Better Places bans the bottle

Better Places streeft ernaar dat onze reizigers in 2020 geen enkele (wegwerp) plastic waterfles meer gebruiken tijdens hun rondreis met Better Places. Ga jij met ons deze uitdaging aan? Hieronder geven onze lokale reisspecialisten je graag een aantal praktische tips die je op weg helpen. Daarnaast geven we je tips die je helpen om ook ander plastic afval te beperken.

 • Neem een herbruikbare waterfles mee op reis
 • Steripen
 • Grayl Waterfilter
 • Lifestraw Go 2 Stages
 • Tips voor minder plastic tijdens je reis!

Op pad met een herbruikbare waterfles

Schoon kraanwater is een luxe die ze in de tropen nauwelijks kennen. Veilig drinkwater is in veel landen alleen verkrijgbaar in plastic flessen en dat heeft de nodige invloed op het milieu. Het plastic belandt veelal in de natuur of het wordt verbrand, en dat is allesbehalve duurzaam. Ook ik droeg als reiziger jarenlang bij aan de groeiende plastic berg. Tuurlijk gooide ik mijn fles achteraf netjes in de vuilnisbak, maar als de vuilnisbak vervolgens wordt gedumpt in de natuur is het effect op de natuur hetzelfde. Voor mijn reis naar Thailand en Laos daagde Better Places mij uit om zo min mogelijk plastic te verbruiken. Zo gezegd, zo gedaan: ik ging op pad met een herbruikbare waterfles (een Dopper) en een waterfilter. Leuke bijkomstigheid: het scheelt je op de lange termijn ook in de kosten.

Plastricvrij reizen in Thailand en Laos: met een hervulbare waterfles

Better Places raadt haar reizigers aan om een hervulbare waterfles mee te nemen op hun rondreis door Thailand en Laos om het gebruik van plastic terug te dringen. En dat is hard nodig want de cijfers zijn schokkend:

 • Plastic kan duizend jaar blijven bestaan; bijna al het plastic dat ooit is geproduceerd bestaat nog steeds.
 • Wereldwijd wordt slechts 1% van al het plastic gerecycled, ongeveer de helft wordt na gebruik direct weggegooid.
 • Zo heeft een plastic tasje een gemiddelde gebruiksduur van 15 minuten en worden alleen in de Verenigde Staten per dag al meer dan 60 miljoen plastic flessen weggegooid.
 • Het gevolg is dat per dag meer dan 19 miljoen kilo plastic in de oceaan verdwijnt.
 • De grootste boosdoener van deze plastic soep is zwerfafval.
 • De verwachting is dat onze oceanen in 2050 meer plastic dan vis bevatten.

Reizen met een LifeStraw Go waterfilter

Behalve een Dopper, heb ik tijdens mijn reis naar Thailand en Laos ook een fles met waterfilter bij me: de Lifestraw Go. Deze fles heeft een ingebouwd filter dat 99,9999 % van alle bacteriën en micro-organismen uit het water haalt. Buiten kraanwater, kun je zelfs water uit stromende rivieren veilig drinken. De fles heeft een inhoud van 0,65 liter. Na 1000 liter komt er geen water meer door de filter en blokkeert de drinktuit. Er is dus geen risico dat je slecht gefilterd water drinkt. Of het veilig is? Absoluut. Ik ben tijdens deze reis geen enkele keer ziek geworden en ook het water krijgt geen rare nasmaak van het filter. Ideaal dus als je op plekken komt waar geen watertappunten zijn. Met een LifeStraw Go 2-stage filtration is naast het Lifestraw waterfilter ook een carbon capsule geïntegreerd, die eventuele bijsmaken en geurtjes doet verdwijnen. NB: Het filter doodt 99,99% van alle bacteriën en protozoa’s. Virussen worden echter niet tegengehouden en die schakel je daarom chemisch uit met chloor. Chloor is bij de buitensportzaak verkrijgbaar onder de naam Hadex: vijf druppels in 1 liter water, schudden, een half uur laten staan en ook de virussen zijn dood.

Meer lezen over water zuiveren?

De drie mogelijke ziekteverwekkers in drinkwater zijn virussen, bacteriën en protozoa. In dit artikel lees je over welke maatregelen je kunt nemen om te voorkomen dat je ziek wordt door het drinken van water.

Andere opties voor plasticvrij reizen in Thailand en Laos

Steripen: Een andere veilige manier om je water te zuiveren is met een Steripen. De Steripen werkt op basis van ultraviolet licht, en rekent in korte tijd af met 99,9% van alle bacteriën, virussen en protozoa’s.  Je hebt een hervulbare waterfles met een brede opening nodig om met de Steripen door het water te kunnen roeren. Het kost ongeveer anderhalve minuut om het water te zuiveren. De Steripen Adventurer wordt door Better Places medewerkers veel gebruikt. Deze is handzaam en lekker licht. Klein nadeel is wel dat hij op batterijen werkt, het is daarom aan te raden om speciale oplaadbare batterijen te kopen en een batterijenoplader meenemen.

