Top bezienswaardigheden Cambodja volgens Jurry

  • Angkor Wat
  • Flooded forests in Stung Treng
  • Kampot
  • Slapen in een homestay
  • Phnom Penh
  • Bijzondere restaurants

Bezienswaardigheden Cambodja – Angkor Wat

Angkor Wat is het grootste tempelcomplex ter wereld en tempelfans kunnen hier dagen doorbrengen. Het complex staat dan ook stevig op de toeristenkaart. Volgens Jurry mag je het absoluut niet overslaan, maar het is wel belangrijk om je bezoek slim te plannen. "Er zijn twee circuits die je kunt afleggen: het kleine en het grote circuit. Het is een aanrader om de stops op die routes in omgekeerde volgorde te doen. Nog een tip: bezoek Angkor Wat tijdens lunchtijd. De tourgroepen gaan dan allemaal eten, zodat jij de torens van Angkor Wat rustig kunt beklimmen." Jurry raad reizigers ook aan om de prachtige, gedetailleerde tempel Banteay Srei te bezoeken. Deze ligt wat verder weg, maar is de langere tocht meer dan waard.

De flooded forests van Stung Treng

In het noordoosten van Cambodja ligt het stadje Stung Treng. Het plaatsje zelf is niet zo bijzonder, maar de omgeving is dat wel. Hier liggen de Mekong Waterfalls, je kunt hier mountainbiken, trekkings maken en dorpjes van lokale stammen bezoeken. Er leven ook gibbons, die je met een beetje geluk kunt spotten. Bovendien kun je de Irrawaddy-dolfijnen zien en kanoën door de prachtige flooded forests. Dit gebied is nog niet zo ontwikkeld en er komen nog maar weinig toeristen. Dat maakt het heel bijzonder.

Wil je ook een dag meelopen met een echte monnik? Bekijk dan onze leukste reistip voor tijdens je Cambodja rondreis.

De omgeving van Kampot

“Kampot is één van mijn favoriete plekken in Cambodja”, vertelt Jurry. "Het stadje zelf is klein en sfeervol en de omgeving is erg mooi. Het is bijvoorbeeld leuk om met een bootje de Kampot-rivier op te varen en de zijtakken te ontdekken. Je vindt hier fruitplantages, moerassen en mangroves. Het is een complete waterjungle en het is hier doodstil. Echt een plek om helemaal tot rust te komen.”

Slaap in een eco-lodge of homestay

Op verschillende plekken in Cambodja kun je in een homestay bij mensen thuis logeren. De Cambodjanen zijn erg hartelijk en vriendelijk en ze ontvangen je dan ook met open armen. Je slaapt meestal in het huis van de familie en je kunt meedoen met allerlei activiteiten, zoals het planten van rijst. Zo leer je het land en de locals beter kennen. Ook een aanrader is een verblijf in een ecolodge in de jungle rond Koh Kong. Hier kun je onder andere wandelen, varen over de Tatai-rivier en watervallen bezoeken. Ook bezoeken aan lokale dorpjes zijn mogelijk.”

Cambodja bezienswaardigheden: de andere kant van Phnom Penh

Iedereen die naar Phnom Penh gaat, bezoekt de Killing Fields en de Tuol Sleng-gevangenis, de meest bekende Cambodja bezienswaardigheden na Ankor Wat. Zo leer je over de heftige geschiedenis van Cambodja en het is belangrijk om deze plekken te zien. Maar Phnom Penh heeft meer te bieden. Je kunt vanuit de stad bijvoorbeeld naar Mekong Island fietsen, wat aan de andere kant van de rivier ligt. Hier lijkt de drukke stad even heel veel ver weg: het is er stil, landelijk en er zijn alleen wat kleine dorpjes, fruitplantages en tempels. Je kunt er ook verschillende ambachten zien, zoals het weven. Een heel andere kant van de stad en een leuk uitstapje voor een dag.

Bijzondere restaurants 

Cambodja heeft verschillende goede restaurants die minder bedeelde jongeren, waaronder straatkinderen, de kans biedt om werkervaring op te doen. Restaurants die ik kan aanraden zijn Haven in Siem Reap en Friends in Phnom Penh. Hier kun je erg lekker eten in een leuke sfeer, en je steunt tegelijkertijd deze jongeren. Een andere tip is Hefalump Cafe in Mondulkiri. Je kunt hier heerlijke koffie en cakes krijgen. Hefalump Cafe geeft tips over verschillende eco-toeristsische projecten in de omgeving van Mondulkiri.

Check vooral ook deze vrolijke video met nog meer tips voor Cambodja bezienswaardigheden.

Plan jouw reis naar Cambodja

Ben je op zoek naar een bijzondere Cambodja rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Jurry, de reisexpert in Cambodja. Hij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Jurry.

Cambodja met kinderen

Cambodja is volgens Jurry bovendien erg geschikt voor een vakantie met zowel jonge als oudere kinderen.  De bezienswaardigheden in Jurry zijn geweldig voor kinderen. Kinderen zullen genieten van de grote tempels, de rivieren en groene bossen en het lekkere eten. Een afsluiting aan het strand is ook altijd een goede afsluiter! Bekijk hier een voorbeeld van een familiereis.

Beste reistijd Cambodja

Je kunt Cambodja het hele jaar door bezoeken. Lees meer over de beste reistijd Cambodja.

Duurzaam reizen in Cambodja

In Cambodja draait het allemaal om de Angkor Tempels, de weelderige jungle en de zonnige stranden van de Koh Rong-eilanden. Al die bijzondere plekken moeten beschermd en onderhouden worden. Daarom is het belangrijk dat je als reiziger duurzame keuzes maakt. Slaap in kleinschalige eco-lodges midden in de natuur, die zich inzetten om de natuur te beschermen en hun ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Zorg dat jouw geld bij de bewoners terechtkomt, door bijvoorbeeld bij de locals te eten. Bezoek ook de minder bekende plekken, zoals het noordoosten en het Cardamomgebergte. Zo verspreidt het toerisme zich beter over Cambodja en staat de leefbaarheid van populaire plekken minder onder druk. Weten wat je nog meer kan doen? Neem een kijkje bij onze checklist voor duurzaam reizen.