Als je naar Zuid-Afrika op vakantie gaat, wil je natuurlijk graag lekker weer. Daarnaast wil je het liefst dat het niet te druk is. Ook voor de bestemming zelf is het beter als het toerisme beter over het jaar gespreid is. Daarom kijken wij voor de beste reistijd in Zuid-Afrika niet alleen naar het weer, maar ook naar de drukte in de verschillende maanden.

Reisexpert Judith, die al jaren in Zuidelijk Afrika woont, geeft je graag advies over de beste reistijd Zuid-Afrika voor je vakantie. Afhankelijk van wat jij belangrijk vindt, kijkt ze naar het klimaat, en naar de drukte in de verschillende maanden. Zo kun je een goede afweging maken bij de keuze van je vakantieperiode. Hieronder lees je meer over de beste reistijd Zuid Afrika.

De beste reistijd Zuid-Afrika is in de maanden maart t/m oktober. In de overige maanden kun je ook prima een rondreis Zuid-Afrika maken.

Zuid-Afrika Klimaat

beste reistijd Zuid-Afrika

Aangezien Zuid-Afrika op het zuidelijk halfrond ligt, zijn de seizoenen tegengesteld aan die in Europa. Voor wat betreft het klimaat, kun je Zuid-Afrika verdelen in meerdere: de regio rond Kaapstad, inclusief de Tuinroute, gedeeltes langs de kust, en de rest van het land. In de regio rond Kaapstad loopt het regenseizoen van half mei tot half augustus. In de wintermaanden mei t/m augustus is het hier gemiddeld 15 graden Celsius met uitschieters naar boven én beneden. In de zomermaanden (onze winter dus) kan het wel 35 graden Celsius worden. De beste reistijd in Zuid-Afrika voor deze regio zijn de maanden maart t/m half mei en half augustus t/m oktober.

Langs de kust, rondom St Lucia en Drakensbergen kan het in de wintermaanden qua temperatuur ook flink dalen. Je kunt hier soms zelfs sneeuw in de bergen zien in deze periode. Buiten de wintermaanden, van januari t/m maart en september t/m september, is de temperatuur hier zeer aangenaam met erg weinig neerslag.

In de rest van het land is loopt het regenseizoen van november tot eind februari, waarbij het hard kan regenen en flink kan onweren, maar dit duurt vaak niet langer dan een paar uur. In de wintermaanden ligt de temperatuur overdag rond Johannesburg rond de 20 graden Celsius en rond het Krugerpark rond de 26 graden Celsius. ’s Nachts kan het echter flink afkoelen, en kan het kwik zelfs tot rond het vriespunt dalen. In de zomermaanden ligt de temperatuur tegen de 35 graden Celsius aan. De beste reistijd Zuid-Afrika voor dit gebied is tijdens de maanden maart t/m oktober.

Beste reistijd om dieren te spotten

Elk seizoen heeft zo zijn eigen voordelen als je voor safari naar Zuid-Afrika gaat. Van mei t/m september is het bijvoorbeeld erg droog in Zuid-Afrika, waardoor je veel dieren kunt zien bij de waterplaatsen. Daarnaast is ook de vegetatie dunner in deze periode, waardoor je makkelijker de dieren kunt spotten. Ook in de zomermaanden zijn er uiteraard veel dieren te zien in de nationale parken. Ook in deze maanden zijn er altijd dieren te vinden bij de waterplaatsen, aangezien ze hierheen komen om verkoeling op te zoeken.

Drukte

beste reistijd Zuid-Afrika drukte

De drukste periodes in Zuid-Afrika zijn juli, augustus, november t/m januari en rondom Pasen. Houd rond de jaarwisseling en Pasen rekening met de Afrikaanse schoolvakantie, die extra drukte met zich meebrengt. De lokale bevolking gaat dan ook op reis, dus misschien voor jou niet de beste reistijd.

Speciale Evenementen

beste reistijd Zuid-Afrika evenementen

Juni– november: Walvissen-seizoen

In de walvissenhoofdstad van de wereld, Hermanus, loopt het tijdens deze periode storm om walvissen te gaan spotten. Niet alleen toeristen komen hierop af, maar ook de Zuid-Afrikanen zien dit als een leuk uitje. Houd dus wel rekening met de kans op hogere prijzen in en rond dit gebied.

Juli–augustus: Bloemen-seizoen

Rond deze tijd breekt het bloemen-seizoen aan. En het gaat niet om een paar velden met mooie bloemen, maar je kunt echt genieten van enorme vlaktes bedekt met allerlei kleuren die uit de grond schieten. Dus als je houdt van bloemen dan is juli augustus zeker de beste reistijd voor jou naar Zuid-Afrika.

Plan jouw reis naar Zuid-Afrika

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis door Zuid-Afrika? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Judith, de reisexpert in Zuid-Afrika. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Judith.

Reiservaringen Zuid-Afrika

Bekijk meer reiservaringen van reizigers die op reis gingen naar Zuid-Afrika op TrustpilotRondreis of Reviews.