Een rondreis door Guatemala betekent veelzijdigheid. Van het groene regenwoud in het noorden tot de actieve vulkanen in het westen. Duik in de eeuwenoude geschiedenis van de Maya’s, spot apen en luiaards in de jungle, koel af bij mooie watervallen en relax aan de Caribische kust in het oosten. Er is genoeg te doen in Guatemala! Op deze pagina vind je bestemmingsinfo over Guatemala, zodat jij voorbereid en zorgeloos op reis kunt gaan. Wat is bijvoorbeeld de beste reistijd om naar Guatemala te gaan en hoe zit het met de veiligheid? Je vindt deze reistips hier.

Ligging van Guatemala

Guatemala ligt in Midden-Amerika. Het land grenst met Mexico, Belize, Honduras en El Salvador. De oostkust grenst aan de Caraïbische Zee, de westkust aan de Pacifische Oceaan. De hoofdstad van Guatemala is Guatemala-Stad.
 

Guatemala bestemmingsinfo - Beste reistijd

Guatemala is eigenlijk het hele jaar door goed te bezoeken. De beste en meest droge periode in Guatemala is van november tot en met april. Guatemala is een groot land met verschillende klimaten. In het noorden heb je te maken met een tropisch regenwoudklimaat. Hier kun je dus vaak wel een regenbui verwachten. In de rest van het land kan het regelmatig regenen in de periode van juni tot en met oktober, maar de meeste regen valt in september en oktober. In de overige maanden is het droger, maar er is altijd kans op een buitje.

Taal

In Guatemala is de officiële taal Spaans. Veel inheemse volken in Guatemala spreken alleen een eigen dialect, afgeleid van Mayatalen, en weinig tot geen Spaans. Slechts in toeristische delen van Guatemala spreken mensen soms Engels. Het is altijd handig om van tevoren enkele Spaanse woorden en zinnen te leren. Dit maakt het contact met de bevolking makkelijker én leuker. Informatieborden en menukaarten zijn bovendien op veel plekken ook in het Spaans. Ook interessant om te weten: plaatsnamen in Guatemala worden vaak afgekort of hebben meerdere namen. Denk aan Chichi (Chichicastenango), Guate (Guatemala-Stad) en Xela (Quetzaltenango).
 

Veiligheid in Guatemala

Guatemala heeft, net als veel Midden-Amerikaanse landen, een twijfelachtig imago als het gaat om de veiligheid. Maar laat je daar niet door afschrikken. Net als op veel bestemmingen is het verstandig om ’s avonds niet over straat te lopen, met name op niet-toeristische plekken. Je kunt beter een taxi terug naar jouw accommodatie nemen. Let ook altijd op jouw spullen op drukke plekken en in het openbaar vervoer en houd spullen zoals camera’s en telefoons zo veel mogelijk uit het zicht. Je kunt het beste belangrijke spullen in een kluis in jouw accommodatie achterlaten. Bekijk voor vertrek het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor de laatste updates. Ook reisspecialist Petra houdt je voor én tijdens jouw rondreis op de hoogte van ontwikkelingen in het land. Je staat er dus nooit alleen voor en je kunt altijd met jouw vragen bij haar terecht.
 

Hoe kom je in Guatemala?

De meeste reizigers vliegen vanaf Nederland naar de hoofdstad Guatemala-Stad. Het internationale vliegveld net buiten het centrum heet La Aurora. Voor de meeste vluchten naar Guatemala heb je een overstap in Panama of in de Verenigde Staten. Onze Guatemala specialist Petra helpt je graag met al jouw vragen en ideeën voor een rondreis door Guatemala!
 

Plan jouw reis naar Guatemala

Ben je op zoek naar een bijzondere Guatemala rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Petra, de reisexpert in Guatemala. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Petra.