Bikes & Wine tour in Stellenbosch

Deze Bikes & Wine tour is een originele en actieve manier om de wijnregio te ontdekken. De fietstour gaat dwars door de wijnlanden bij Stellenbosch en Franschhoek, ook wel Boland genoemd. Onderweg vertelt de gids je hoe de oudste wijnroute van Zuid-Afrika is ontstaan en hoe de Europeanen veel invloed hadden op de ontwikkeling van het gebied. Een wijntour is pas compleet met een lekkere proeverij. Tijdens deze tour stop je bij twee verschillende wijnhuizen en een bekroonde brandy distilleerderij. Neem wel een grote rugtas mee, want je wil toch zeker wel een flesje van je favoriete wijn mee naar huis nemen?

eBike tour in Kaapstad

Kaapstad is een geweldig leuke stad die barst van de bezienswaardigheden. Er is alleen één probleem. De stad ligt aan de voet van de Tafelberg, waardoor de straten alles behalve vlak zijn. Gelukkig zijn de steile wegen met de stoere eBikes van deze tour een peuleschil. Gids Roland neemt je in vier uur fietsen mee langs alle hoogtepunten van Kaapstad. Je passeert de Waterfront, de beroemde gekleurde huisjes in Bo-Kaap en rijdt naar een fantastisch uitzichtpunt. Het mooiste is de weg tussen die tussen de Tafelberg en Lion’s Head door naar Camps Bay gaat. Één van de chiqueste wijken van Kaapstad. Onderweg vertelt Roland over de stad en haar bewoners en deelt verhalen over zijn eigen leven in de metropool van Zuid-Afrika.

Excursies in Zuid-Afrika - Waterfietsen in Simonstown

Vergeet de kneuterige trapfietsjes in de grachten van Utrecht. Waterfietsen in Simonstown betekent precies wat de naam doet vermoeden: je gaat fietsen op het water. Hoe? De fiets heeft in plaats van wielen twee drijvers, zodat je stabiel op het water staat. Je kunt heerlijk op je gemakje fietsen, zonder dat je bang hoeft te zijn om nat te worden. Tijdens deze excursie fiets je door de haven van Simonstown en maak je een uitstapje naar Boulders Beach. Daar leven de Zuid-Afrikaanse pinguïns. Terwijl de meeste toeristen dringen voor de beste plek op het uitkijkplatform, geniet jij in alle rust en ruimte van de speelse diertjes die voor je waterfiets langs zwemmen.

Walvissen spotten in Hermanus

Hermanus is dé walvishoofdstad van Zuid-Afrika. Tussen juni en december migreren tientallen walvissen van Antarctica naar Zuid-Afrika om kalveren te krijgen. Er zwemmen dus ook pasgeboren walvissen rond. De beste manier om de walvissen te spotten is tijdens een bootexcursie. Je begint met een korte briefing en vaart vervolgens de haven uit op zoek naar de indrukwekkende zeezoogdieren. Tussen juni en december is de kans groot dat je één of meerdere walvissen ziet. Dus houd je camera bij de hand.

Walvissen spotten is één van die excursies in Zuid-Afrika die je echt niet mag missen. Maar het is belangrijk dat de activiteit op een verantwoorde manier gebeurt. Wij delen tips voor een diervriendelijke reis.

Tsitsikamma Canopy Tour

Bewonder het Tsitsikamma National Park vanaf een heel uniek standpunt: boven in de bomen! Tijdens deze tour zoef je dertig meter boven de grond van het ene platform naar het anderen. Je begeeft je letterlijk tussen de toppen van de reusachtige outeniqua yellowwood bomen. Tijdens de twee uur durende tour deelt de gids interessante feitjes over de natuur en het nationale park. Wie weet spot je nog een bijzondere vogel! De canopy tour is geschikt voor kinderen vanaf vijf jaar en voor avontuurlijke volwassenen.

