Sri Lanka is één van de meest gevarieerde landen in Azië. Op een relatief kleine oppervlakte vind je een enorme diversiteit aan landschappen, culturele bezienswaardigheden en wildlife. Behalve jungle en bergen zijn er heerlijke stranden en je kunt er heel eenvoudig de Aziatische olifant in haar natuurlijke omgeving zien. Hier vind je een dosis inspiratie voor je volgende reis naar Sri Lanka!

Inspiratie voor Sri Lanka

De enorme diversiteit van Sri Lanka is super. Het binnenland nodigt uit om actief te ontdekken en aan de kust vind je schitterende stranden, omzoomd met palmbomen. Maak een lange wandeling tussen de theeplantages van Ella of Nuwara Eliya of trein door de landschappen vol heuvels begroeid met thee en tropische vegetatie tussen Kandy en Ella. Deze treinreis is één van de mooiste ter wereld. In de verschillende nationale parken kun je in een jeep op zoek naar de Indische olifant en met wat geluk spot je zelfs een jachtluipaard.

De culturele driehoek bestaat uit maar liefst 3 Koningssteden, waar je de restanten van indrukwekkende (veelal religieuze) bouwwerken vindt. In Sigiriya beklim je de Leeuwenrots, één van de Unesco werelderfgoederen van Sri Lanka. Ook de grotten van Dambulla, met daarin unieke, uit de rotsen gehouwen Boeddha’s zijn een niet te missen plek in het midden van het land. Nagenieten van alle opgedane indrukken doe je dan natuurlijk op de uitgestrekte stranden van Trincomalee, of de knussere strandjes rond Tangalle en Mirissa.

Inspiratie voor natuurliefhebbers

Houd je wel van een stevige wandeling, dan is de klim naar Ella Rock een mooie uitdaging. Het groen om je heen zorgt voor onvergetelijke uitzichten. Wil je graag wandelen, maar iets minder uitbundig, dan is Little Adam’s Peak een heel mooi alternatief. Geniet je graag op een ontspannen manier van al het moois dat Sri Lanka te bieden heeft, stap dan in de trein van Kandy naar Ella. Deze treinreis laat je na elke bocht weer versteld staan van de uitzichten over theeplantages en heuvels vol weelderig, tropisch groen. Yala Nationaal park geeft de meeste kans op het spotten van een jachtluipaard. In de nationale parken in het midden van het land zie je de meeste olifanten. Deze parken zijn wel de populairste. Kies voor de minder bekende parken Maduru Oya en Gal Oya als je de dieren graag voor jezelf hebt.

Volop Culturele bezienswaardigheden

In tempelsteden Ayutthaya en Polonnaruwa kijk je je ogen uit. Waar Ayutthaya meer levendigheid heeft en veel tempels ook nu nog in gebruik zijn, komt in Polonnaruwa de historie tot leven door de mooie staat van de verschillende ruïnes. De grotten vol uitgehouwen Boeddha’s in Dambulla zullen je zeker nog lang bijblijven. Zo bijzonder dat mensen dit ooit met de hand uit de rotsen gehouwen hebben. De Leeuwenrots in Sigiriya maakt vooral indruk vanwege haar kolossale aanwezigheid in het groene, vrij vlakke landschap.

Hoogtepunten van Sri Lanka

In twee weken kun je veel van bovenstaande hoogtepunten van Sri lanka zien, maar een reis van drie of vier weken geeft meer rust. Zo kun je ook de minder bezochte, unieke plekjes van het land zien. De treinreis van Kandy naar Ella hoort op elke rondreis door Sri Lanka thuis. Kies voor een eersteklas kaartje als je zeker wilt zijn van een zitplek en airconditioning. In de lagere klassen krijg je een kijkje in het leven van de lokale bevolking en voel je de wind door je haren wapperen als je een plekje vlakbij de deur gevonden hebt. Yvonne deelt op haar blog haar ervaringen met de mooie treinreizen in Sri Lanka.

Plan jouw reis naar Sri Lanka

Ben je op zoek naar een bijzondere Sri Lanka reis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Lea, de reisexpert in Sri Lanka. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Lea.