Sri Lanka is een heerlijke bestemming. Een reis naar Sri Lanka begint met een goede voorbereiding. Met deze handige bestemmingsinfo weet jij wat welk klimaat Sri Lanka heeft en wat dus de beste reistijd naar dit mooie land in Azië is. Ook alle praktische zaken over reizen in Sri Lanka vind je hier terug

Ligging en kenmerken van Sri Lanka

Sri Lanka is een relatief klein land in Zuid-Azië. Het land ligt in de Indische Oceaan, ten zuiden van grote buur India. Toch heeft het land een heel andere sfeer dan India. Het is er veel gemoedelijker en rustiger. Het land is dan ook veel dunner bevolkt en heeft veel natuur. Op een relatief kleine oppervlakte vind je volop wildlife, culturele bezienswaardigheden en ongerepte stranden. Ongeveer 70 procent van de mensen is Boeddhistisch. Daarnaast zijn de Islam en het Hindoeïsme de religie voor elk ongeveer 10 procent van de bevolking.

Beste reistijd

Sri Lanka heeft het hele jaar door temperaturen van rond de 30 graden, maar ondanks de geringe oppervlakte verschilt het klimaat binnen het land wel. Je vindt er een regenwoudklimaat, een tropisch savanneklimaat en een tropisch moessonklimaat. In het meest bergachtige deel van het land is tenslotte nog een warm mediterraan klimaat.

Sri Lanka kent 2 moessons, waardoor er altijd wel een drogere en nattere kant van het eiland zijn. Daardoor kun je Sri Lanka het hele jaar door goed bezoeken. De zuidwest-moesson, die Yala wordt genoemd, geeft regen en een wat ruigere zee tussen half mei en eind september, aan de zuid- en zuidwest kant van het eiland. De noordoost-moesson heet Maha en zorgt met name in de maanden oktober tot december voor een flinke hoeveelheid regen aan de noordkant van Sri Lanka.

Ondanks dat Sri Lanka relatief klein is, zijn er zoveel bezienswaardigheden dat je je reisroute kunt aanpassen op de moessons. Wil je graag zowel het uiterste noorden als het zuiden bezoeken, dan kun je dat het beste doen tussen januari en september. De zuidwest-moesson brengt minder regen. Het kan zelfs zo zijn dat er in jouw gehele vakantieperiode geen druppel valt. Regent het wel, dan is het vaak gauw weer droog. Houd er wel rekening mee dat je tussen mei en september minder prettig in zee kunt zwemmen in het zuiden en zuidwesten.

Taal

Sri Lanka heeft twee officiële talen: het Singalees en het Tamil. De overgrote meerderheid spreekt Singalees. Je kunt in Sri Lanka goed met Engels terecht. Ooit was Sri Lanka een Engelse kolonie en nog altijd wordt Engels door veel mensen gesproken. Het toerisme is dan ook heel belangrijk voor de bevolking.

Reizen naar en in Sri Lanka

Voor reizen naar Sri Lanka is een visum nodig, dat online aangevraagd kan worden. Voor het aanvragen van een visum heb je een paspoort nodig dat op de dag van aankomst nog minimaal 6 maanden geldig is. Een toeristenvisum is 30 dagen geldig. Het valt niet mee een directe vlucht naar Sri Lanka te vinden. De kans is groot dat je een overstap zult moeten doen. Eenmaal ter plaatse kun je met een privéchauffeur rondreizen. Dit is heel betaalbaar in Sri Lanka en een heel gebruikelijke en erg comfortabele manier van rondreizen. Wil je toch ervaren hoe het is om met het openbaar vervoer te reizen? Mis dan zeker de treinreis van Kandy naar Ella, één van de mooiste treinreizen ter wereld.

Plan jouw reis naar Sri Lanka

Ben je op zoek naar een bijzondere Sri Lanka reis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Lea, de reisexpert in Sri Lanka. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Lea.