De leukste ervaringen tijdens een kookworkshop Sri Lanka

Ga samen naar de lokale markt
Leer traditionele curry's bereiden
Maak kennis met de lokale bewoners

Volg een kookworkshop in Kandy

Rukshana en haar man Kolitha komen oorspronkelijk uit Colombo. Ze waren echte stadsmensen, tot ze bijna twintig jaar geleden hun leven omgooiden “We wilden in de natuur leven en meer contact hebben met de mensen. In de grote, anonieme stad is dat moeilijk.” Ze ruilden het stadsleven in voor een stuk grond in de bergen in het binnenland van Sri Lanka, bouwden hun eigen huis en geven nu kooklessen en schilderworkshops aan toeristen.

Verse groente op de lokale markt

Rukshana ontmoet haar gasten bij de ingang van de Kandy Market. “Koken begint met het verzamelen van de ingrediënten. Ik probeer altijd zo vroeg mogelijk op de markt te zijn. Dan is alles nog vers.” Paprika, knoflook, ui en tomaat, de meeste groenten kennen we wel. Ze pakt een groene vrucht met stekelige schil. “Ken je breadfruit? Dat is een zachte vrucht die een beetje doet denken aan aubergine.” Rukshana vertelt graag over eten.

Vanaf de Kandy Market is het ongeveer een half uur rijden naar het bergdorpje waar Rukshana en haar man nu wonen. Bij de opgang van de woning staat een ouder echtpaar vriendelijk lachend te wachten. Het zijn aunty en uncle. De buren. “Aunty is de beste kok die ik ken. Ik leer elke dag nog van haar. Zij helpt altijd graag mee met de kookworkshop.”

Wil je ook zo lekker eten in Sri Lanka, maar dan liever zonder vis en vlees? Geen probleem! Wij delen onze beste tips voor vegetarisch eten in Sri Lanka.

Geneeskrachtige specerijen

Op de tafel staat een dienblad met felgekleurde kruiden. Samen met haar gasten neemt ze de meest gebruikte Sri Lankaanse specerijen door. Voor wie het leuk vindt vertelt Rukshana alles over de geneeskrachtige werking van de kruiden en specerijen. “Wist je dat kurkuma een echte pijnstiller is en fenegriek goed werkt tegen een hoog cholesterol? Schrik niet van de hoeveelheid knoflook die er in de gerechten gaat. Dat vinden we niet alleen lekker, maar het is ook nog eens heel gezond. In Sri Lanka zeggen we: more garlic is less medical bills.

Kookworkshop Sri Lanka: Wassen, snijden en raspen

Na een korte introductie wordt iedereen aan het werk gezet. De traditionele Sri Lankaase rice and curry bestaat uit meer dan één gerecht en groenten worden zelden door elkaar gebruikt. Er moet dus veel gewassen, gesneden en geraspt worden. Hier gebruiken ze geen pakjes en zakjes. Zelfs de kokosmelk komt vers uit een opengebroken kokosnoot. Intussen stookt aunty het vuur in de keuken op. “Veel Sri Lankanen hebben tegenwoordig een gasfornuis. Maar toch koken we liever op gedroogd hout. Dat is gewoon veel beter voor de smaak.” Als de curry’s staan te pruttelen dekt Rukshana de tafel. Twee borden en twee keer bestek. “In Sri Lanka is het gebruikelijk dat de gasten eerst eten en wij de restjes daarna opeten.” Zelfs na flink aandringen weigert Rukshana aan te schuiven. “Dat is nou eenmaal traditie. Dat krijg je er echt niet zomaar uit.”

Door een kookworshop bij de lokale bewoners te volgen, weet je zeker dat jouw geld op de juiste plek terechtkomt. Hier vind je nog meer inspiratie voor reizen met een positieve impact.

De lokale bewoners ontmoeten

Na het eten is het tijd om de benen te strekken. Rukshana neemt haar gasten mee op een wandeling door het dorp. “Hier leeft men alsof de tijd heeft stilgestaan. De bewoners vinden het geweldig om toeristen te ontmoeten. Die komen hier doorgaans niet. Ze laten graag zien hoe ze leven. Sommige bewoners maken traditionele souvenirs voor hun buitenlandse gasten.”

Schilderworkshop

Naast de kookworkshop bieden Rukshana en haar man ook schilderworkshops aan. Kolitha is beroepskunstenaar en deelt zijn vaardigheden maar al te graag. Niet alleen toeristen kunnen de lessen volgen. Kolitha leert ook de kinderen uit de omgeving tekenen en schilderen. “We willen iets terug doen voor de bewoners. Op deze manier geven we kinderen de kans om zich op creatief vlak te ontwikkelen. Iets wat op de school amper gebeurt.”

Plan jouw reis naar Sri Lanka

Ben je op zoek naar een bijzondere Sri Lanka reis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Lea, de reisexpert in Sri Lanka. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Lea.

Sri Lanka met kinderen

Wil je graag naar Sri Lanka reizen met kinderen en ben je op zoek naar een bijzondere familiereis door dit mooie land? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met een lokale reisexpert, die ervaring heeft met het organiseren van reizen met kinderen. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk hier onze voorbeeldreis Sri Lanka met kinderen.

Beste reistijd Sri Lanka

De beste reistijd voor Sri Lanka is van februari t/m april, maar ook in de andere maanden is reizen door Sri Lanka goed te doen. Lees meer over de beste reistijd Sri Lanka.

Duurzaam reizen in Sri Lanka

Sri Lanka is een prachtig land dat jaarlijks veel reizigers trekt. Een mooie plek om te overnachten bij lokaal gerunde accommodaties, theeplantages te bezoeken en te wandelen door ongerepte landschappen. Sri Lanka heeft ook verschillende gezellige homestays, waar je even deel uitmaakt van het leven van lokale families en prachtige ecolodges waar zorg voor de natuur voorop staat.

Meer inspiratie voor je Sri Lanka rondreis

Wil je meer lezen over Sri Lanka en waarom dit geweldige land een goede keuze is voor een speciale rondreis? Lees meer over de beste lokale ervaringen van onze lokale reisexpert of over de mooiste stranden in dit land. Reisbloggers Daisy en Patrick reizen de hele wereld rond en hebben ook in Sri Lanka veel gezien. Lees meer over hun geweldige avonturen.