1. Doen in Johannesburg, de Golden City

In de negentiende eeuw floreerde Johannesburg. Handelaren van over de hele wereld kwamen goud zoeken in de City of Gold en legden de basis voor een levendig stadshart. Toen de mijnen uitgeput raakten en de rassenscheiding op haar hoogtepunt was, takelde de stad langzaam af. Bedrijven verlieten het centrum, werkeloosheid en criminaliteit namen toe en toeristen bleven weg. Twintig jaar na het afschaffen van de apartheid bloeit de stad weer op en is het één van de meest bruisende en diverse plekken in Zuid-Afrika.

2. Wat te doen in Johannesburg: Het Apartheid Museum

Zuid-Afrika en apartheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Om te begrijpen wat er vandaag de dag gaande is in het land moet je de recente geschiedenis in duiken. Dat doe je het beste met een bezoek aan het Apartheid Museum in Johannesburg. Het museum werd in 2001 geopend en laat met filmbeelden, foto’s en persoonlijke verhalen zien hoe het systeem van sociale segregatie werd ingevoerd en gehandhaafd. Als aanvulling op het museum kun je ook een bezoek brengen aan Constitution Hill, de voormalige gevangenis waar vrijheidsstrijders zoals Nelson Mandela, Mahatma Gandhi en Joe Slovo hebben vastgezeten.

Een bezoek aan het Apartheid Museum moet je absoluut doen in Johannesburg. Wil je meer weten over de geschiedenis van het land? Reisblogger Patrick beschrijft hoe hij het land ontdekt in de voetsporten van Nelson Mandela.

3. Victoria Yard

Het best bewaarde geheim van Johannesburg is de creatieve wijk Victoria Yard. Het is een verlaten industrieel complex dat is omgetoverd tot levendige hub waar kunstenaars, ondernemers en creatievelingen inspirerende projecten runnen. Je vindt er een koffiebranderij, brouwerij, kunststudio’s en tal van leuke winkels en restaurantjes. Het mooiste van alles: ze worden allemaal gerund door locals. Elke eerste zondag van de maand openen alle ondernemers hun deuren en kun je uitgebreid neuzen in de winkels en ateliers. Op de First Sunday Market proef je ambachtelijke kazen, drink je verse sappen en eet je de lekkerste gerechten.

4. Hip en Happening in Maboneng

De hippe wijk Maboneng past zo in het rijtje Camden in Londen en Soho in New York. Wat ooit de gevaarlijkste wijk van Johannesburg was, is nu de plek waar de crème de la crème graag gezien wil worden. Muzikanten, designers, dj’s en vormgevers wonen in omgebouwde kantoorpanden en afgedankte zeecontainers. Op straat koop je houtsnijwerk en handgemaakte sieraden voor een prikkie. Of drink een kopje baristakoffie in één van de vele koffiezaakjes. Als je het de locals vraagt zeggen ze: Maboneng is gemaakt voor en door de Jozi’s, maar als toerist ben je hartstikke welkom.

Johannesburg vinden wij een topstad! Maar ook in Kaapstad is genoeg te doen. Hier vind je de leukste excursies in de populaire stad.

5. Doen in Johannesburg: Diepsloot

Om een echt goed beeld te krijgen van de stad, moet je ook de andere kant van Johannesburg ervaren: de townships. Omdat je de beruchte buitenwijken beter niet op eigen houtje bezoekt, neemt gids Lucky je mee door zijn geliefde Diepsloot. Hij wil laten zien dat het leven in de township meer is dan alleen maar kommer en kwel. Lopend of met de fiets laat hij je kennismaken met ambitieuze ondernemers en het bruisende leven op straat. Tijdens een bezoek aan Diepsloot ontdek je hoe gastvrij en vriendelijk de Jozi’s werkelijk zijn.

Ben je nieuwsgierig naar de homestay in Kaapstad? Reisbloggers Daisy en Patrick sliepen een nachtje bij Mama Noks en schreven er een leuk artikel over.

6. Veiligheid in Johannesburg

Net als elke wereldstad heeft ook Johannesburg te maken criminaliteit. Het is daarom slim om geen opvallende sieraden of dure horloges te dragen en niet teveel te pronken met je camera en smartphone. We raden je aan ’s avonds niet alleen over straat te gaan en je zoveel mogelijk te verplaatsen met Uber-taxi’s. Laat je niet teveel afschrikken door de negatieve verhalen en vooroordelen. Met een flink portie gezond verstand en een open blik is Johannesburg een stad die het ontdekken meer dan waard is. Als je het ons vraagt is twee nachten lang niet genoeg om het beste van Jozi te ervaren.

Plan jouw reis naar Zuid-Afrika

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis door Zuid-Afrika? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Judith, de reisexpert in Zuid-Afrika. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Judith.

Beste reistijd Zuid-Afrika

Een rondreis door Zuid-Afrika kan je in principe het hele jaar door goed maken. Lees meer over de beste reistijd Zuid-Afrika.

Meer inspiratie opdoen voor Zuid-Afrika?

Nog niet helemaal zeker waar je volgende reis heen gaat? Wereldreizigers Daisy en Patrick zijn al meer dan twee jaar op reis en bezochten ook Zuid-Afrika. Neem een kijkje op hun website over duurzaam reizen en lees over de mooiste avonturen!