Uitstoot van je reis naar Madagaskar (kg CO2e)

Reizen met positieve impact

In de reiswereld vind je steeds meer sociale ondernemingen en ook Better Places is een sociale onderneming. Voor een sociale onderneming is een positieve bijdrage aan een mooiere wereld belangrijker dan veel geld verdienen. Als sociale onderneming vinden wij het belangrijk dat de mensen in de landen die we bezoeken optimaal profiteren van het toerisme. Dit betekent bijvoorbeeld dat mensen die voor je werken een eerlijk inkomen krijgen, dat je vaak verblijft in kleinschalige hotels en excursies doet die een authentieke ervaring bieden. Ook investeren wij een deel van onze winst in goede doelen.

Route voor de beste Madagaskar vakantie

Start reis in Antananarivo

Je Madagaskar vakantie start in Antananarivo, waar je per vliegtuig aankomt. Afhankelijk van je aankomsttijd kan je de stad gaan bewonderen. In deze eerste dagen bezoek je Antsirabe, een lieflijk stadje met historisch koloniale gebouwen, Miandrivazo en het Kirindy National Park. Onderweg bezoek je een kratermeer, verschillende dorpjes en krijg je prachtige uitzichten te zien.

Dag 1 – Aankomst Antananarivo

Vandaag begint jouw Madagaskar reis. Na aankomst op de luchthaven word je naar een comfortabel hotel in de hoofdstad gebracht. Je hebt vandaag de tijd om rustig bij te komen van je vlucht of wat rond te dwalen in de stad.

Dag 2 – naar Antsirabe

Na een goede nachtrust en ontbijt vertrek je voor een drie à vier uur durende rit in je eigen auto met privé chauffeur naar Antsirabe. Dit lieflijke stadje is de hoofdplaats van de pousse pousse, een felgekleurde riksja die door mensenkracht getrokken wordt. Enkele historisch koloniale gebouwen maken van dit plaatsje een aangename plek om te stoppen onderweg naar het zuiden.

 Je overnacht in de Résidence Madalief. De guesthouse is prachtig gelegen en is een non-profit organisatie die zich inzet om de kansarme kinderen in Madagaskar een betere toekomst te bieden. Het is een prachtig hotel met 13 kamers, een speeltuin en slaapzalen voor de groepen kinderen. Met jouw verblijf tijdens je Madagaskar reis help je Madalief de vele projecten te ondersteunen. De Residence helpt de stichting om werkgelegenheid en werkervaringsplekken te creëren.

Dag 3 – naar Miandrivazo

Na het ontbijt rijd je naar kratermeer dat ongeveer 20 kilometer verderop ligt. Een natuurwandeling brengt je al snel tot aan de oever van dit heilige meer. Als je na dit tochtje terug naar de hoofdweg rijdt, vergeet dan niet te stoppen in de dorpjes onderweg, waar de plattelandsbewoners met alle plezier langskomen om een praatje te maken.  Na de lunch rijd je in een viertal uurtjes naar Miandrivazo.

 Met een rondreis op maat krijg je alle vrijheid om een prachtige reis samen te stellen, samen met onze ervaren reisspecialist Frank. Vraag hem om alle mogelijkheden en de mooiste plekken.

Dag 4 – naar Kirindy NP

Vandaag rijd je verder naar de omgeving rondom Morondava. Net voor het Kanaal van Mozambique opdoemt, sla je noordwaarts een zandweg op. Deze leidt je door de beroemde Allée des Baobabs tot bij het park Kirindy. Onderweg zal je niet anders kunnen dan regelmatig stoppen vanwege de prachtige uitzichten over de rivier en de eerste baobabs. Je overnacht in de eenvoudige accommodatie van Ecolodge de Kirindy. De hoofdreden om naar Kirindy te komen is om de fossa of fretkat te spotten. Kirindy is het enige park in het land waar de kans reëel is dat je dit nacht actieve roofdier kan zien. Naast de fretkat is Kirindy tevens de beste plaats om de springende buidelrat te zien. Aan de hand van een avond- en ochtendwandeling verken je dit park.

 Door het boeken van een directe vlucht beperk je de CO2-uitstoot van je reis aanzienlijk. Maar er zijn nog veel meer redenen om een directe vlucht te boeken.