Stokstaartjes safari Oudtshoorn

Oei! De wekker gaat vroeg vanochtend, want stokstaartjes laten zich alleen bij zonsopkomst zien. Voor dag en dauw rijd je naar de ontmoetingsplek, waar je verwelkomd wordt met een kop thee of koffie. Met een klapstoel onder je arm wandel je met de gids naar de heuvel waar de stokstaartjes hun holletjes hebben gebouwd. Daar neem je op gepaste afstand plaats en kan het wachten beginnen. Terwijl je spanning naar de heuvel tuurt, vertelt de gids je alles wat er te weten valt over deze bijzondere diertjes en de acties die zij ondernemen om ze te beschermen. Plotseling is het zover en komt het eerste koppie boven. Hij kijkt wat schichtig om zich heen en waarschuwt dan zijn maatjes. Binnen de kortste keren word je vermaakt met het ochtendritueel van een bende stokstaartjes. Na een minuut of tien zijn ze klaar en gaan ze er vliegensvlug vandoor.

Swartberg Ecotour in Oudtshoorn

Oudtshoorn is bij de meeste mensen bekend vanwege de struisvogels. Maar wat niet iedereen weet is dat er net buiten de stad een waanzinnig mooie bergpass ligt. Tijdens deze tour neemt lokale gids Jan je mee over één van de mooiste bergpassen ter wereld: de Swartberg Pass. De kronkelende weg werd in 1888 aangelegd en wordt nu erkend als UNESCO Werelderfgoed. Eenmaal over de bergpass rijd je door het spectaculaire landschap richting Prince Albert. Je verbaast je over de ongewone bergwanden. Het lijkt wel alsof het gesteente als een harmonica in elkaar gedrukt is. Onderweg vertelt Jan je alles over de bouw van de pass, de flora en fauna van de Swartberg en de bijzondere projecten die hij runt. Tijdens de tour krijg je een heerlijke lunch op een prachtige locatie.

Excursies Zuid-Afrika - Wandeltour in Maboneng

Johannesburg heeft niet bepaald een goede reputatie en de meeste mensen slaan de stad dan ook over. Jammer! Want de stad heeft veel te bieden. Wat dacht je van de hippe wijk Maboneng? Tijdens deze wandeltour neemt een enthousiaste gids je mee langs alle geheime hotspots in de bruisende wijk. Onderweg vertelt hij over het ontstaan van deze plek en alle ontwikkelingen die er gaande zijn. Tegelijkertijd leer je over het leven tijdens de apartheid en wat daar vandaag de dag de gevolgen van zijn. Je ziet met eigen ogen dat de bewoners uit de armste delen van Johannesburg veerkrachtig en ambitieus zijn en samen deze fijne wijk tot één van de hipste plekken van het land maken. Tijdens de twee uur durende tour bezoek je onder andere leuke winkeltjes, dakterrassen en historische gebouwen. Na afloop snap je waarom de wijk ‘Place of Light’ wordt genoemd.

Je eerste ontmoeting met wilde stokstaartjes vergeet je nooit meer. Maar wist je dat er, naast de beroemde Big Five, nog veel meer bijzondere dieren te vinden zijn in Zuid-Afrika? Zoals de Shy Five, de Little Five and Ugly Five.

Township tour bij Johannesburg

Je hebt vast al veel gehoord over het leven in de townships van Zuid-Afrika. Maar om erachter te komen hoe het er écht aan toe gaat, kun je het beste met een local op pad gaat. Lucky neemt je mee door zijn geliefde Diepsloot en laat je zien dat er meer is dan kommer en kwel in de beruchte buitenwijken van Johannesburg. Hij neemt je mee door bruisende straten en laat je kennismaken met ambitieuze ondernemers. Onderweg wijst hij je op de mooiste kunstwerken die de straten kleur geven. Maak je geen zorgen over veiligheid; Lucky is een gerespecteerd man in zijn gemeenschap. Dat merk je meteen aan alle mensen die je enthousiast komen groeten.

