Wat is het leukste aan reizen? Het ontdekken van nieuwe plekken, culturen en - niet te vergeten - de lokale keuken! Wat dacht je ervan als we je vertellen dat je reiservaring memorabel kan zijn voor je smaakpapillen en tegelijkertijd een positieve impact kan hebben op de wereld, je eigen gezondheid en de dieren? Too good to be true? Echt niet. In dit blog vertellen we je waarom vaker vegetarisch eten op reis een goed idee is en vooral hoe je dat doet.

1. Klimaatimpact van je eten

Laten we beginnen met het klimaat. Steeds meer mensen kiezen ervoor om vaker plantaardig te eten, zodat ze hun persoonlijke voetafdruk verkleinen. Gelijk hebben ze! Een plantaardig dieet veroorzaakt tot wel 75% minder broeikasgassen dan een eetpatroon waarbij je elke dag 100 gram of meer vlees eet. Bovendien is er voor plantaardig eten de helft minder water nodig en driekwart minder land nodig. Dat komt doordat er enorme stukken land worden gebruikt voor het verbouwen van veevoer. De tachtigmiljard dieren die elk jaar wereldwijd worden geslacht moeten tenslotte ook eten. Door de keuze te maken voor plantaardige opties, verklein je jouw persoonlijke voetafdruk en draag je bij aan de strijd tegen klimaatverandering.

 

Vaker vegetarisch eten op reis klinkt als een hele uitdaging. Wij helpen je op weg! Onze lokale reisexperts en ervaren bloggers delen per bestemming handige tips en trucs om vegetarisch eten tijdens je vakantie nóg makkelijker te maken.

2. Rechtvaardigheid

Dat we zoveel voedsel verbouwen voor veevoer, brengt ons gelijk bij het volgende punt: rechtvaardigheid. De ongelijke verdeling van voedsel in de wereld is een enorm probleem. Eén op de tien mensen wereldwijd lijdt honger. Tegelijkertijd worden er genoeg gewassen verbouwd om tien miljard mensen te voeden. Alleen kiezen we ervoor om meer dan de helft daarvan aan dieren te voeren, zodat een klein deel van de wereld daar vlees en zuivel van kan eten. Meer plantaardig eten betekent dat we meer monden kunnen voeden. Het overschot aan landbouwgrond kunnen we teruggeven aan de natuur. Win, win! Bovendien zijn plantaardige voedingsmiddelen vaak betaalbaarder en toegankelijker dan dierlijke producten, waardoor voedselzekerheid stijgt, vooral in armere gemeenschappen.

3. Wat heb ik eraan?

We horen je denken: what's in it for me? Goeie vraag! Meer planten eten en vlees, vis en zuivel vaker laten staan heeft verschillende voordelen voor je gezondheid. Zo loop je minder kans op hart- en vaatziekten, kanker en diabetes. Bovendien eet je al snel meer groente, fruit en peulvruchten als je dierlijke producten laat staan. Supergezond! Maar ook op reis is er een groot voordeel aan plantaardig eten: je loopt veel minder risico om ziek te worden. Vlees, vis en zuivel zijn erg bederfelijke producten. Als die niet goed worden bewaard, kun je er flink ziek van worden. De kans is groot dat vlees en vis die je overdag in de volle zon op de markt ziet liggen, diezelfde avond door lokale restaurants op het menu worden gezet. Voedselvergiftiging op reis is wel het laatste waar je jouw vakantiedagen aan wil besteden.

Steeds meer mensen kiezen ervoor om vaker plantaardig te eten. Het wordt dan ook steeds makkelijker om te kiezen voor alternatieven. Kun je nog wel wat hulp of overtuigingskracht gebruiken? De Correspondent publiceerde deze uitgebreide gids voor de beginnende veganist.