 

Bekopaka en Morondava

Door de wildernis reis je naar Bekopaka, de poort naar de Tsingy van Bemaraha. In de komende dagen maak je verschillende boottochten om de omgeving te verkennen. De volgende bestemming op je reis is Morondava, een gezellig kustplaatsje.

Dag 5 - naar Bekopaka

Na de begeleide ochtendwandeling in Kirindy vervolg je het avontuur door de bush van west Madagaskar. Tegen de middag arriveer je in het stoffige handelsplaatsje Belo sur Tsiribihina. Na een laatste lunch vervolg je de weg door de wildernis tot in Bekopaka, de poort van de Tsingy van Bemaraha.

Dag 6 - Bekopaka

Miljoenen jaren geleden is de noordwest- en westkant van het eiland uit de zee naar boven gedrukt. De omhoog gedrukte kalksteenpartij is na jarenlang onderhevig te zijn aan weer en wind tot een Karst formatie verworden. Deze vlijmscherpe zee van rotsen noemt men in de lokale taal: Tsingy. Je begint de dag met een tocht per boot om onderlangs de Tsingy te varen en enkele grotten onder het kalkstenen massief te bezoeken. Daarna trek je er op uit om onder begeleiding van een gids de Kleine Tsingy van Bemaraha te exploreren.

Je begint de dag met een boottocht om langs de Tsingy te varen en enkele grotten onder het kalkstenen massief te bezoeken. Daarna trek je er op uit om onder begeleiding van een gids de Kleine Tsingy van Bemaraha te verkennen.

Dag 7 - Bekopaka

Waar je gister waarschijnlijk al onder de indruk was van de kleine Tsingy, trek je er vandaag met de gids de hele dag op uit om de grote Tsingy van Bemaraha te verkennen! De vlijmscherpe formaties steken prachtig af tegen de heldere lucht en zorgen voor prachtige foto's.

Dag 8 - naar Morondava

Morondava is een gezellig kustplaatsje, waar een schiereiland tussen het Kanaal van Mozambique en een mangrove gebied geklemd zit. Het plaatsje is vooral bekend vanwege de in de buurt gelegen Allée des Baobabs. Het is aan te bevelen om daar tegen zonsondergang te zijn. Je overnacht in een leuk hotel dat aan het strand ligt!

  De hotels en lodges tijdens je beste Madagaskar vakantie zijn zorgvuldig uitgekozen door onze lokale expert met oog op duurzaamheid. Elke accommodatie heeft dan ook iets unieks! Lees meer over de bijzondere accommodaties op Madagaskar. 

 

Ambalavao en Isalo NP

In het zuiden van Madagaskar ligt het pittoreske stadje Ambalavao. Hier kan rondlopen en werkplaatsen waar ambachten gemaakt worden bezoeken. Daarna vervolg je je reis naar Isalo National Park, het mooiste park van het zuiden.

Dag 10 - naar Ambalavao

Je rijdt verder naar het zuiden door het afwisselende landschap. Stap gerust eens uit en loop een stukje! De Route Nationale is een landelijke weg, met schitterende uitzichten en boeiende bedrijvigheid. Je passeert de ‘grote’ stad Fianarantsoa en het pittoreske stadje Ambalavao. Hier kun je even rondlopen om de sfeer te proeven, en je kunt desgewenst twee werkplaatsen bezoeken. Hier zie je bijvoorbeeld hoe handgeschept papier met decoratieve patronen van bloemblaadjes wordt gemaakt. Het hotel waar je overnacht ligt even voorbij Ambalavao. Je hebt hier een fenomenaal uitzicht over de uitlopers van het Andringitra-gebergte.

Dag 11 - naar Isalo NP

De route leidt naar lagergelegen regio’s, de temperatuur stijgt vandaag aanzienlijk. Ook het landschap verandert dramatisch: het gebergte met granieten rotsen maakt plaats voor weidse grasvlaktes. Je stopt onderweg oon bij het prachtige en zeer succesvolle ecotoerisme project van Parc d'Anja. Een korte rondleiding hier brengt je al snel bij een kolonie ringstaartmaki's, misschien wel de meest bekende van alle lemuren. Na lunch vervolg je je reis over de Route National tot in Ranohira; de poort van Isalo NP. Je overnacht hier twee nachten in een leuk hotel met zwembad.

