Paspoort en visum

Voor onze reizen naar Guatemala hoef je geen visum aanvragen. Bij aankomst krijg je een stempel waarmee je maximaal 90 dagen in het land mag verblijven.

Je paspoort moet nog minimaal zes maanden geldig zijn na terugkomst uit Guatemala.

Wanneer je via de Verenigde Staten vliegt, is het verplicht om vooraf een ESTA reistoestemming (Electronic System for Travel Authorization) aan te vragen, bij voorkeur 72 uur voor vertrek. Het ESTA formulier vervangt het formulier dat voorheen tijdens de vlucht ingevuld werd. De aanvraag voor de ESTA reistoestemming bedraagt $ 14,- en dient per creditcard betaald te worden.

Je bent zelf verantwoordelijk voor het bezit van geldige en juiste reisdocumenten. Het is altijd handig voor vertrek de informatie van de ambassade te checken, zodat je zeker weten over de juiste en geldige documenten beschikt. Bekijk hier de informatie. Bovenstaande richtlijnen gelden voor reizigers met een Nederlandse of Belgische nationaliteit. Reizigers met een andere nationaliteit dienen zelf contact op te nemen met de ambassade of de Visumcentrale.

Gezondheid en vaccinaties

Aangezien de adviezen voor vaccinaties en malariaprofylaxe vaak veranderen raden we je aan contact op te nemen met de lokale GGD, je huisarts of Thuisvaccinatie.nl.

Better Places werkt samen met Thuisvaccinatie.nl.  Zij bieden een unieke service: vaccinaties bij je thuis, door een erkende arts op een moment dat jou het beste uitkomt. De artsen van Thuisvaccinatie vaccineren ook in de avonden of in weekenden. Hoewel Thuisvaccinatie bij je aan huis komt, is de dienstverlening niet duurder dan bijvoorbeeld de GGD of huisarts. Maak een afspraak.

Wij adviseren om vier tot zes weken voor vertrek de afspraak te plannen.

Zika virus

Het door muggen overgedragen virus werd in 2014 ontdekt, maar lijkt zich nu verder te verspreiden. Voor zover bekend lopen volwassenen geen gevaar. Bekende symptomen zijn koors en uitslag. Vaak is iemand na een week weer in orde. Er is op dit moment geen negatief reisadvies voor landen waar het virus geconstateerd is. Zwangere vrouwen wordt door het RIVM echter afgeraden om in de gebieden te reizen waar het virus actief is. Kijk voor meer informatie over het zika-virus op de website van het RIVM.

Veiligheid en reisadvies

De veiligheid van klanten en personeel staat bij Better Places altijd op de eerste plaats. Onze lokale reisexperts volgen de veiligheidssituatie op al onze bestemmingen doorlopend. Voor actuele informatie over de veiligheidssituatie op jouw bestemming verwijzen wij je naar de website van de rijksoverheid: reisadviezen.

Geld en pinnen

De nationale munteenheid van Guatemala is de Guatemalaanse Quetzal (GTQ). Het is handig om vlak voor je reis de koers van de Guatemalaanse Quetzal eens te bekijken. Een zogenaamde ‘converter’ kan je hierbij helpen.

In de grote steden zijn banken met pinautomaten te vinden, maar in verband met de veiligheid is het aan te raden bij daglicht en gedurende de openingstijden van de bank te pinnen. Daarnaast kan het vrij moeilijk zijn om met een maestro kaart geld te pinnen. We raden daarom aan om ook een VISA kaart te regelen. Bij betere restaurants en hotels kan er ook met credit card betaald worden. Als je het binnenland intrekt, naar de natuurparken gaat en in kleinere dorpen of zaakjes komt, dan is het handig contant geld bij je te hebben.

Het is altijd aan te raden om voor ‘noodgevallen’, zoals wanneer een pinautomaat niet werkt, wat Euro’s of Dollars in cash bij je te hebben. Vooral de Dollars zijn vrij gemakkelijk te wisselen.

Alle bankpassen zijn tegenwoordig standaard op gebruik binnen Europa ingesteld. Verander dit voor vertrek naar ‘wereld’, anders kun je geen geld pinnen.

Tijdsverschil

In Guatemala is het gedurende de zomertijd 8 uur vroeger dan in Nederland. In de wintertijd is het er 7 uur vroeger.

Elektriciteit

Het voltage in Guatemala is 120 Volt. Omdat dit lager is dan in Nederland (230 Volt) heb je een spanningsvormer nodig. Als je dit niet gebruikt kunnen apparaten beschadigd raken of niet werken. Daarnaast hebben ze in Guatemala andere stopcontacten. Nederlandse apparaten met een stekker C of F passen niet in een stopcontact A of B. Neem daarom een reisstekker mee.

Kleding

Omdat de temperaturen in Guatemala per plaats nogal kunnen verschillen, is het handig om laagjeskleding mee te nemen. Dit wil zeggen dat je kledingstukken meeneemt die je, als het afkoelt, over elkaar heen kunt aantrekken en bij warmer weer snel weer uit kan trekken.

Duurzaam reizen Guatemala

Wij doen ons best om onze reizen zo duurzaam mogelijk uit te voeren. Ook jij kunt een bijdrage leveren. Lees hier onze tips.