Thailand is hét paradijs voor liefhebbers van lekker eten. Zelfs voor mensen die geen vlees en vis eten weten de Thai de lekkerste gerechten op tafel te zetten. Je moet alleen wel even weten waar je op moet letten als je vegetarisch gaat eten in Thailand. Je kunt geen weg inslaan zonder dat je overspoeld wordt door de geur van vers bereid eten. Waar je ook gaat, overal ligt een smakelijke verleiding op de loer. Lees hier alle tips en tricks!
De beste tips voor veganistisch en vegetarisch eten in Thailand
rondreis Thailand samen met een lokale reisspecialist. Laat je inspireren door onze reistips en voorbeeldreizen en neem rechtstreeks contact op met de specialist voor een voorstel op maat.
Bij Better Places stel je je1. Let op varkensvlees en vissaus
Door de vruchtbare grond en de warme zon is er geen tekort aan sappige vruchten en verse groenten. Een perfecte bestemming voor vegetariërs. Toch? Wacht nog even met juichen. In Thailand zijn ze geobsedeerd door varkensvlees en gaat er in elk gerecht vissaus. Gelukkig is het in Thailand heel gebruikelijk om het eten pas klaar te maken als je het bestelt. Dat betekent dat de kok de gerechten gemakkelijk kan aanpassen naar jouw persoonlijke voorkeur.
2. Geen dierlijke producten
Vegetarisch eten in Thailand betekent niet hetzelfde als in Nederland. Er wordt een duidelijk onderscheid gemaakt tussen mensen die helemaal geen dierlijke producten eten en mensen die liever geen stukken vlees of vis eten. De kok gaat ervan uit dat die laatste groep geen moeite heeft met vlees- of visbouillon of andere vormen van ‘onzichtbare’ dierlijke producten. Kijk dus niet vreemd op als de vegetarische noedelsoep wel in een kippenbouillon gemaakt is. Wil je dat voorkomen, dan is het slim om aan te geven dat je alleen ‘jay’ eet. Dat betekent dat je, net als strenge boeddhisten, helemaal geen dierlijke producten eet. Als je wel ei, melk, kaas en boter eet moet je dat apart vermelden.
3. Sticker voor veganistisch eten
Het fenomeen jay (veganistisch eten) komt van het boeddhisme en wordt al honderden jaren toegepast door streng gelovigen en monniken. Omdat veel mensen om die reden geen vlees en vis eten is er een teken dat aangeeft of een product jay is of niet. Let op een gele sticker of afbeelding met 2 rode tekens die lijken op het getal 17. Sommige restaurants gebruiken hetzelfde teken om aan te geven dat ze geen dierlijke producten gebruiken.
4. Vegetarische restaurants in overvloed
In de meeste steden in Thailand is het geen enkel probleem om een vegetarisch of veganistisch restaurant te vinden. Sterker nog; Chiang Mai wordt ook wel de hoofdstad van de vegetarische keuken genoemd. Van hipster tenten en uitgebreide buffetten tot knusse toko’s en streetfood-kraampjes. Met de Happy Cow app op je telefoon is het geen enkel probleem om een restaurant te vinden dat past bij jouw wensen.
leukste vegetarische restaurants op een rijtje.
Kun je niet wachten tot je al dat lekkere eten in Chiang Mai gaat proeven? Reisblogger Daisy zet de5. Gerechten die je echt moet proberen
Als je één van de vele vegetarische restaurants kiest, is het geen enkel probleem om lekker en gevarieerd te eten. Maar wil je ook af en toe ergens anders eten of simpelweg een snack oppikken langs de straat? Dan is het handig om te weten welke traditionele gerechten je zonder problemen of met een kleine aanpassing kunt eten.
- Pad thai: natuurlijk mag je de immer populaire pad thai niet missen tijdens je rondreis door Thailand. Het is een simpel noedelgerecht met verse groente en een frisse saus. Vraag wel even of ze de pad thai klaarmaken zonder kip en vissaus en voor veganisten zonder ei.
6. En nog meer!
- Som tam: som tam, ook wel bekend als ‘papaya salad’ is een salade gemaakt van onrijpe, groene papaya, verse groente en een heerlijke zoetzure saus met heel veel chilipepers. Vegetariërs vragen om de salade zonder garnalen en vissaus.
- Mango sticky rice: plakkerige, zoete rijst met sappige mango en kokosmelk. Hoe bedenk je het? Maar als je het eenmaal geproefd hebt wil niets anders meer als dessert.
- Thaise curry: de kruidige Thaise curry’s zorgen altijd weer voor een nieuwe smaaksensatie. Hoewel ze meestal met kip of varkensvlees op het menu staan, kun je ze gemakkelijk vegetarisch laten maken.
7. Volg een kookles
Er is niets leuker dan leren hoe je al die heerlijke, Thaise gerechten voortaan ook zelf kunt maken. Tijdens onze rondreizen zijn er volop mogelijkheden om kooklessen te volgen. Vaak kunnen die ook aangepast worden aan de wensen van vegetariërs en veganisten. Chefkok Ning biedt 100% vegetarische en veganistische kooklessen aan in haar kookstudio in Chiang Mai. Je gaat eerst samen naar de markt om de ingrediënten te kopen en duikt daarna de keuken in om alles zelf klaar te maken. Een leerzame, gezellige en vooral smaakvolle ervaring. Lees meer over deze kookles en vegetarisch eten in Thailand.
Plan jouw reis naar Thailand
Ben je op zoek naar een bijzondere Thailand rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Seb, de reisexpert in Thailand. Hij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtsreeks bij Seb.