In landen als Finland, Noorwegen, Zweden en Schotland zijn jagen en vissen eeuwenoude tradities. Voor veel bewoners in afgelegen regio's is het een leefstijl en een manier om aan eten te komen. Als reiziger kun je deelnemen aan de jacht of een middag gaan vissen zoals de locals dat doen. Bij Better Places bieden we graag activiteiten aan, waarbij je kennismaakt met de lokale bewoners en hun gebruiken en tradities. Toch kiezen we ervoor om vissen en jagen op reis niet aan te bieden. In dit artikel leggen we uit waarom.
Dieren willen leven
De lokale reisexperts van Better Places werken met een streng dierenwelzijnsbeleid. Dat betekent dat we geen activiteiten organiseren die leed (kunnen) veroorzaken bij dieren. Jagen en vissen zijn activiteiten waarbij het de bedoeling is dat je een dier doodmaakt dat eigenlijk wil leven. Of het nou herten, reeën, vossen of vissen zijn; net als mensen hebben ze een natuurlijk instinct om te overleven. Het ontnemen van een leven is geen toeristische attractie.
diervriendelijk op reis te gaan. Wij delen onze beste tips.
Ben jij net zo'n dierenliefhebber als wij? Bij Better Places bieden we alleen diervriendelijke activiteiten aan. Jij kunt ook van alles doen omJagen veroorzaakt dierenleed
Jagen als toeristische attractie draagt bij aan onnodig dierenleed. Hoewel het bij jagen de bedoeling is dat het dier in één keer gedood wordt, is dat zelden het geval. Reizigers die op vakantie gaan jagen hebben vaak te weinig ervaring om het dier met één schot te doden. Veel van hen worden alleen verwond en weten vervolgens te ontkomen. Ze sterven een langzame en pijnlijke dood door hun verwondingen of doordat ze niet meer in staat zijn om eten te verzamelen en daardoor verhongeren. Zo moet er bij twintig procent van de vossen een tweede keer geschoten worden om het dier te doden. Volgens onderzoek van de Wageningen Universiteit vliegt 25 tot 40 procent van de ganzen rond met kogelhagel in hun lijf.
Jagen op reis verstoort
De plezierjacht verstoort het leven van de dieren. De meeste dieren waar toeristen op jagen, zijn sociaal en leven in complexe verbanden en familiestructuren. Wanneer er leden van zo'n sociale gemeenschap wegvallen, heeft dat gevolgen voor de rest van de groep. Sommige diersoorten passen hun leefstijl aan, wanneer er dreiging van jagers is. Van everzwijnen is bijvoorbeeld bekend dat ze overgaan op een nachtritme als er in hun leefgebied gejaagd wordt. Overdag verschuilen ze zich, waardoor ze 's nachts op zoek moeten naar eten. Dat is een probleem, omdat ze slecht zien in het donker. Jagen verstoort zo het leven van veel meer dieren, dan alleen het dier waarop gejaagd wordt.
vegetarisch te eten op reis. Wij helpen je graag!
Één van de leukste dingen op reis is het proeven van onbekende en exotische gerechten. Maar pas op voor gerechten die gemaakt zijn van bedreigde dieren of waar extreem veel dierenleed bij komt kijken. Zoals haaien- en walvisvlees. De beste manier om dierenleed helemaal te voorkomen is doorJagen om de balans te bewaren
Een veel gehoord argument vóór jagen is dat het een manier is om de dierenstand onder controle te houden. Als er te veel dieren van een bepaalde soort dreigen te zijn, dan komen jagers in het spel om de balans terug te brengen. Het is de natuurlijke selectie, zoals Darwin het ooit beschreef: zieke en zwakke dieren overleven niet. De sterksten geven hun genen door. Het probleem van plezierjacht is dat jagers het liefst jagen op de grootste, sterkste en gezondste dieren. Dát is tenminste een uitdaging. Van 'survival of the fittest' is geen sprake. Zelfs als overpopulatie van grazers een probleem is, doet de natuur uiteindelijk haar werk. Er is simpelweg niet voldoende voedsel voor alle grazers om te overleven, waardoor de zwaksten zullen sterven. Hoe tragisch ook, dat is hoe de natuur de balans houdt.
Jagen is gevaarlijk
Hoe goed de plezierjacht ook gereguleerd is, er vallen elk jaar meer slachtoffers dan enkel de dieren. Alleen al in Nederland worden jaarlijks meerdere nietsvermoedende wandelaars en fietsers aangezien voor wild of per ongeluk geraakt door een verdwaalde kogel. Soms met dodelijke afloop. Onder de jagers zelf gebeuren er ook ongelukken met geweren die per ongeluk afgaan of jagers die andere jagers aanzien voor hun prooi. Ook in Finland gebeuren dit soort ongelukken. Volgens de Helsinki Times neemt het aantal jachtongelukken sinds 2020 zelfs toe.
Hoe zit het met vissen op reis?
We hebben lang gedacht dat vissen geen of nauwelijks pijn en stress ervaren. In de laatste tien jaar laten onderzoeken in binnen- en buitenland het tegendeel zien. Britse wetenschappers ontdekten in 2019 zelfs dat vissen pijn op dezelfde manier ervaren als mensen en andere zoogdieren. Ze gaan hyperventileren, vertonen vreemd gedrag en vermijden de plek waar ze de pijn opliepen. Soms kiezen vissers ervoor om het dier na de vangst terug in het water te laten. Dezelfde Britse onderzoekers ontdekten dat baarzen met een gat in hun bek door een vishaak minder of niet aten, omdat eten te veel pijn doet. Met alle gevolgen vandien. In welke mate vissen pijn voelen, maakt eigenlijk niet uit. Dát ze pijn en stress ervaren staat vast. Dat betekent dat vissen als activiteit op reis niet past binnen ons dierenwelzijnsbeleid en we die activiteit niet aanbieden.
Meer weten?
Wil je meer weten over diervriendelijk reizen? Reisjournalist Daisy reist de hele wereld rond en doet dat zo diervriendelijk mogelijk. Op haar blog lees je over haar ervaringen en geeft ze tips.