Dag 12 - Isalo NP

Kenners zijn er het over eens: Isalo is het mooiste park van het zuiden. Vandaag ga je er de hele dag op uit om onder begeleiding van een gids dit park met zijn watervallen, natuurlijke zwembaden en avontuurlijke kloven te verkennen. In het midden van de wildernis krijg je een barbecue lunch voorgeschoteld terwijl ringstaartmaki’s en roodhoofdmaki’s in het struikgewas om je heen spelen.

 Vele reizigers zijn je al voor gegaan met een rondreis door Madagaskar, op maat gemaakt door Frank. Met een gemiddeld cijfer van 9,3 zijn onze klanten erg enthousiast!

 

Ranomafana en Andasibe

Ranomafana Nationaal Park staat bekend om een bekende lemurensoort: de gouden bamboe lemuur. In het park ga je wandelingen maken om verschillende dieren te spotten. Je volgende bestemming is Andasibe, gelegen in het oosten van het land. In dit gedeelte van Madagaskar wonen de maki's.

Dag 13 - naar Ranomafana

Na het ontbijt rijd je in ongeveer 5 uur naar het Ranomafana Nationaal Park. Mocht je zin hebben kun je vandaag een avondwandeling maken, maar dit kan ook morgen. Je gaat er tijdens de wandeling op uit om de nachtdieren in het park te spotten.

Dag 14 - Ranomafana

Het park van Ranomafana kreeg wereldwijde bekendheid in de jaren tachtig toen er een nieuwe lemurensoort werd ontdekt: de gouden bamboe lemuur. Samen met een gids trek je er op uit om deze en de andere lemuren te spotten in het park. ’s Middags kan je genieten van een warmwaterbad in het nabijgelegen kuuroord.

Dag 15 - naar Antsirabe

Na het ontbijt rijd je richting de hoofdweg om weer terug naar het noorden te keren! Je vertrekt weer richting Antsirabe, waar je nog één keer kan genieten van de gastvrijheid van de Résidence Madalief. Eenmaal aangekomen in Antsirabe stap je met een lokale gids op de mountainbike! Je gaat de omgeving van Antsirabe verkennen en kan ook de stad in trekken. Een leuke manier om meer te leren van dit plekje.

Dag 16 - naar Andasibe

Na het ontbijt vertrek je naar Andasibe in het oosten van het land. Het daar gelegen park Andasibe – Mantadia (beter bekend als Périnet) is de habitat van de grootste der maki’s: de Indri Indri. Vanavond kan ook hier een avondwandeling gemaakt worden waarbij je kans maakt om de nacht actieve dieren als muismaki, kameleon, gekko en boomkikker te spotten. Je overnacht twee nachten in houten chaletjes aan de rand van het regenwoud.

Dag 17 - Andasibe

De hele ochtend wandel je onder begeleiding van een lokale gids door het park. De Indri Indri ga je vast zien, maar ook maak je kans op bamboe maki’s, bruine maki’s en de grote Parsons kameleon te zien. Na de lunch kan je (optioneel) naar het Vakona domein rijden waar op een eiland een opvangoord voor maki’s is gehuisvest. Hier kun je de eerder gespotte dieren heel goed fotograferen. Je ziet bijvoorbeeld de bruine maki en de dansende sifaka.

 

Pangalanes en Mahambo

De Pangalanes worden gevormd door honderden kilometers lange aaneenschakelingen van verschillende waterwegen. Het is een uniek natuurgebied, waar eigenlijk alleen de lokale vissers de weg nog weten. Daarna reis je verder naar Mahambo, vanwaar je doorreist naar Sainte Marie.

Dag 18 - naar Pangalanes

Na het ontbijt rijd je binnen 3 uur naar de poort naar het Canal de Pangalanes. De Pangalanes worden gevormd door honderden kilometers lange aaneenschakelingen van meren, kreken en lagunes, die door kanalen met elkaar zijn verbonden. In koloniale tijden werd het water voor transport gebruikt, maar inmiddels is er zoveel overgroeid dat alleen de kleine pirogues van lokale vissers er nog makkelijk hun weg vinden. Een uniek natuurgebied, en je accommodatie ligt er middenin! 