Sani Pass Tour in Lesotho

De Sani Pass tour is de meest spectaculaire manier om van Zuid-Afrika naar Lesotho te reizen. Je wordt in een jeep meegenomen over de wereldberoemde Sani Pass, de enige weg die dwars door de Drakensberg kronkelt. Onderweg vertelt je gids over de pioniers die de route vastlegden en over de flora en fauna in het gebied. Eenmaal in Lesotho bezoek je een herdersdorp en zie je hoe de bewoners volgens oude tradities leven. ’s Middags stop je voor een picknick met een adembenemend uitzicht voor je een korte wandeling maakt naar het hoogste uitzichtpunt in zuidelijk Afrika. Natuurlijk mag een koud biertje in de hoogste pub van Afrika niet ontbreken tijdens deze excursie.

Meerdaagse paard- of wandeltour in Lesotho

Tijdens deze meerdaagse excursie ga je ver van de gebaande paden af. Midden in het berglandschap van Lesotho ligt een traditioneel dorp waar geen wegen naartoe leiden. De enige manier om er te komen is met een vijf uur durende trekking of, zoals de locals dat doen, te paard. Een lokale gids vergezeld je en vertelt over het traditionele leven in Lesotho. Eenmaal in het dorp word je welkom geheten door enthousiaste kinderen en vriendelijke bewoners. In het dorp kun je een waterval bezoeken, kijken hoe de geitjes worden gemolken of met de kinderen spelen. Wie het leuk vindt schuift ’s avonds aan bij een familie voor een heerlijke maaltijd. De volgende dag wandel je weer terug naar het startpunt van de tour.

Makushu excursie in Limpopo

Midden in Limpopo, in het noorden van Zuid-Afrika, ligt Makushu. Het kleine dorp ligt aan de voet van de Soutpansberg en wordt omringd door majestueuze baobab bomen. Met deze excursie blijf je een paar nachten slapen, midden in de hechte gemeenschap. De dorpelingen nemen je mee op sleeptouw en laten je al hun tradities en ambachten zien. Ga zelf ook aan de slag en leer een vloer maken van koeienpoep, ga vissen, sterren kijken of maak een uitstapje naar het museum. ’s Avonds eet je gezellig met je gastfamilie rond het kampvuur. De dorpelingen vertellen je verhalen over vervlogen tijden. Na afloop wordt het nog moeilijk om afscheid te nemen. Hier maak je vrienden voor het leven.

Slapen bij de bewoners thuis is voor veel reizigers het hoogtepunt van hun vakantie. Wij geven je vijf redenen waarom je ook eens in een homestay moet verblijven.

Excursies Zuid-Afrika - Goedverwacht culturele excursie

Bij aankomst in het historische plaatsje Goedverwacht, aan de rand van de Cederbergen, word je opgewacht door het gastgezin waar je vanavond slaapt. Na de kennismaking brengen ze je naar het dorpshuis. Daar ontmoet je de gids die je meeneemt op een historische wandeling langs belangrijke bezienswaardigheden in het dorp: de oude kerk en het postkantoor, de watermolen en het slavengraf. Onderweg vertelt ze over de missionarissen uit Duitsland en de slaven uit India die het dorp stichtten. Maar ook over de uitdagingen waar de dorpelingen nu mee te maken hebben. Aan het eind van de middag ga je weer terug naar het gastgezin, waar een heerlijke maaltijd op je wacht.

Plan jouw reis naar Zuid-Afrika

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis door Zuid-Afrika? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Judith, de reisexpert in Zuid-Afrika. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Judith.

Beste reistijd Zuid-Afrika

Een rondreis door Zuid-Afrika kan je in principe het hele jaar door goed maken. Lees meer over de beste reistijd Zuid-Afrika.

Meer inspiratie opdoen voor Zuid-Afrika?

Nog niet helemaal zeker waar je volgende reis heen gaat? Wereldreizigers Daisy en Patrick zijn al meer dan twee jaar op reis en bezochten ook Zuid-Afrika. Neem een kijkje op hun website over duurzaam reizen en lees over de mooiste avonturen!