De 5 beste tips voor je Madagaskar reis

  • Diverse natuur
  • Unieke flora en fauna
  • Nog een écht avontuur
  • Makkelijk contact met locals
  • Een bijzondere keuken

De natuur in Madagaskar is heel divers

Van wat voor soort landschappen je ook houdt, de kans is groot dat je ze in Madagaskar tegenkomt. Frank: “In het hart van het eiland ligt een bergrug met toppen van ruim 2500 meter hoog. In het oosten vind je prachtige regenwouden en valleien met rijstterrassen en in het westen liggen halfwoestijnen en savannes. De kalkstenen rotspartijen van de Tsingy zijn ook geweldig: de rotsen zijn messcherp geërodeerd en dat ziet er fantastisch uit. Wil je relaxen op een tropisch strand, dan kom je ook aan je trekken. Verlaten eilandjes, witte stranden, mooi koraal en kleurrijke vissen: op Madagaskar kun je geweldig vakantie vieren.”

Unieke flora en fauna

Dankzij de geïsoleerde ligging van het eiland vind je op Madagaskar planten en dieren die nergens anders ter wereld voorkomen. Wat dat betreft heeft het land wel iets weg van de Galapagos-eilanden. Op Madagaskar leven bijvoorbeeld tientallen soorten lemuren en je spot hier unieke kameleons. Nog elk jaar worden er verschillende nieuwe soorten kikkers ontdekt. Qua bomen wil je zeker de dikke boabab-bomen zien, waarvan Madagaskar er maar liefst zeven soorten heeft. Gek op vogels? Op Madagaskar leven zo’n 270 vogelsoorten, waarvan er ruim honderd uniek zijn voor het eiland.

Madagaskar tips: Nog een écht avontuur

Madagaskar wordt nog niet door massa’s toeristen bezocht en dat maakt het eiland extra bijzonder. Er zijn voldoende prima voorzieningen voor toeristen, maar reizen op Madagaskar is ook nog echt een avontuur. “De wegen zijn niet altijd in de beste staat, je reist vaak door afgelegen gebieden en als je wilt kun je zelfs kamperen”, zegt Frank. “Je reist meestal door Madagaskar in een goede terreinwagen met een ervaren chauffeur, dus je hoeft je geen zorgen te maken. Je hebt juist alle ruimte om optimaal van het bijzondere land te genieten.”

Ga je een roadtrip door Madagaskar maken? Dan kun je kiezen uit verschillende opties voor het vervoer. Lees meer over de mogelijkheden en kies wat heb beste bij jou past!

Makkelijk contact met de locals

De flora en fauna van Madagaskar zijn uniek, maar de mensen zijn dat ook. Tweeduizend jaar geleden was Madagaskar nog onbewoond en de eerste bewoners kwamen per boot uit Borneo. Zij vestigden zich in het centrale hoogland van het eiland. Duizend jaar geleden kwam er een tweede groep uit Borneo, die de eerste kolonisten verdreef en de hooglanden overnam. Zij legden de rijstterrassen aan. “Vijfhonderd jaar geleden zetten de Oost-Afrikanen voet aan land en vestigden zich aan de kust”, zegt Frank. “Het is bijzonder om die mengelmoes van culturen te zien. De mensen in Madagaskar ontvangen je heel hartelijk en het is leuk om een paar dagen op het platteland te verblijven. Zo leer je de mensen en hun cultuur echt kennen.”

Maak kennis met de bijzondere keuken

De mengelmoes aan culturen proef je ook in de nationale keuken. Je vindt hier een mix van Malagasy, Chinese en Frans-Europese invloeden. Frank: “Proef zeker het nationale gerecht Romazava, een lekker maaltijdsoep op basis van rijst en waterkers. Je kunt de soep met vlees of vis krijgen, afhankelijk van het gebied waar je bent. De lokale fusion keuken maakt je reis naar Madagaskar extra bijzonder.”

Plan je reis naar Madagaskar

Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Frank, de reisexpert in Madagaskar. Ontvang vrijblijvend een reisvoorstel voor een Madagaskar reis op maat. Eerst meer inspiratie opdoen? Bekijk onze voorbeelden voor een rondreis Madagaskar of de beste reistijd Madagaskar.

Madagaskar met kinderen

Wil je een reis naar Madagaskar met kinderen maken? Dat kan! Onze lokale reisspecialist Frank heeft veel ervaringen met het organiseren van een familiereis in Madagaskar en kan jullie reis helemaal op maat maken. Of je nu wilt reizen in een hoger tempo, of liever wat vaker een rustdag neemt. Frank helpt jullie graag om de Madagaskar reis van jullie dromen samen te stellen. Bekijk hier een voorbeeld van een mooie familiereis!  

Duurzaam reizen in Madagaskar

Madagaskar is één van de armste landen ter wereld. Dat maakt het extra belangrijk om met je reis zoveel mogelijk positieve impact te realiseren. Kies bijvoorbeeld voor een auto met chauffeur, die je naar alle uithoeken van het land kan brengen. Voor de chauffeur betekent dit een goede inkomstenbron en jij kunt profiteren van zijn uitgebreide kennis van het land. In Madagaskar vind je ook verschillende goede doelen waar je aan bij kunt dragen. In de hooglanden is de Nederlandse stichting Madalief actief, die wezen en alleenstaande moeders helpt. Je kunt slapen in het duurzame guesthouse Madalief in Antsirabe, dat gerund wordt door lokale mensen en waarvan de inkomsten ten goede komen aan de stichting. Neem een kijkje bij onze checklist voor duurzaam reizen.