4. Hoe eet ik vegetarisch op reis?

Leuk allemaal. Maar hoe dan? Met het groeiende aantal flexitariërs, vegetariërs en veganisten, stijgt ook het aantal restaurants met een uitgebreid plantaardig aanbod. Ook in het buitenland. Die vind je gemakkelijk met de Happy Cow App. Waar je ook bent. De app kost een paar euro. Daarmee steun je de makers en kunnen ze de app verder ontwikkelen en uitbreiden. Vooral in grotere steden kom je ook al een heel eind door in Google Maps te zoeken naar 'vegetarisch restaurant'. Het is slim om tijdens de voorpret alvast te kijken wat voor gerechten veel gegeten worden in jouw vakantieland. Dan kun je ook meteen op zoek naar plantaardige alternatieven voor vlees-, vis- en zuivelrijke gerechten. Als je weet dat ze in Indonesië nasi goreng graag met kip of ei eten, dan kun je zelf voorstellen om dat te vervangen door tofu of tempeh.

5. Leer de lokale taal

Het is slim om wat woorden en zinnetjes in de lokale taal te leren. Dan kun je aangeven wat je liever niet, of juist wel eet. Meestal wordt het ontzettend gewaardeerd als je de bediening of kok in hun eigen taal aanspreekt. Zelfs als je dat niet perfect doet. Dan doen ze met liefde een beetje extra moeite om voor jouw wat lekkers op tafel te zetten. Wees vooral een beetje flexibel en geduldig als je vegetarisch wil eten op reis. In sommige landen of regio's is vlees een luxeproduct dat ze graag voorschotelen aan buitenlandse gasten. Het kan daarom best eens gebeuren dat ze niet begrijpen waarom je liever plantaardig eet. In sommige arme streken hebben mensen niet de luxe om te kiezen wat ze eten. Maak er geen punt van als het per ongeluk toch misgaat.

Door vaker plantaardig te eten voorkom je dierenleed. Geen enkel dier wil tenslotte opgegeten worden. Hier lees je wat je nog meer kunt doen om diervriendelijk te reizen. Met ons strenge dierenwelzijnsbeleid zorgen we ervoor dat onze activiteiten niet schadelijk zijn voor dieren.

6. Extra tips:

  • Laat je lokale reisexpert weten dat je liever plantaardig eet, dan geven zij het door op plekken waar de maaltijd is inbegrepen
  • Vinden ze je maar lastig? Zeggen dat je vanwege je geloof of een allergie bepaalde dingen niet eet kan helpen
  • Neem voor lange reisdagen fruit, noten en andere snacks mee voor onderweg
  • Slik je supplementen? Stop ze meteen in je koffer. Ze zijn niet altijd even makkelijk te vinden in het buitenland
  • Volg een kookworkshop en vraag of het ook plantaardig kan. Meestal is dat geen probleem
  • Vergeet je maaltijdverzoek in het vliegtuig niet!

7. Steeds meer mensen

Tien jaar geleden behoorde je tot de grote uitzondering als je liever geen dieren eet. Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen ervoor om vaker plantaardig te eten. Wij vragen onze reizigers naar hun eetwensen. In 2023 gaf bijna de helft antwoord. Daarvan zei 26% flexitarisch, pescotarisch, vegetarisch of veganistisch te eten. Ruim 10% daarvan noemt zichzelf vegetariër. Doordat steeds meer mensen bewust kiezen voor een dier- en klimaatvriendelijk dieet, is er meer begrip voor en zijn er meer mogelijkheden. Wij zetten ons in om vegetarisch eten op reis nog gemakkelijker te maken. Zo gaan onze lokale reisexperts op zoek naar de mogelijkheden in hun eigen land en delen ze die met onze reizigers. We vragen ze bovendien om in gesprek te gaan met accommodaties en andere ondernemers om het aanbod aan plantaardig eten uit te breiden. 

Meer inspiratie?

Wist je dat meer reisbloggers schrijven over vegetarisch eten op reis? Daisy van All Day Every Daisy deelt haar 14 beste tips voor vegetarisch eten op reis.