Kun je vegetarisch eten in Griekenland? Ja! Vegetarisch en plantaardig eten in Griekenland is makkelijk, smakelijk en onderdeel van de cultuur dankzij eeuwenoude vastentradities. Door de vruchtbare grond vind je de lekkerste verse groenten en fruit, peulvruchten en olijven op het menu. Krijg je al trek? Lees snel verder en ontdek hoe gevarieerd en smaakvol plantaardig en vegetarisch eten in Griekenland is. 

Zo kun je vegetarisch eten in Griekenland

  • Waarom plantaardig eten in Griekenland een feest is
  • Plantbased kookworkshop in Athene
  • 3 Griekse recepten die ik thuis blijf maken
  • Hoe vind je vegetarisch eten in Griekenland?
  • Mijn favoriete vegetarische gerechten

Bij Better Places stel je je rondreis door Griekenland samen met een lokale reisspecialist. Laat je inspireren door onze reistips en voorbeeldreizen en neem rechtstreeks contact op met de specialist voor een voorstel op maat.

1. Is plantaardig eten in Griekenland moeilijk?

Sommige mensen vragen zich af of plantaardig eten in Griekenland lastig is. Mijn ervaring: absoluut niet! Dankzij de Grieks-Orthodoxe vastentraditie zijn er veel gerechten zonder vlees, vis, zuivel of eieren. Deze zogenaamde 'nistisima' gerechten (letterlijk vastenvoedsel) zijn smaakvol en al eeuwenlang onderdeel van de Griekse keuken. Denk aan Fava (spliterwtenpuree), gegrilde groenten en kleurrijke salades met tomaat, olijf en komkommer.

In Griekenland wordt veel gebruik gemaakt van smaakmakers, zoals oregano, dille, tijm en munt. Deze kruiden worden zowel vers als gedroogd gebruikt. Een gerecht is pas af als er een scheut olijfolie overheen gaat. Sommigen zeggen dat dat het geheim is van de gezonde Mediterrane levensstijl. Zeg nou zelf, van deze typisch Griekse ingrediënten krijg je toch meteen een vakantiegevoel?

2. Waar kun je vegetarisch leren koken in Athene?

In Athene volgde ik een traditionele kookworkshop bij Soybird. We gingen samen koken onder begeleiding van een Griekse chef. Dat was gezellig én leerzaam. Zo leerde ik hoe je traditionele gerechten plantaardig maakt en kreeg ik slimme kooktips mee voor thuis. We maakten plantaardige moussaka, spinazietaart en zelfs koulouri. Dat zijn ringvormige broden met sesamzaad. Het leukste van de Griekse kookworkshop? Aan het einde aten we samen alles op. De moussaka was om je vingers bij af te likken. 

 

Plantaardig eten in Griekenland is lekker én leuk! Maar het is ook goed voor je gezondheid. Hier vind je nóg meer redenen om vaker vegetarisch te eten op reis.

3. Drie Griekse recepten die ik thuis blijf maken

Na afloop van de Griekse kookworkshop kreeg ik de recepten mee, zodat ik al dat lekkers thuis nog eens kan maken. Dat is nog eens een leuke manier om mijn bijzondere reis te herinneren. Deze drie gerechten ga ik zeker 

  • Moussaka Reloaded: Traditionele moussaka, maar dan van aardappel, aubergine, kruidige tomatensaus met sojagehakt en romige cashew-béchamel.
  • Frisse tzatziki: Plantaardige yoghurt, geraspte komkommer, knoflook, dille, witte azijn en olijfolie.
  • Spanakopita: Filodeeg met spinazie, prei, kruiden en lente-ui. Inrollen, insmeren met olijfolie en bakken.

4. Hoe vind je vegetarisch eten in Griekenland?

Plantaardig eten in Griekenland is echt geen probleem. Het enige wat je moet doen is dit: durf te vragen. De meeste chefs vinden het geen probleem om een gerecht aan te passen, zodat je het ook zonder vlees, vis of zuivel kan eten. Zeg je 'Nistisima', dan snappen ze snappen meteen wat je bedoelt en is er altijd wel wat mogelijk. Via de app Happy Cow vond ik makkelijk plekken met goeie vegan opties. In de supermarkt kun je altijd terecht voor hummus, brood, groente en fruit en op de lokale markt vind je een overvloed aan verse producten.

Steeds meer mensen kiezen ervoor om vaker plantaardig te eten. Ook op reis. Dat is mooi, want zo wordt het ook steeds makkelijker. Kun je nog wel wat hulp gebruiken? De Correspondent publiceerde De grote gids voor de beginnende veganist, vol tips, argumenten en kennis. 

5. Wat zijn populaire gerechten in Griekenland?

Tijdens mijn rondreis door Griekenland ontdekte ik een rijk aanbod aan plantaardige klassiekers. De meze-cultuur is perfect voor vegetariërs: kleine hapjes zoals hummus, dolmades (gevulde wijnbladeren), olijven en skordalia (knoflookdip). Andere favorieten:

  • Gemista: Gevulde tomaten en paprika's met gekruide rijst.
  • Gigantes Plaki: Reuzenbonen in kruidige tomatensaus.
  • Briam: Ovenschotel met aardappel, courgette, aubergine en tomaat.
  • Horta: Gekookte wilde bladgroenten met olijfolie en citroen.
  • Spanakopita: Spinazietaart met kaas.

6. De lekkerste Griekse toetjes

Ben je een echte zoetekauw? Dan kun je je geluk op in Griekenland. Veel traditionele lekkernijen zijn van zichzelf al plantaardig of makkelijk plantaardig te maken. Probeer bijvoorbeeld:

  • Halva: Sesamsnack in verschillende smaken. Extra lekker met pistachenoten.
  • Loukoumades: Gebakken deegballetjes in een stroperige saus. Deze lekkernij werd oorspronkelijk gemaakt voor de winnaars van de Olympische Spelen.
  • Baklava: Knapperig filodeeg met noten en honing. 
  • Rizogalo: Romige rijstpudding met kaneel en sinaasappel.

Plan jouw reis naar Griekenland

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis door Griekenland? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Monique, de reisexpert in Griekenland. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Monique.

Veelgestelde vragen over vegetarisch eten in Griekenland:

Is Grieks eten geschikt voor vegetariërs?

Wat moet je echt eten als je in Griekenland bent?

Hoe eet je gezond plantaardig in Griekenland?

Wat is het beste vegetarische restaurant in Griekenland?