 Gelegen in het hart van de bossen aan de oostkust vind je je accommodatie, alleen te bereiken per voet of boot. Dit kleine hotel is een oase van rust en de ideale plek om te ontspannen of in contact te komen met de natuur. Dichtbij de lodge vind je het lokale vissersdorp dat je kan ontdekken. Panganales zet zich in om de bossen van Madagaskar te beschermen en met jouw verblijf draag jij je steentje bij!

Dag 19 - Pangalanes Kanaal

Op het schiereiland, dat het in het regio van Palmarium ligt, bevindt zich een prachtig natuurgebied. Hier maak je onder begeleiding van een gids een wandeling en kan je onder meer dansende sifaka’s, Indri Indri en ander maki’s tegenkomen. Het weelderige oerwoud herbergt ook een een grote selectie vleesetende planten. Tegen de avond trek je er met de boot op uit naar een verder gelegen eilandje. Hier maak je een begeleide avondwandeling om op zoek te gaan naar de illustere en weinig gespotte aye aye (ofwel het vingerdier). De lokale gids weet ontzettend veel van de omgeving en dieren af.

Dag 20 - naar Mahambo

Na het ontbijt vervolg je de tocht over het Canal de Pangalanes per boot. Na enkele uurtjes leg je aan bij de steiger van Toamasina. Dit is de groottse havenstad van het land. Een transferbusje voert je nog 100 km verder tot bij je hotel in Mahambo, de springplank voor het eiland Sainte Marie.

 Gedurende jouw tijd in Panganales staan twee ervaringen centraal: de enorme biodiversiteit van deze omgeving en de authenticiteit van de dorpelingen. Tijdens een boottocht zal je niet alleen de vele dieren, planten en voornamelijk vogels kunnen observeren, maar kom je ook in contact met het lokale leven. Je komt de vissers en kano’s vol met locals tegen en zult zien hoe dit gebied de kleine gemeenschap voorziet van alle levensbehoeftes. Kriskrassend door de kanalen zie je met eigen ogen hoe mens en natuur in harmonie met elkaar samenleven.

 

Beëindig je positieve impact reis op Saint Marie

Saint Marie is een exotisch eiland waar je aan het einde van je beste Madagaskar vakantie tot rust kan komen. Er zijn hier mogelijkheden om walvissen te gaan spotten, te snorkelen of te leren kitesurfen. Hierna reis je naar Antananarivo, waar je je laatste dagen nog verblijft. 

Dag 21 - Ferry naar Saint Marie

Met de ferry vaar je in tweeënhalf uur naar het paradijselijke eiland Saint Marie. Eenmaal hier wordt je naar je je accommodatie voor de komende drie nachten gebracht. Genieten geblazen op die exotische eiland!

Dag 22 - Saint Marie

Tussen juli en september bestaat de mogelijkheid om vanaf Saint Marie per boot de zee op te gaan om walvissen te spotten. Het gehele jaar door kan je snorkelen en duiken op de riffen rondom het eiland. Enkele jaren geleden is ook kitesurfen geïntroduceerd. Deze populaire watersport kan je beoefenen of leren bij de vele strandschooltjes op het eiland!

Dag 23 - Saint Marie

Een niet te missen activiteit is de verkenning van het mangrovegebied rond het eiland. Een gids neemt je mee in een boomstamkano doorheen de grillige, natuurlijke tunnels onder het gebladerte. Onderweg bezoek je de enige echte zeeroversbegraafplaats ter wereld, een overblijfsel uit de 17de eeuw toen de piraten van de zuidwest Indische oceaan hier hun vrijstaat Libertalia hadden.

Uiteraard is het ook mogelijk om je rust te pakken op de mooie stranden van het eiland!

Dag 24 - Vlucht naar Antananarivo

Vandaag vlieg je terug naar de hoofdstad van Madagaskar. Een transfer brengt je naar de luchthaven. Eenmaal in Antananarivo zal je overnachten in het hotel dat je kent van het begin van je vakantie!

