Noorderlicht in Finland

Een magische groene, soms rode, blauwe of paarse gloed in de lucht, alsof het door magie is getekend - het noorderlicht met eigen ogen zien staat waarschijnlijk op bijna elke bucketlist. Vooral in Finland is de kans groot om het noorderlicht te zien. In deze blog vertellen we je waar en wanneer je het natuurverschijnsel het beste kunt observeren. Ook geven we je tips voor een onvergetelijke ervaring tijdens het bekijken van het noorderlicht in Finland.

Wat is noorderlicht eigenlijk?

Noorderlicht wordt ook wel poollichtt of aurora genoemd en ontstaat wanneer een zogenaamde zonnewind - elektrisch geladen deeltjes van de zon - de atmosfeer binnenkomt. Als deze deeltjes andere bestaande atomen in de lucht raken, gaan ze gloeien. Je kunt het noorderlicht bekijken in Finland en andere noordelijke landen zoals Noorwegen, Alaska, IJsland of Groenland - of onder de naam Southern Lights in Zuid-Georgia, op de Falklandeilanden, op Antarctica, in Australië of in Zuid-Argentinië.
 

Waar in Finland kun je het noorderlicht zien?

De beste plek om het noorderlicht in Finland te zien is Lapland, in het uiterste noorden van het land. De kansen zijn het grootst in de zogenaamde “Aurora-zone” – tussen 66 en 69 graden noorderbreedte. Als je verder naar het zuiden reist nemen de kansen af. Bovendien is het binnenland geschikter dan de kust, omdat de nachten hier ijzig en helder zijn en er aan de kust mist kan zijn die het zicht kan belemmeren.
 

 Tijdens een reis naar Lapland heb je niet alleen kans om het noorderlicht te zien, Je maakt nog veel meer bijzondere ervaringen mee! In onze voorbeeldreizen kun je zien wat een winterreis naar Lapland allemaal te bieden heeft.

Wanneer is de beste tijd om naar het noorderlicht in Finland te gaan?

Wanneer eind augustus de nachten langer worden in Finland, begint het noorderlichtseizoen en heb je tot begin april de mogelijkheid om de magische gloed aan de hemel te ontdekken. Je hebt ook een heldere nachthemel en een beetje geluk nodig. Het noorderlicht is meer dan 200 dagen per jaar te zien in Lapland, dus als je tijdens deze tijd gaat kan je het bijna niet missen! Nachten met nieuwe maan bieden de beste kansen, omdat de lucht dan echt donker is en het noorderlicht nog intenser schijnt. Overigens vinden wij de tijd van eind februari tot eind maart bijzonder mooi. Je hebt dan aan de ene kant nog veel sneeuw, maar aan de andere kant is het niet meer de klok rond donker en heb je overdag kans op enkele uren zon.
 

Welke activiteiten kun je combineren met je reis naar het noorderlicht?

Je kunt je zoektocht naar het noorderlicht in Finland combineren met geweldige activiteiten. Hier zijn een paar ideeën:

  • Wandeling op sneeuwschoenen
  • Rendieren sledetocht
  • Kampvuur of diner in de buitenlucht of in een romantische hut
  • Fotografie workshop
  • Sneeuwscootertocht
  • Huskysledetocht
     

 De Finse cultuur heeft eeuwenoude tradities en de bijzondere dieren die je in de wildernis kunt tegenkomen zijn daar onderdeel van. Lees in dit artikel meer over waarom wij ervoor kiezen om activiteiten zoals jagen en vissen niet aan te bieden ondanks dat ze onderdeel zijn van de Finse cultuur.

3 tips voor je zoektocht naar het noorderlicht in Finland

Draag de juiste kleding: Finse winters zijn koud, vooral in Lapland. Als je het noorderlicht wilt zien, is er soms geduld nodig. Daarom is het noodzakelijk warme kleding in meerdere lagen te dragen. Dit zit misschien wat minder lekker, maar zodra het licht aan de hemel verschijnt is dat allemaal al snel weer vergeten.

Het noorderlicht fotograferen: Dat speciale moment vastleggen waarop het noorderlicht aan de hemel verschijnt - dat zou geweldig zijn, toch? Laat je vooraf informeren over de juiste camera-instellingen of, als je foto's maakt met je mobiele telefoon, over apps die het maken van foto's vergemakkelijken. Er zijn ook professionele fotoreizen waar je handige tips van professionals kunt krijgen.

Plan nog meer hoogtepunten: Ook al ben je in theorie op het juiste moment op de juiste plaats, er is geen garantie dat je het noorderlicht in Finland daadwerkelijk zult zien - de natuur is helaas niet tot in het kleinste detail voorspelbaar. Daarom raden we je aan om naast de jacht op het noorderlicht nog heel wat andere hoogtepunten en lokale activiteiten in je reis naar Finland op te nemen!
 

Plan jouw reis naar Finland

Ben je op zoek naar een bijzondere Finland rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met je reisexpert in Finland. Suvi maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij onze Finland specialisten.

Credits voor de foto's op deze pagina: Julia Kivelä  | Lahti Region , Thomas Kast | Visit Finland, Miikka Niemi  | Visit Finland, Ömer Acar | Visit Finland, Pertti Turunen | Visit Finland