De beste reistijd in Guatemala wordt uiteraard met name bepaald door het klimaat van Guatemala. Maar wellicht speelt voor jou ook de vraag hoe druk het is in de verschillende maanden een rol. Voor de bestemming zelf is het eveneens beter als het toerisme beter over het jaar gespreid is. Daarom kijken wij niet alleen naar het weer, maar ook naar de drukte in de verschillende maanden.

Als je niet afhankelijk bent van de schoolvakanties is het een aanrader om buiten het hoogseizoen op vakantie naar Guatemala te gaan. Het voordeel van reizen buiten de schoolvakanties is bovendien dat de ticketprijzen vaak een stuk lager liggen. Reisexpert Petra, die al jaren in Guatemala woont, geeft je graag advies.

De beste reistijd Guatemala is in de maanden november tot en met april, de droge tijd. Ook buiten deze periode kun je prima een rondreis Guatemala maken. Ongeacht in welke periode van het jaar je reist, zal het tijdens je Guatemala rondreis wel eens regenen.

Guatemala Klimaat

beste reistijd Guatemala

Guatemala ligt centraal in Midden-Amerika en kent vier verschillende klimaatsoorten. De laaggelegen gebieden hebben een tropisch klimaat. Het noorden van het land heeft voor een groot deel te maken met een tropisch regenwoud klimaat, hier tref je dus voornamelijk grote regenwouden aan. Hier is het over het algemeen altijd tropisch warm met veel regen. Het centrale gedeelte van Guatemala heeft een gematigd klimaat met natte zomers en droge winters. De kustgebieden langs de Grote Oceaan en de gebieden langs Mexico en de Caribische Zee hebben een mix van een tropisch savanneklimaat en een tropisch moessonklimaat.

De regentijd loopt in Guatemala van eind mei tot eind oktober, waarbij in september en oktober de meeste neerslag valt. Maart en april zijn de heetste maanden in Guatemala. In grote delen van Guatemala is het in de wintermaanden overdag tussen de 22–25 graden Celsius en kan het kwik in de zomermaanden naar de 30 graden Celsius oplopen. Op plekken met een hoogte van 1000 tot 2000 meter boven zeeniveau is het wat betreft de temperatuur het aangenaamst. In de nachten is het aangenaam koel zonder dat het echt koud wordt en tijdens de warmste dagen is het meestal niet warmer dan 30 graden. In de hoogstgelegen gebieden wordt het ’s nachts wel iets koeler en kan het soms zelfs vriezen. Maar overdag kan het dan wel weer warm worden.

Drukte

beste reistijd Guatemala drukte

Het hoogseizoen Guatemala is in december en april, maar Guatemala is nog niet zo’n toeristische bestemming, waardoor het nooit enorm druk is.

Speciale evenementen

beste reistijd Guatemala evenementen

April: Semana Santa
Semana Santa, de heilige week voorafgaand aan Pasen, is een van de meest belangrijke vieringen in het jaar in Guatemala. Hoewel het vooral een katholieke viering is, komen er reizigers van over de hele wereld op af om deze bijzondere week mee te maken. Let er wel op dat de prijzen in deze week flink omhoog gaan.

September: Onafhankelijkheidsfeesten
Door heel Guatemala wordt de onafhankelijkheid gevierd, met echte Latijns-Amerikaanse passie. Een bijzondere ervaring die je mee moet maken als je er bent. In Quetzaltenango wordt het onafhankelijkheidsfeest het grootst gevierd.

Plan jouw reis naar Guatemala

Ben je op zoek naar een bijzondere Guatemala rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Petra, de reisexpert in Guatemala. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Petra.

Guatemala met kinderen

Wil je graag naar Guatemala reizen met kinderen en ben je op zoek naar een bijzondere familiereis door dit mooie land? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met een lokale reisexpert, die ervaring heeft met het organiseren van reizen met kinderen. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk hier onze voorbeeldreis Guatemala met kinderen.

Reiservaringen Guatemala

Bekijk meer reiservaringen van reizigers die op reis gingen naar Guatemala op TrustpilotRondreis of Reviews.