Je hebt net een prachtige dagexcursie gemaakt en wil je lokale gids graag iets extra’s geven als bedankje. Maar wat voor bedrag is passend? En hoe zit het eigenlijk in restaurants? Fooien geven op reis is altijd lastig en bovendien zijn de richtlijnen in elk land weer anders. In veel landen liggen de lonen dusdanig laag dat je met een fooi voor goede service echt een verschil kan maken. Onze reisexperts weten gelukkig precies hoe het zit en voorzien je graag van advies over fooi geven in Midden Amerika.

Algemene tips fooien Midden Amerika

De richtlijnen rond het geven van fooien zijn in elk land anders, maar over het algemeen kan je op elke bestemming in ieder geval de volgende normen in gedachte houden:

  • Laat je fooi achter op je hotelkamer, zodat de kamermeisjes daar direct van profiteren.
  • Verblijf je in een lodge of resort met restaurant en heb je contact met verschillende medewerkers, laat dan fooi achter in de algemene tipbox. Zo wordt het geld eerlijk verdeeld over alle medewerkers.
  • Zorg dat je altijd genoeg kleingeld bij je hebt, zodat je makkelijk fooi kunt geven.
  • Kijk in restaurants goed of er al een service charge op de rekening staat. In dat geval hoef je niets extra’s meer te geven.

Fooi geven in Costa Rica

Zoals op veel bestemmingen is het ook in Costa Rica gebruikelijk om een fooi achter te laten. Costa Rica reisspecialist Miranda: “Dit geldt alleen voor wie in de toeristensector werkt, zoals kamermeisjes, kofferjongens, chauffeurs en gidsen. Het is niet gebruikelijk om fooi te geven in winkels, supermarkten of openbare bussen. In restaurants is de service meestal bij de prijs inbegrepen, dit staat altijd op de rekening weergegeven. Een extra fooi wordt natuurlijk op prijs gesteld.” Bij een uitstapje met een lokale gids is een bedrag tussen de 5 en 10 euro passend, afhankelijk van de groepsgrootte. Bij een goede privégids voor een hele dag is 10 tot 15 euro een mooi bedrag. Een privéchauffeur kan je daarentegen voor een hele dag zo’n 2 of 3 euro geven. Bij een taxiritje is een fooi niet nodig, wel is het netjes om het bedrag naar boven af te ronden.

Fooi geven op Cuba

De meeste mensen in de dienstverlenende beroepen op Cuba leven van fooien. De gemiddelde Cubaan heeft een salaris van zo’n USD 25 per maand, een extraatje betekent voor hun dus heel veel. Reisspecialist Julio adviseert om in restaurants en taxi’s 10% fooi te geven. “Ben je erg tevreden dan kan het oplopen tot 20%. Een gids kun je 3-5 Euro geven per excursie en portiers of kofferdragers 1-2 Euro. Daarnaast is er op Cuba een tekort aan bijna alles, dus mocht je nog tweedehandskleding, multivitaminen, medicijnen, zeep, scheermesjes, tandpasta en shampoo over hebben en willen achterlaten, dan wordt dit erg gewaardeerd. Voor overnachtingen in casa particulares is het netjes om naar tevredenheid ook een paar Euro achter te laten.”

Fooi geven in Guatemala

Petra, de lokale reisspecialist in Guatemala, adviseert reizigers om in restaurants 10% fooi te geven. “In sommige restaurants, voornamelijk in Antigua, zit deze service fee al in het totaalbedrag opgenomen en hoef je niets extra’s te geven. Een kofferdrager of kamermeisje waardeert het als je een klein bedrag zoals Q5 voor ze hebt, voor chauffeurs en gidsen is het netjes om een bedrag van zo’n Q20 tot Q30 aan te houden, afhankelijk van je ervaring.”

Fooi geven op Jamaica

“Op Jamaica is het gebruikelijk om fooien te geven”, zegt Ellen, de lokale reisspecialist van Better Places op Jamaica. “Kamermeisjes geef je 2 dollar per dag. Een kofferjongen krijgt 1 dollar per koffer. Heb je een chauffeur voor een dag, dan is 5 dollar een prima fooi. Voor een gids kun je tussen de 2 en 5 dollar aanhouden. Restaurants rekenen vaak al een servicetoeslag van 10%. Dat geld wordt over het personeel verdeeld. Extra fooi hoef je dan niet te geven.

Fooi geven in Mexico

Ook in Mexico liggen de lonen laag en zijn fooien een belangrijke aanvulling op het lage salaris van medewerkers in de toeristensector. Het is gebruikelijk om wat extra’s te geven als je tevreden bent met de service. Reisspecialist Elvira adviseert een fooi tussen de 10% en 15% in restaurants. "Als dit bedrag niet al op de rekening ingegrepen is, controleer dat goed. Voor een goede gids kan je 10% tot 20% van het totaalbedrag van de tour aanhouden. Kamermeisjes kun je een fooi van 1 USD per dag geven en chauffeurs rond de 5 USD per dag, afhankelijk van de groepsgrootte. Taxichauffeurs verwachten daarentegen geen extra bedrag bovenop de ritprijs."

Bijzondere ontmoetingen tijdens je reis

Natuurlijk wil je de bekende highlights van een bestemming bekijken. Maar wil je een land écht leren kennen? Kies dan ook voor bijzondere excursies en overnachtingen, waarbij je van dichtbij kennismaakt met de locals.

Meer over fooi geven op reis

Fooi geven, wanneer wel en wanneer misschien zelfs ook niet? Jessica van Corners of the World vertelt je meer over fooien geven op reis.