Steeds meer mensen denken na over hun eetpatroon en worden zich bewust worden van wat zij dagelijks eten, thuis en op reis. Eten is een belangrijk onderdeel van het beleven en het leren kennen van een nieuwe cultuur. Vegetarisch eten op reis, hoe gemakkelijk is dat eigenlijk? Wij vroegen Jessica van de reisblog Corners of the World naar haar ervaringen met vegetarisch eten op reis.

Tips voor vegetarisch eten op reis

  • Gebruik websites om je te informeren over vegetarische restaurants
  • Dubbelcheck de vegetarische opties
  • Bedenk hoe flexibel je bent
  • Door eten leer de cultuur kennen
  • Gebruik het alllergie-excuus

Hoe ik begon met vegetarisch eten

Jaren geleden maakte ik de keuze om vegetariër te worden. Als klein kind at ik al zo min mogelijk vlees, want het was zielig voor de dieren en bovendien vond ik vlees niet eens lekker. Mijn ouders vonden het niet oké als ik helemaal geen vlees meer zou eten, maar ik beperkte het eten van vlees al tot het avondeten. Tegen de tijd dat ik ging studeren kwamen ook de ethische redenen om de hoek kijken: waarom zou ik de huidige vleesindustrie en de overconsumptie van vlees met mijn eetgedrag steunen? Veel mensen zeiden dat mijn keuze om vegetariër te worden weinig verschil zou uitmaken. Maar je moet ergens beginnen, toch? Een betere wereld begint bij jezelf.

 

Wist jij dat je in heel veel bestemmingen heel lekker vegetarisch kunt eten? We vertellen je graag meer over vegetarisch eten in de verschillende bestemmingen.

Vegetarisch eten op reis – ervaringen in verschillende landen

Inmiddels zie ik, jaren later, dat steeds meer mensen nadenken over hun eetpatroon en zich bewust worden van wat zij dagelijks eten, thuis en op reis. Eten is een belangrijk onderdeel van het beleven en het leren kennen van een nieuwe cultuur. De afgelopen jaren heb ik in verschillende werelddelen gewoond en gezien hoe de eetcultuur in diverse landen is. Maar hoe gemakkelijk is het eigenlijk om vegetarisch te eten in het buitenland? In deze blog deel ik een aantal van mijn ervaringen met vegetarisch eten op reis.

Vegetarisch op reis – meer keuze dan dat je vaak denkt

In Nederland en België schieten vegetarische en veganistische restaurants als paddenstoelen uit de grond. Maar hoe zit dat in landen waar ze graag dagelijks een lap vlees op hun bord hebben liggen? Toen ik voor een aantal maanden naar Colombia vertrok maakte ik me toch wel zorgen over mijn vegetarische eetpatroon. In Colombia houden ze, net als veel Zuid-Amerikaanse landen, toch heel erg van vlees? Ik kwam er echter achter dat vooral in de grote steden vegetarische restaurants steeds meer populariteit winnen. Ook in landen waar je het niet snel zou verwachten. Via websites zoals HappyCow kun je per stad zoeken naar plekken voor vegetarische en veganistische maaltijden. Meestal sla ik deze restaurants op in Google Maps, zodat ik ze ook zonder internet terug kan vinden.

Door vegetarisch te eten, zorg je voor een lagere CO2 uitstoot. Maar er is meer wat je kunt doen tegen de CO2 uitstoot van reizen.

Vegetarisch eten op reis – dubbelcheck de vegetarische opties 

Wanneer je langere tijd geen vlees eet kan je lichaam van streek raken als je het wel weer eet. Dat merkte ik tijdens mijn reis door Jordanië. Bij het avondbuffet zag ik een kleine gehaktbal aan voor falafel. Ik nam een hap en mijn gezicht vertrok. Was dit een speciale variant? Na nog een hap vroeg ik de manager waarom de falafel zo’n speciale smaak had. “Dit is een gehaktbal”, antwoordde hij. Een ijzige stilte, gevolgd door een lachbui. Aangezien er geen naambordjes te vinden waren nam ik maar gewoon aan dat het falafel was. Tip voor de volgende keer: wees niet bang om na te vragen wat de vegetarische maaltijden of opties zijn, al helemaal wanneer de menukaart in een andere taal is. Daarnaast is het verstandig om te leren hoe je in de lokale taal uitlegt dat je geen vlees eet.

Vegetarisch eten op reis – hoe flexibel ben je?

Eet je vegetarisch vanwege het welzijn van de dieren of vind je vlees simpelweg niet lekker? Of is het een combinatie van redenen? En in welke mate vind je het belangrijk om vegetariër te zijn? Hoe flexibel wil je zijn zonder je principes overboord te gooien? Toen kennissen in Indonesië me vroegen om met hun hele familie te dineren kon ik dat natuurlijk niet afslaan. Door mijn enthousiasme vergat ik te vertellen dat ik geen vlees eet. Daar zat ik dan ’s avonds: naast de geïmproviseerde barbecue met kippenspiesjes. Ik voelde me schuldig om het niet op te eten. Deze mensen eten enkel vlees bij speciale gelegenheden zoals ceremonies en bruiloften. Zij kunnen niet begrijpen dat ik geen vlees eet omdat we in Nederland naar mijn mening te véél vlees eten. Bovendien was de kip van de familie en scharrelde deze zijn hele leven rondom het huis. Doordat ik wist dat de kip een prima en vrij leven in de jungle heeft gehad voelde ik me minder rot om het vlees op te eten. Ik denk niet graag zwart-wit: af en toe uitzonderingen maken is wat mij betreft oké.

Wij geloven dat toerisme de wereld een beetje mooier kan maken als het op een verantwoorde manier gebeurt. Daarom organiseren wij reizen met een positieve impact.

Vegetarisch eten op reis – leer de cultuur kennen

Ik vind de smaak en de textuur van vlees niet erg lekker. Maar toen iedereen die ik tijdens mijn verblijf op Jamaica tegenkwam enthousiast was over de lokale jerk chicken was ik toch wel nieuwsgierig. Een van de laatste avonden werkte ik tot laat door, waardoor alle restaurants en supermarkten gesloten waren toen ik mijn zoektocht naar eten startte. Op straat stonden wel een paar barbecues waar de geliefde jerk chicken werd verkocht. Ik wilde mezelf liever niet uithongeren en bovendien was ik te moe om andere opties uit te zoeken, dus ik besloot dat dit een goed moment was om dit gerecht toch een keer te proeven. En toegegeven: voor iemand die niet van vlees houdt was het alsnog een zeer goede maaltijd. Ik ken meerdere vegetariërs die op reis af en toe een uitzondering maken omdat ze graag een lokale, traditionele maaltijd willen eten.

Vegetarisch eten op reis – allergisch voor vlees?

Wil je écht geen vlees eten, maar wil je de lokale bevolking niet beledigen door een stuk vlees af te slaan? Je kunt altijd vertellen dat je allergisch bent voor vlees en uitleggen dat je er erg ziek van wordt. Niemand wil immers een ander bewust ziek maken. Ik heb al regelmatig gebruik gemaakt van dit ‘excuus’, bijvoorbeeld op Cuba.

Meer inspiratie?

Wist je dat meer reisbloggers schrijven over vegetarisch eten op reis? Daisy van All Day Every Daisy deelt haar 14 tips voor vegetarisch eten op reis.