Dag 25 - Antananarivo

De wijk rond het hotel is levendig, je zou je hier al een dag kunnen vermaken. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de bedrijvige Avenue de l’Indépendance en de markten er omheen. Met een taxi kom je makkelijk op het hoogste punt van de stad, waar je de paleizen van de laatste koningin en dat van haar Eerste Minister kunt bezichtigen. Een groots panorama over de stad luidt het einde van de reis in. Je kan vandaag je kamer houden tot de transfer je komt ophalen voor je ritje naar de luchthaven

Dag 26 - Vertrek uit Antananarivo

De meeste vluchten vanuit Madagaskar vertrekken in de nacht. Na het diner van de vorige dag vertrek je waarschijnlijk naar de luchthaven, voor je retourvlucht. Je rondreis langs de mooiste hoogtepunten van Madagaskar is voorbij!

 Doordat deze reis bijna 4 weken duurt, heb je langer om de bestemming te verkennen. Bovendien zijn er meer voordelen van slow travel.

Ontvang een voorstel op maat

Geef Jonas je wensen door en hij stuurt je een voorstel op maat.

 

Vliegtickets rondreis Madagaskar

Het zelf boeken van vliegtickets is tegenwoordig steeds eenvoudiger en bovendien een stuk goedkoper. Bij Better Places kun je daarom zelf je vlucht naar Madagaskar boeken. Door waar mogelijk te kiezen voor een rechtstreekse vlucht en moderne vliegtuigen kun je de CO2 uitstoot van je vlucht sterk verminderen. Dit scheelt je bovendien veel tijd en is comfortabeler. Frank geeft je graag advies over de beste optie. Kijk hier voor meer informatie.

Financiële garanties

Better Places is aangesloten bij de Stichting Garantiefonds Reizen (SGR) en het Calamiteitenfonds, dit betekent voor jou financiële zekerheid.

Better Places garantie SGR Better Places garantie Calamiteitenfonds

 

Bekijk de positieve en negatieve impact van de Madagaskar reis.

Ik ben benieuwd

Bijzondere accommodaties

Tijdens onze rondreizen door Madagaskar maken we gebruik van kleinschalige accommodaties waar gastvrijheid hoog in het vaandel staat.

Bijzondere excursies

Je kunt tijdens je rondreis prachtige ervaringen opdoen bij de lokale gemeenschap en draagt daarmee meteen een steentje bij aan het goede dat toerisme kan brengen.

Reisadvies Madagaskar

Alle praktische informatie voor een rondreis naar Madagaskar. Van veiligheid en praktische tips, tot inentingen en geldzaken. 

Praktische informatie


Beste reistijd Madagaskar

beste reistijd Madagaskar

Beste reistijd Madagaskar

Plasticvrij op reis

Wij streven ernaar dat reizigers in 2020 geen gebruik meer maken van single use plastic waterflesjes. Als reiziger gebruik je per week zo’n 15 waterflessen per persoon. Dit levert een gigantische afvalberg op en helaas komt veel plastic afval terecht in zee. Wij geven je graag praktische tips zodat je geen enkele plastic fles meer hoeft te kopen tijdens je Madagaskar vakantie. Neem in ieder geval een hervulbare waterfles mee, in veel hotels kun je deze bijvullen met water uit grote containers.

Sustainable Development Goals

Eind 2015 hebben de Verenigde Naties 17 Werelddoelen opgesteld om een einde te maken aan armoede, ongelijkheid en klimaatverandering: de Sustainable Development Goals. Deze doelen vormen een richtlijn om de wereld voor iedereen een betere plek te maken. Better Places wil graag een bijdrage leveren aan het bereiken van de Sustainable Development Goals. Wij geloven dat als je op een verantwoorde manier reist, toerisme de wereld een beetje mooier kan maken. Het mooie is, dat dit tegelijkertijd zorgt voor unieke, authentieke ervaringen.

Verminderen van CO2-uitstoot

Better Places is gestopt met het compenseren van de CO2-uitstoot van de reizen die zij organiseert. Compensatieprojecten, zoals bomen planten en kooktoestellen uitdelen, blijken weinig effect te hebben. Bovendien maken we met compenseren de uitstoot van broeikasgassen niet ongedaan. Daarom zetten we nu vol in op het verminderen van onze totale CO2e-uitstoot. Dat is inclusief het vervoer van en naar de bestemming. Dat betekent dat we steeds meer focussen op reizen binnen Europa, naar bestemmingen die ook per trein of auto bereikbaar zijn. Lees meer over onze weg van compenseren naar reduceren en true pricing.