Het eten in Sri Lanka is zo divers als het land zelf. Van pittige curry’s en zoete kokospannenkoeken tot de beroemde hoppers. Wil je al die gerechten ook na je rondreis blijven proeven? Volg dan een kookworkshop in Sri Lanka en leer alles over de Sri Lankaanse keuken en hoe je al die smaken en geuren zelf creëert. Journalist Daisy en haar vriend Patrick gingen je voor.
De leukste ervaringen tijdens een kookworkshop Sri Lanka
rondreis Sri Lanka samen met een lokale reisspecialist. Laat je inspireren door onze reistips en voorbeeldreizen en neem rechtstreeks contact op met de specialist voor een voorstel op maat.
Bij Better Places stel je jeVolg een kookworkshop in Kandy
Rukshana en haar man Kolitha komen oorspronkelijk uit Colombo. Ze waren echte stadsmensen, tot ze bijna twintig jaar geleden hun leven omgooiden “We wilden in de natuur leven en meer contact hebben met de mensen. In de grote, anonieme stad is dat moeilijk.” Ze ruilden het stadsleven in voor een stuk grond in de bergen in het binnenland van Sri Lanka, bouwden hun eigen huis en geven nu kooklessen en schilderworkshops aan toeristen.
Verse groente op de lokale markt
Rukshana ontmoet haar gasten bij de ingang van de Kandy Market. “Koken begint met het verzamelen van de ingrediënten. Ik probeer altijd zo vroeg mogelijk op de markt te zijn. Dan is alles nog vers.” Paprika, knoflook, ui en tomaat, de meeste groenten kennen we wel. Ze pakt een groene vrucht met stekelige schil. “Ken je breadfruit? Dat is een zachte vrucht die een beetje doet denken aan aubergine.” Rukshana vertelt graag over eten. Vanaf de Kandy Market is het ongeveer een half uur rijden naar het bergdorpje waar Rukshana en haar man nu wonen. Bij de opgang van de woning staat een ouder echtpaar vriendelijk lachend te wachten. Het zijn aunty en uncle. De buren. “Aunty is de beste kok die ik ken. Ik leer elke dag nog van haar. Zij helpt altijd graag mee met de kookworkshop.”
Geneeskrachtige specerijen
Op de tafel staat een dienblad met felgekleurde kruiden. Samen met haar gasten neemt ze de meest gebruikte Sri Lankaanse specerijen door. Voor wie het leuk vindt vertelt Rukshana alles over de geneeskrachtige werking van de kruiden en specerijen. “Wist je dat kurkuma een echte pijnstiller is en fenegriek goed werkt tegen een hoog cholesterol? Schrik niet van de hoeveelheid knoflook die er in de gerechten gaat. Dat vinden we niet alleen lekker, maar het is ook nog eens heel gezond. In Sri Lanka zeggen we: more garlic is less medical bills.”
Wassen, snijden en raspen
Na een korte introductie wordt iedereen aan het werk gezet. De traditionele Sri Lankaase rice and curry bestaat uit meer dan één gerecht en groenten worden zelden door elkaar gebruikt. Er moet dus veel gewassen, gesneden en geraspt worden. Hier gebruiken ze geen pakjes en zakjes. Zelfs de kokosmelk komt vers uit een opengebroken kokosnoot. Intussen stookt aunty het vuur in de keuken op. “Veel Sri Lankanen hebben tegenwoordig een gasfornuis. Maar toch koken we liever op gedroogd hout. Dat is gewoon veel beter voor de smaak.” Als de curry’s staan te pruttelen dekt Rukshana de tafel. Twee borden en twee keer bestek. “In Sri Lanka is het gebruikelijk dat de gasten eerst eten en wij de restjes daarna opeten.” Zelfs na flink aandringen weigert Rukshana aan te schuiven. “Dat is nou eenmaal traditie. Dat krijg je er echt niet zomaar uit.”
De lokale bewoners ontmoeten
Na het eten is het tijd om de benen te strekken. Rukshana neemt haar gasten mee op een wandeling door het dorp. “Hier leeft men alsof de tijd heeft stilgestaan. De bewoners vinden het geweldig om toeristen te ontmoeten. Die komen hier doorgaans niet. Ze laten graag zien hoe ze leven. Sommige bewoners maken traditionele souvenirs voor hun buitenlandse gasten.”
Schilderworkshop
Naast de kookworkshop bieden Rukshana en haar man ook schilderworkshops aan. Kolitha is beroepskunstenaar en deelt zijn vaardigheden maar al te graag. Niet alleen toeristen kunnen de lessen volgen. Kolitha leert ook de kinderen uit de omgeving tekenen en schilderen. “We willen iets terug doen voor de bewoners. Op deze manier geven we kinderen de kans om zich op creatief vlak te ontwikkelen. Iets wat op de school amper gebeurt.”
Meer inspiratie voor je Sri Lanka rondreis
Wil je meer lezen over Sri Lanka en waarom dit geweldige land een goede keuze is voor een speciale rondreis? Lees meer over de beste lokale ervaringen van onze lokale reisexpert of over de mooiste stranden in dit land. Reisbloggers Daisy en Patrick reizen de hele wereld rond en hebben ook in Sri Lanka veel gezien. Lees meer over hun geweldige avonturen.
Plan jouw reis naar Sri Lanka
Ben je op zoek naar een bijzondere Sri Lanka reis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Lea, de reisexpert in Sri Lanka. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Lea.