5 Bhutan tips volgens Jan

  • Woon een traditioneel festival bij
  • Weekendmarkt van Thimphu
  • Met fallussen beschilderde huizen
  • Hot stone bath
  • Dzong van Trongsa

Woon een traditioneel festival bij

Op verschillende plekken in Bhutan worden elk jaar meerdaagse festivals gehouden, de tsechu’s. En het is alle moeite waard om je reis daarop af te stemmen, want de tsechu is gegarandeerd het hoogtepunt van je reis. Hier komen Bhutanezen uit de hele omgeving samen, gekleed in hun mooiste traditionele kleding. Vaak vinden de festivals plaats in een indrukwekkend kloosterfort, waar monniken op de binnenplaats de heilige Cham-dansen uitvoeren. Gekleed in felgekleurde kleding en voorzien van angstaanjagende maskers beelden ze talloze mythes en legendes uit. Spectaculair om te zien, en een geweldige gelegenheid om in contact te komen met de vrolijke Bhutanezen die het festival bijwonen.

Meer weten over festivals in Bhutan? Lees onze blog

Beleef de weekendmarkt van Thimphu

Op zaterdag en zondag is de markt van hoofdstad Thimphu the place to be. In een gebouw van twee verdiepingen wordt alles verkocht wat de vruchtbare Bhutanese grond te bieden heeft. Talloze soorten groenten en fruit, bijzondere producten als eetbare varens, bergen rode en groene pepers, maar ook kaas, wierook, kruiden, gedroogde vis, betelnoten en verschillende soorten rijst. Het is prachtig om te zien hoe de inwoners van Thimphu hier hun inkopen doen en de verkopers zijn enorm vriendelijk.

Verbaas je over de met fallussen beschilderde huizen

De eerste keer kijk je verbaasd op, en eerlijk gezegd: helemaal wennen doet het niet. De Bhutanezen beschilderen hun huizen graag met grote fallussymbolen, die geluk brengen en demonen afschrikken. Dit gebruik werd geïntroduceerd door de DivineMadman, een bekende excentrieke heilige in Bhutan. Vlakbij Punakha staat de tempel van de DivineMadman en in deze omgeving vind je dan ook de meeste fallussen. Niet alleen op huizen geschilderd, maar ook in houten vorm bungelend in de deuropening. Bijzonder!

Nieuwsgierig naar alle hoogtepunten van Buthan? Lees over de reis door Bhutan die je alle hoogtepunten in Bhutan laat ervaren. 

Baden tot je rood ziet in een hot stone bath

Bhutanezen geloven heilig in de helende werking van hun traditionele hot stone bath. Hierbij worden grote stenen zo’n zes uur lang verhit in een vuur. Smalle houten baden worden met water gevuld. Vervolgens worden de gloeiende stenen in het water gelegd, waarmee het hele bad wordt verhit. En dat wordt ontzettend heet. Als het enigszins gaat, stap je het water in en daar blijf je minimaal drie kwartier in weken. Dé manier om gezond te blijven!

Kijk je ogen uit in de dzong van Trongsa

Bhutan is bekend om haar dzongs, enorme kloosterforten. Dzongs zijn het religieuze, militaire, administratieve en sociale centrum van hun district. De helft van het fort is ingericht voor administratieve doeleinden, de andere helft heeft een religieuze functie. Hier vind je bijvoorbeeld de tempel en de kamers van de monniken. Het bezoeken van een dzong is indrukwekkend. De massieve muren torenen boven je uit, de binnenplaats is schitterend versierd met schilder- en beeldhouwwerk en de locatie van de dzongs is vaak prachtig. De dzong van Trongsa, in het midden van het land, is bijvoorbeeld gelegen op een rotsachtig platform boven een ravijn. Het fort is omringd door bergen en kijkt uit over de wilde MangdeChu-rivier. Spectaculair!

Plan jouw reis naar Bhutan

Ben je op zoek naar een bijzondere Bhutan rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Jan, de reisexpert van Bhutan. Hij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Jan.

Meer inspiratie voor leuke Buthan tips?

Bekijk bijvoorbeeld de blog van Karlijn over festivals in Bhutan

Beste reistijd Bhutan

De beste reistijd Bhutan wordt uiteraard met name bepaald door het weer in Bhutan. Daarnaast wil je wellicht graag dat het niet te druk is. Ook voor de bestemming zelf is het beter als het toerisme beter over het jaar gespreid is. Lees hier meer over de beste reistijd Bhutan.