Alle handige informatie over Griekenland bij elkaar met onder andere tips voor deze bestemming en praktische informatie over onder meer gezondheid op reis, veiligheid en geldzaken.

Ligging van Griekenland

Griekenland ligt in Zuid-Europa. Griekenland is een schiereiland en grenst aan Albanië, Noord-Macedonië, Bulgarije en Turkije. Het heeft naar schatting zo’n zesduizend eilanden waarvan er ruim tweehonderd bewoond zijn. Het grootste deel van de ruim 10 miljoen inwoners wonen in en rondom Athene. Als je in Griekenland bent kun je zwemmen in de Egeïsche Zee, de Middellandse Zee en de Ionische Zee.
 

Beste reistijd voor Griekenland

Het mediterrane klimaat in Griekenland zorgt voor zachte winters en droge warme zomers. De zomers in Griekenland zijn vrij lang, en het regent soms wekenlang niet. Hierdoor zijn de zomermaanden erg druk in Griekenland. Vooral in juli en augustus wordt het land druk bezocht. Het voor- en naseizoen is de beste periode om naar Griekenland te reizen. In mei en juni en september t/m oktober zijn de temperaturen heerlijk aangenaam. Hierdoor zijn deze maanden ook een stuk geschikter om mooie wandelingen te maken, aangezien de temperaturen in het hoogseizoen op kunnen lopen tot wel 40 graden. 
 

Taal in Griekenland

In Griekenland wordt Grieks gesproken. Deze taal is een van de oudste talen van Europa. Het alfabet is anders dan dat wij het kennen, en daardoor is het een wat lastigere taal om te leren. In de grote steden en druk bezochte gebieden wordt veel Engels gesproken. Zeker de jongere generatie is opgegroeid met het Engels en spreekt dit vaak vloeiend. Op afgelegen plekken en in kleine dorpjes wordt bijna geen Engels gesproken en kan communiceren lastiger zijn. Gelukkig kom je met een lach, handen en voeten ook een heel eind! De Grieken kunnen het erg waarderen als je ze aanspreekt in hun eigen taal. Neem dus zeker de tijd om wat Griekse woordjes te leren voor je reis.
 

Veiligheid in Griekenland

Griekenland is een veilig land om naartoe te reizen. Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico’s. Wel zijn er een aantal dingen om op te letten als je op vakantie gaat naar Griekenland. Let in grote steden, op het vliegveld en in het openbaar vervoer goed op je persoonlijke spullen zoals je portemonnee en paspoort. Op deze drukke plekken zijn regelmatig zakkenrollers actief. Ook komen er in Athene af en toe demonstraties voor. Probeer deze te vermijden.

In de zomer kan het erg droog zijn in Griekenland. Dit kan bosbranden veroorzaken. Het is goed om voor je reis het nieuws in de gaten te houden en het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken te bekijken voor recente updates. 
 

Vervoer naar Griekenland

Een rechtstreekse vlucht naar Athene duurt gemiddeld ruim 3 uur. Wil je je reis in Thessaloniki beginnen? Dan ben je binnen 3 uur op je bestemming. Als je geen haast hebt om op je bestemming te komen is een treinreis naar Griekenland ook een leuke optie. Je bent dan wel een stuk langer onderweg maar hebt onderweg de kans om tussenstops te maken in steden als Bazel, Milaan of Belgrado. Daarnaast heb je door met de trein te reizen ook een veel positievere impact op het klimaat!
 

Credits voor foto's: G. Filippini | Visit Greece