Alle handige bestemmingsinfo over Thailand bij elkaar met onder andere informatie over de beste reistijd, hotels en de reis naar deze bestemming en praktische informatie over onder meer gezondheid op reis, veiligheid en geldzaken.

Ligging van Thailand

Je vindt Thailand in Zuidoost Azië. Het noorden van het land ligt ingeklemd tussen Myanmar, Laos en Cambodja. In het zuiden grenst Thailand aan Maleisië. De Thaise eilanden zijn verdeeld over de Andaman zee aan de westkant en de Golf van Thailand in het oosten. De natste en droogste maand in deze gebieden verschillen van elkaar, iets om zeker rekening mee te houden bij het boeken van een reis naar Thailand.
 

Klimaat en beste reistijd 

In het zuiden van Thailand heerst een tropisch moessonklimaat, terwijl het noorden een tropisch savanneklimaat heeft. Bepaalde kleinere gebieden kennen ook een tropisch regenwoudklimaat. Warm is het in Thailand bijna overal het hele jaar door. Alleen in het noorden zijn de winters wat koeler, vooral in de nacht en vroege ochtend.

De maanden november tot en met februari zijn de koelere, droge maanden in het noorden. Dit is het hoogseizoen in Thailand. Ook het zuiden is dan droog, maar de eilanden in de Golf van Thailand hebben juist dan de meeste neerslag. Daar staat tegenover dat de periode van onze zomervakantie heel nat is in het noorden en je dan juist prima terecht kunt voor een strandvakantie op de eilanden aan de oostkant van Thailand. Tijdens Songkran, het Thaise nieuwjaar, kan het erg druk zijn in hotels en vervoer. Dit waterfestival is heel leuk om eens mee te maken, maar boek je verblijf en eventueel vervoer ver van te voren en houd rekening met drukte.

Taal en geldzaken

In Thailand spreekt men Thais en op de toeristische plekken ook prima Engels. In minder bezochte plaatsen kun je minder goed uit de voeten met Engels, maar de Thai zijn zeer behulpzaam, dus dat zal nooit een probleem zijn.

Pinautomaten zijn overal in Thailand en steeds vaker kun je ook met je pinpas betalen. Eigenlijk alle banken in Thailand vragen een fee om geld te pinnen. Haal daarom zo groot mogelijke bedragen ineens uit de automaat, want je betaalt per transactie en niet per bedrag. Aan je eigen bank betaal je ook nog een percentage, maar dat verschilt per bank en vaak nog per pakket. 

Reizen naar en in Thailand

Bangkok is een belangrijke hub in Zuidoost Azië. Dat betekent dat er veel keus is aan vliegtickets. Kies het liefst een directe vlucht, dat is het milieuvriendelijkst én meest comfortabel. Kijk bijvoorbeeld eens op FlyGRN.

Eenmaal in Thailand heb je veel opties om van plek naar plek te reizen. Er is een uitgebreid treinnetwerk, er zijn veel busroutes en naar de kleinere plaatsen rijden songthaews. Dat zijn pick-ups met 2 rijen bankjes achterin. Net als de tuktuk is dit zeker een vorm van vervoer die je eens moet proberen als je graag het lokale leven van dichtbij ervaart. Taxi’s zijn in en rond de steden makkelijk te vinden en heel betaalbaar. Vraag wel altijd om de meter aan te zetten als je instapt, zodat je niet achteraf voor verrassingen komt te staan.

Plan jouw reis naar Thailand

Ben je op zoek naar een bijzondere Thailand rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Seb, de reisexpert in Thailand. Hij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtsreeks bij Seb.