Grayl waterfilter

We zijn ook enthousiast over de Grayl waterfilter, volgens de makers de heilige graal onder de waterfilters. Met dit waterfilter kun je elk type (zoet) water veilig drinken. de Grayl werkt als een french press koffiemaker: je drukt het waterfilter naar beneden en wanneer je dat doet, verwijdert het filter bacteriën, virussen, chemicaliën en zware metalen uit het water. Het nadeel van de Grayl is dat het filter slechts 150 liter water filtert.

Wil je weten welke filteroptie het beste past bij jouw wensen? Reisbloggers Daisy en Patrick testen en vergelijken alle filters die we in dit artikel noemen.

Schoon drinkwater in Thailand en Laos

Tijdens mijn reis door het noorden van Laos heb ik gemerkt dat in vrijwel alle hotels, guesthouses en restaurants een tappunt staat waar je je waterfles gratis kan bijvullen. In Luang Prabang, maar ook in piepkleine dorpjes zoals Nong Khiaw en Muang Ngoi Neua. Zelfs in de kleinste winkeltjes stond regelmatig een watertap en daar kon je dan voor een paar cent je waterfles bijvullen. Streef je ernaar om zoveel mogelijk gebruik te maken van tappunten, dan is dat niet alleen goed voor het milieu, het scheelt je op de lange termijn ook in de kosten.

Besparen op plastic

Laos is qua natuur het mooiste land waar ik ooit ben geweest en het is fijn om te merken dat ook lokale ondernemers zich daar bewust van zijn. Het viel me op dat in veel hotels het gebruik van de watertap werd gestimuleerd door middel van informatiebordjes. Zelf heb ik gedurende mijn rondreis niet één keer een flesje water hoeven kopen. Samen met mijn partner hebben we in 3,5 week bijna 50 grote plastic flessen bespaard. En kostte dat extra moeite? Totaal niet.

Plan jouw reis naar Laos

Ben je op zoek naar een bijzondere Laos rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Eric, de reisexpert in Laos. Hij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Eric.

Meer tips voor het verminderen van plastic afval

Buiten het verminderen van het gebruik van plastic flessen, kun je natuurlijk ook je steentje bijdragen om het gebruik van plastic in het algemeen te verminderen. Hieronder een paar praktische tips:

 • Neem je eigen boodschappentas mee. In veel winkels krijg je automatisch een plastic zakje bij je boodschappen. Wanneer je een eigen tas bij je hebt, kun je een plastic zakje gemakkelijk weigeren. Dit scheelt een hoop plastic! Er zijn in Nederland handige opvouwbare en super lichte draagtassen te koop.
 • Weiger plastic rietjes in drankjes. Een rietje lijkt klein, maar rietjes dragen wel degelijk voor een belangrijk deel bij aan de plastic soep in de oceanen.
 • Op je hotelkamer liggen vaak toiletartikelen in plastic verpakkingen. Gebruik alleen wat je nodig hebt en gebruik zo veel mogelijk je eigen shampoo ed.
 • Koop je onderweg een flesje frisdrank, dan is een glazen fles of een blikje beter dan een plastic flesje.

Spread the word!

Samen bereiken we meer. Ben je enthousiast over jouw methode om gebruik van plastic te verminderen, deel dat dan met anderen. Ook kun je het hotel waar je verblijft erop aanspreken als ze bijvoorbeeld als service wel gratis waterflessen op je kamer hebben gezet, maar er nergens een watercontainer staat waar je je eigen fles kunt bijvullen. Leg de ober uit, waarom je geen rietje wil, en de winkelbediende waarom je geen plastic zakje wil. Als veel reizigers hierop wijzen, dan komt de boodschap vast en zeker over!

Ben jij iemand die graag reviews achterlaat op sites als Tripadvisor, en het hotel heeft wel een water container, dan is het leuk om dat als pluspunt te vermelden.

Deel foto’s van het bijvullen van je fles of Lifestraw op Instagram en Facebook en gebruik de hashtag #betterplaces. Ook kun je de hashtags #banthebottle #keepouroceansclean #refillmybottle #planetorplastic en #refillnotlandfill gebruiken.

Jouw tips voor het verminderen van het gebruik van plastic

Wij zijn heel benieuwd naar jouw favoriete methode om het gebruik van plastic in het algemeen en waterflessen in het bijzonder te verminderen. Welke van bovenstaande tips is jouw favoriet? Of heb jij een andere tip, die we nog niet hebben vermeld? Laat het ons weten via Facebook of Instagram of mail ons op [email protected] .