Paspoort en visum

Voor onze reizen naar Ecuador hoef je geen visum aan te vragen. Bij aankomst krijg je een visum in je paspoort gestempeld, waarbij je maximaal 90 dagen per jaar in het land mag blijven.

Let op dat je altijd (een kopie van) je paspoort bij je hebt, omdat in Ecuador een identificatieplicht geldt en hier ook regelmatig op gecontroleerd wordt.

Je paspoort moet nog minimaal zes maanden geldig zijn na terugkomst uit Ecuador.

Wanneer je via de Verenigde Staten vliegt, is het verplicht om vooraf een ESTA reistoestemming (Electronic System for Travel Authorization) aan te vragen, bij voorkeur 72 uur voor vertrek. Het ESTA formulier vervangt het formulier dat voorheen tijdens de vlucht ingevuld werd. De aanvraag voor de ESTA reistoestemming bedraagt $ 14,- en dient per creditcard betaald te worden.

Daarnaast is het vanaf 1 februari 2018 verplicht om een bewijs van je reisverzekering bij je te hebben als je naar Ecuador en de Galapagos reist. Bij aankomst in Ecuador dien je te kunnen aantonen dat je over een polis beschikt in Nederland. Neem daarom een (kopie) polisblad/verklaring mee waarop het polisnummer, de naam van de verzekerde en naam van de verzekeringsmaatschappij vermeld staan.

Je bent zelf verantwoordelijk voor het bezit van geldige en juiste reisdocumenten. Het is altijd handig voor vertrek de informatie van de ambassade te checken, zodat je zeker weten over de juiste en geldige documenten beschikt. Bekijk hier de informatie. Bovenstaande richtlijnen gelden voor reizigers met een Nederlandse of Belgische nationaliteit. Reizigers met een andere nationaliteit dienen zelf contact op te nemen met de ambassade of de Visumcentrale.

Gezondheid en vaccinaties

Aangezien de adviezen voor vaccinaties en malariaprofylaxe vaak veranderen raden we je aan contact op te nemen met de lokale GGD, je huisarts of Thuisvaccinatie.nl.

Better Places werkt samen met Thuisvaccinatie.nl.  Zij bieden een unieke service: vaccinaties bij je thuis, door een erkende arts op een moment dat jou het beste uitkomt. De artsen van Thuisvaccinatie vaccineren ook in de avonden of in weekenden. Hoewel Thuisvaccinatie bij je aan huis komt, is de dienstverlening niet duurder dan bijvoorbeeld de GGD of huisarts. Maak een afspraak.

Wij adviseren om vier tot zes weken voor vertrek de afspraak te plannen.

Hoogteziekte

Als je tijdens de reis boven de 2500 meter hoogte komt bestaat de kans op hoogte­ziek­te. Door het zuur­stof­gebrek wordt de ademhaling versneld en adem je meer vocht uit dan nor­maal. Vandaar dat je veel moet drinken: boven 2500 meter in elk geval drie tot vier liter per dag!

Het krijgen van hoogteziekte kan helaas nooit worden uitgesloten, ook niet wanneer je hiervan tijdens eerdere reizen geen last hebt gehad. Symptomen die kunnen duiden op hoogteziekte zijn hoofdpijn, slecht slapen, misselijkheid, lusteloosheid en vermoeidheid. Meestal gaat dit binnen enkele dagen weer over.

Als de klachten aanhouden is het raadzaam een arts te raadplegen en is afdalen het enige dat helpt!  Op de website van de NKBV vind je meer informatie over hoogteziekte. Wanneer je twijfelt over je gezondheid neem dan vóórdat je de reis boekt contact op met je huisarts.

Veiligheid en reisadvies

De veiligheid van klanten en personeel staat bij Better Places altijd op de eerste plaats. Onze lokale reisexperts volgen de veiligheidssituatie op al onze bestemmingen doorlopend. Voor actuele informatie over de veiligheidssituatie op jouw bestemming verwijzen wij je naar de website van de rijksoverheid: reisadviezen.

Geld en pinnen

In Ecuador is de nationale munteenheid sinds 2000 de Amerikaanse Dollar. Het is handig om vlak voor je reis de koers van de Dollar eens te bekijken. Een zogenaamde ‘converter’ kan je hierbij helpen.

In de grotere steden kun je wel pinnen, maar het komt geregeld voor dat de automaten buiten gebruik zijn. Je kunt het beste wat contant geld mee nemen in kleine coupures (niet meer dan $20). Je kunt in enkele duurdere winkels terecht met je creditcard, maar pin er niet mee, omdat er flinke bedragen hiervoor worden gerekend.

Let op: wees na het pinnen op je hoede voor zakkenrollers!

Alle bankpassen zijn tegenwoordig standaard op gebruik binnen Europa ingesteld. Verander dit voor vertrek naar ‘wereld’, anders kun je geen geld pinnen.

Tijdsverschil

In Ecuador is het gedurende de zomertijd 7 uur vroeger dan in Nederland. In de wintertijd is het 6 uur vroeger. Op de Galápagos eilanden is het nog een uur vroeger als in Ecuador.

Elektriciteit

De stopcontacten in Ecuador werken op 110 volt. Hiervoor heb je een wereldstekker nodig. Ook aan te raden om mee te nemen is een spanningsbeveiliger, mocht deze er niet opzitten. Houd er rekening mee dat de elektriciteit wel eens uit kan vallen, dus neem ook voor de zekerheid een zaklamp mee.

Kleding

Omdat de temperaturen in Ecuador kunnen verschillen, is het handig om lichte en luchtige kleding mee te nemen voor in de jungle. Laagjeskleding werkt het beste; als het afkoelt, kun je het over elkaar heentrekken, en bij warmer weer kun je het snel weer uittrekken.

Mocht je ook naar de Galápagos Eilanden gaan, houd er dan rekening mee dat het niet is toegestaan om plastic zakken mee te nemen naar de Galápagos.

Duurzaam reizen Ecuador

Wij doen ons best om onze reizen zo duurzaam mogelijk uit te voeren. Ook jij kunt een bijdrage leveren. Lees hier onze tips.

Meer praktische info Ecuador

Nog meer praktische info over Ecuador lezen? Martijn van We Are Travellers geeft je nog meer Ecuador tips.