Steeds meer mensen beseffen hoe slecht vliegen is voor het milieu. In Zweden hebben ze er zelfs een woord voor: flygskam, oftewel vliegschaamte. Het is de schaamte die je voelt als je met het vliegtuig reist, terwijl er alternatieven zijn die minder belastend zijn voor het milieu. Dat rotgevoel is niet vreemd als je bedenkt dat een retourtje Peru net zoveel CO2-uitstoot oplevert als een gemiddelde auto in Nederland op jaarbasis. Één vliegreis maakt al je duurzame acties ongedaan. We geven je graag eerste hulp bij vliegschaamte.

Wat te doen bij vliegschaamte

Er zijn ook een heleboel redenen waarom je wèl in het vliegtuig wilt stappen. Reizen brengt namelijk ook veel goeds. Het helpt bewoners in arme landen uit de armoede; je draagt bij aan het beschermen van natuurgebieden; je leert met een brede blik naar de wereld te kijken; en – niet onbelangrijk – reizen maakt gelukkig! De grote vraag is dus: kun je nog wel zonder schuldgevoel in het vliegtuig stappen? Wij vertellen je wat je kunt doen als je last hebt van vliegschaamte.

Minder vaak en langer een verre reis

De stap van elke dag vlees eten naar vegetariër is voor veel mensen te groot. Daarom is het fenomeen flexitariër in het leven geroepen. Dat betekent dat je zo min mogelijk vlees eet, maar er extra van geniet als je het een keertje wel doet. Doe dat ook met vliegen. Maak minder vaak een verre vliegreis en blijf langer weg. Zo zorg je ervoor dat je er alles uithaalt wanneer je wel met het vliegtuig op vakantie gaat. Je hoeft natuurlijk niet minder vaak op vakantie. Wissel je verre reizen af met bestemmingen die per trein te bereiken zijn.

Met onze nieuwe rondreizen laten we zien dat zelfs de doorgewinterde reiziger nog verrast kan worden door Europa.

Reis minder ver en voorkom vliegschaamte

Je hoeft niet naar de andere kant van de wereld te reizen voor unieke ervaringen en bijzondere ontmoetingen. Spanje en Frankrijk zijn bekend terrein, maar heb je wel eens gedacht aan de ongerepte landschappen en Romeinse ruïnes van Albanië? Wat dacht je van de kristalheldere bergmeren en traditionele Balkandorpjes in Montenegro? Of de eindeloze gastvrijheid van de locals in Roemenië? Al deze bestemmingen zijn minstens zo avontuurlijk als Laos en Bolivia en kun je gewoon met de trein bereiken. Zeg maar gedag tegen je vliegschaamte!

Maak de reis onderdeel van je vakantie

Natuurlijk ben je met het vliegtuig een stuk sneller op je bestemming, dan met de trein of bus. Maar wat nou als je de treinreis onderdeel van je vakantie maakt? Plan een aantal dagen voor de treinreis naar Albanië en je kunt onderweg een paar mooie uitstapjes maken. Parijs, Milaan en Rome zijn een kleine greep uit de mogelijkheden. Met de Interrailpas staan je reisdata niet vast en ben je flexibel om te gaan en staan waar en wanneer je wilt.

Stop met korte vluchten

Maak het jezelf gemakkelijk en spreek af dat je voortaan geen vluchten meer neemt voor afstanden onder de 700 kilometer. Waar je ook bent op de wereld, 700 kilometer of minder is prima te doen met alternatief vervoer. Vooral in Europa is dat een makkie. Voor zulke korte afstanden is reizen met de trein vaak nog sneller ook!

Interrailen is een leuke en duurzame manier van reizen. Wij delen de vijf voordelen en vertellen hoe het werkt. 

Kies voor de alternatieven op bestemming

Ook op bestemming kun je ervoor kiezen om lange afstanden met de bus of trein te overbruggen. Dat duurt langer, maar is een veel authentiekere ervaring dan je verplaatsen in een vliegtuig vol toeristen. De locals reizen tenslotte ook met het openbaar vervoer. Door binnenlandse vluchten te vermijden reis je veel bewuster en langzamer. Je neemt de tijd om de omgeving in je op te nemen en de bewoners echt te leren kennen. Dat noemen we slow travel.

Vlieg meteen de goede kant op

Ga je dit keer wel met het vliegtuig op vakantie? Kies dan voor de snelste vliegroute. Soms is het goedkoper om te kiezen voor een vlucht met overstap. Maar als dat betekent dat je van Amsterdam via Frankfurt naar Bogota vliegt, dan zijn dat een hoop extra kilometers die je aflegt naar je bestemming. Je vliegt namelijk eerst vijfhonderd kilometer de verkeerde kant op. Dat is pas onnodige vervuiling. Het is altijd slim om korte overstapvluchten, bijvoorbeeld van Amsterdam naar Parijs, Düsseldorf, Brussel en Londen te vermijden. Vlieg je meer dan zesduizend kilometer? Dan neemt het brandstofverbruik per kilometer toe. Dat komt doordat het vliegtuig voor zulke grote afstanden extra veel kerosine mee moet dragen. Dat extra gewicht kost relatief veel brandstof. Routes boven de zesduizend kilometer kun je dus beter opbreken in twee kortere vluchten.

Vliegen is veel te goedkoop. De prijs die we nu betalen staat niet in verhouding tot wat het de maatschappij en het klimaat werkelijk kost. Om beter te begrijpen wat we zouden moeten betalen, berekenen we de echte prijs van een vliegticket naar al onze bestemmingen.

Reis met een positieve impact

Als je dan toch een verre reis maakt met het vliegtuig, zorg er dan voor dat jouw vakantie een zo groot mogelijke positieve impact heeft op de mensen, dieren en de natuur in het land dat je bezoekt. Dat is niet moeilijk en zelfs ontzettend leuk. Slaap bijvoorbeeld in kleinschalige familiehotels en homestays. Daar word je met open armen ontvangen en weet je zeker dat jouw geld echt bij de bewoners terechtkomt. Onderneem activiteiten die georganiseerd worden door de locals, eet in lokale restaurants en kies voor diervriendelijke safari’s. Ontdek hoe je met een paar simpele tips minder wegwerpplastic kan gebruiken en ga plasticvrij op reis.

Reis met een elektrische auto

Ja, het kan echt! Op vakantie met een elektrische auto is allang geen utopie meer. Vooral in West-Europa worden overal laadpalen geplaatst, waardoor het steeds makkelijk is om je auto onderweg op te laden. Bovendien worden de elektrische auto’s steeds beter, waardoor je langere afstanden kunt afleggen op een volle accu. Wij vinden dat zo’n goed idee dat we ons inzetten om ook op bestemming zoveel mogelijk gebruik te maken van elektrische of hybride auto’s. Zo werken wij in Sri Lanka al met chauffeurs die in hybride auto’s rijden.

logo voetafdrukBetter Places is gestopt met het compenseren van de CO2e-uitstoot van haar reizen. In plaats daarvan willen wij de CO2e-uitstoot van al onze reizen elk jaar met 5% verminderen. Wij investeren voor elke reiziger een bedrag in projecten voor duurzame energie of biodiversiteit.

Meer inspiratie voor duurzaam reizen?

Wil je nog meer inspiratie opdoen over duurzaam reizen, of ben je op zoek naar handige tips die je makkelijk kunt toepassen op reis? Lees het blog van Daisy en Patrick en ontdek hoe zij zo duurzaam mogelijk de wereld ontdekken.