Ontmoet de locals tijdens een Bhutan excursie

Er zijn vele manieren waarop jij je reis zo positief mogelijk kan maken. Hieronder hebben we een aantal leuke excursies voor je verzameld waarmee je tijdens je reis prachtige ervaringen kan opdoen bij de lokale gemeenschap. Zo draag je ook een steentje bij aan het goede dat toerisme kan brengen!

Leer boogschieten met de locals

Boogschieten is de nationale sport van Bhutan. Bhutanezen schieten met traditionele bamboebogen en met de reguliere compoundbogen. De schietbaan heeft twee doelen, die op 120 meter afstand van elkaar staan. Dat is maar liefst 50% verder dan de internationale standaard. De spelers dragen traditionele kleding en vieren elke bulls eye met een korte dans, gebaseerd op de paardans van de black-necked kraanvogels, de nationale vogel van Bhutan. Wil je eens kijken hoe ver je zelf komt met boogschieten? Dat kan! Je kunt namelijk meespelen met de locals. 

Kookworkshop Bhutan op het platteland

De Bhutanezen zijn dol op pittig eten en chili mag in geen enkel gerecht ontbreken. Ze gebruiken chilipepers niet zozeer als kruid, maar meer als groente. Het nationale gerecht is ema datsi, groene chili’s in een kaassaus. Wil je de Bhutanese keuken goed leren kennen? Volg dan een traditionele kookworkshop in een dorp, waar je lokale gastvrouw je de culinaire geheimen van Bhutan leert.

Hot stone bath op een boerderij

Eén van de tradities van de Bhutanezen is het baden in een traditioneel hot stone bath. Hierbij worden grote stenen urenlang verwarmd in een vuur. Die worden in een soort kist met water en kruiden gelegd, waardoor het water gloeiend heet wordt. De Bhutanezen geloven dat een hot stone bath genezend werkt en het is heel bijzonder om mee te maken.

Bezoek de School of Arts and Crafts

Het is een aanrader om de Chuzom Zorig School in Thimphu te bezoeken, waar dertien traditionele kunst- en handwerktechnieken rond het Boeddhisme worden geleerd. De school is bedoeld om te zorgen dat de Bhutanezen hun tempels en kloosterforten op dezelfde manier kunnen onderhouden als de vakmannen dat eeuwen geleden deden. De afgestudeerden restaureren tempels, beelden en muurschilderingen in Bhutan, maar ook in Sikkim en Nepal.

Maak kennis met lokale kruidenmedicijnen

In Bhutan worden nog steeds traditionele en religieuze methodes gebruikt als medicijn. Je kunt een instituut bezoeken waar deze traditionele medicijnen gemaakt worden.

Bezoek een traditionele weverij

Het valt meteen op zodra je landt in Bhutan: de prachtige kleding van de locals, gemaakt van stoffen met rijke kleuren en patronen. Wil je meer weten over de weefftechnieken in Bhutan? Bezoek een weverij in Thimphu of Bumthang en zie hoe de stoffen gemaakt worden. Ook een aanrader: het nieuwe Textile Museum in Thimphu. 

Raften in Bhutan 

Bhutan heeft volop bijzondere culturele bezienswaardigheden en ook qua natuur is het er prachtig. Je kunt in Bhutan mooie wandeltochten maken, maar er zijn ook avontuurlijkere mogelijkheden. Ga bijvoorbeeld raften op de Punakha Rivier. De tocht duurt maar drie kwartier, maar het is een spectaculaire ervaring.

Mountainbiken in Bhutan

Dol op mountainbiken? Dan is Bhutan ook ideaal. Je kunt mountainbikes huren op verschillende plekken, zoals Paro, Thimphu, Punakha en Bumthang. Bhutan heeft verharde en onverharde wegen en het is hier heerlijk rustig. Perfect voor een mooie mountainbiketocht!

Culturele avond

Wil je nog meer zien van de unieke Bhutanese cultuur, dan is een culturele avond een aanrader. Tijdens een heerlijk diner met lokale gerechten worden traditionele en religieuze dansen opgevoerd, door dansers in authentieke kostuums. Het is erg interessant om meer te leren over de spirituele en culturele betekenis van elke dans.

Plan jouw reis naar Bhutan

Ben je op zoek naar een bijzondere Bhutan rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Jan, de reisexpert van Bhutan. Hij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Jan.