarna kunnen ze als herboren verder met hun leven.”

Onze eigen zegening

Het is niet alleen maar toekijken tijdens deze tour. Na het waterritueel mag ik zelf plaatsnemen tegenover de monnik. Ik hoef niet te biechten, maar krijg een zegening voor onze reis. Terwijl Houn fluistert wat ik moet doen, buig ik 3 keer voorover. De monnik prevelt zijn verzen en spettert waterdruppels over mij heen. Als afsluiting van de zegening krijg ik een felgekleurd touwtje om mijn pols geknoopt. Het geluksarmband heet een sai sin en symboliseert geluk en voorspoed. Tevreden bedank ik de monnik met nog eens 3 buigingen. Mijn reis is gezegend.

Cambodja reistips – Op pad met de locals via I Like Local

De Monastery Experience wordt georganiseerd door I Like Local. De oprichter Sanne Meijboom is een echte wereldreiziger. Tijdens haar vele avonturen realiseert zij zich dat haar mooiste herinneringen altijd voortkomen uit de ontmoetingen met de lokale bewoners. Vanuit die gedachte begint zij met I Like Local. Op dit platform bieden locals originele activiteiten, bijzondere workshops, homestays en tours aan. Om de ontmoetingen zo authentiek mogelijk te houden moeten de activiteiten aan een paar belangrijke criteria voldoen. Zo moet het kleinschalig en persoonlijk zijn en de locals moeten echt profiteren van het bezoek. Daarom werkt Sanne veel samen met lokale stichtingen, zoals Build Your Future Today.

Plan jouw reis naar Cambodja

Ben je op zoek naar een bijzondere Cambodja rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Jurry, de reisexpert in Cambodja. Hij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Jurry.

Cambodja met kinderen

Cambodja is volgens Jurry bovendien erg geschikt voor een vakantie met zowel jonge als oudere kinderen.  De bezienswaardigheden in Jurry zijn geweldig voor kinderen. Kinderen zullen genieten van de grote tempels, de rivieren en groene bossen en het lekkere eten. Een afsluiting aan het strand is ook altijd een goede afsluiter! 

Beste reistijd Cambodja

Je kunt Cambodja het hele jaar door bezoeken. Lees meer over de beste reistijd Cambodja.

Duurzaam reizen in Cambodja

In Cambodja draait het allemaal om de Angkor Tempels, de weelderige jungle en de zonnige stranden van de Koh Rong-eilanden. Al die bijzondere plekken moeten beschermd en onderhouden worden. Daarom is het belangrijk dat je als reiziger duurzame keuzes maakt. Slaap in kleinschalige eco-lodges midden in de natuur, die zich inzetten om de natuur te beschermen en hun ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Zorg dat jouw geld bij de bewoners terechtkomt, door bijvoorbeeld bij de locals te eten. Bezoek ook de minder bekende plekken, zoals het noordoosten en het Cardamomgebergte. Zo verspreidt het toerisme zich beter over Cambodja en staat de leefbaarheid van populaire plekken minder onder druk. Weten wat je nog meer kan doen? Neem een kijkje bij onze checklist voor duurzaam reizen.