Onze 5 redenen om een reis naar Sicilië te maken

Wij hebben voor jou onze vijf redenen om een reis naar Sicilië te overwegen op een rijtje gezet. Deze redenen gaan van positieve impact tot unieke ervaringen. Lees daarom snel verder en ontdek waarom je naar Sicilië zou moeten reizen!

#1 De impact van een vakantie naar Sicilië is dáár positief

De impact van jouw reis naar Sicilië heeft een positief effect op de werkgelegenheid. Het eiland heeft één van de hoogste percentages werklozen in Europa. De lonen liggen er laag. Het toerisme zorgt ervoor dat er meer mensen nodig zijn in de vrijetijdssector en dat het aantal banen toeneemt. Helaas zijn dat niet altijd direct goedbetaalde banen. Kies daarom voor goede, lokale gidsen en bedrijven die een eerlijke prijs vragen en betalen. Een geweldige manier om zelf kennis te maken met de lokale cultuur én een eerlijke vergoeding te betalen die direct bij de mensen zelf terecht komt, is het volgen van een authentieke kookworkshop. Dit kan op heel veel plaatsen op het eiland

Een voorbeeld van een heel mooi, lokaal project is het poppentheater in Syracuse. Het poppenspel is een prachtige traditie op Sicilië. In Syracuse wordt een geweldige show neergezet en een museum over het poppenspel gerund door jongeren. Kaartverkoop én poppenspel worden door hen zelf gedaan. Zo hebben zij een goedbetaalde baan én blijft een schitterende traditie bewaard. 

#2 Veel activiteiten op Sicilië helpen het eiland mooi te houden

Sicilië heeft prachtige stranden, in alle denkbare soorten. Er zijn knusse baaitjes met intens blauw water rond bijzondere rotsformaties, maar ook langgerekte, brede zandstranden, die heel langzaam aflopen in helder zeewater. Zwemmen, een strandwandeling maken of op de waterfiets of sup langs die strandjes gaan zijn heerlijke activiteiten die op Sicilië nooit vervelen. Doordat de stranden bezocht worden door de meeste toeristen, worden ze goed onderhouden en schoon gehouden. Win-win dus! Jij geniet, terwijl de stranden mooi blijven. Dezelfde vlieger gaat ook op voor de activiteiten op en rond de Etna, zoals mountainbiken en hiken.

De barokke stadjes in de Noto vallei zijn een Must See tijdens je reis naar Sicilië. Een ochtend rondslenteren en de mooiste hoekjes van deze stadjes ontdekken met een Italiaans ijsje in de hand is op en top vakantie in Italië. Door jouw bezoek aan de stadjes blijven de monumenten onderhouden en de straten netjes en schoon.

#3 Je vindt op Sicilië de meest unieke slaapplekken

Altijd al eens willen slapen op een boerderij, om te worden verwend met maaltijden die vers van eigen land komen? Sicilië is de perfecte plek om dat te proberen. Je vindt over het hele eiland agroturismo’s, vaak gelegen op verrassende, unieke locaties. Kom je er in het voorjaar, dan zul je op veel plekken verrast worden door uitbundig bloeiende, wilde bloemen! Op sommige boerderijen mag je zelf mee helpen met het werken op het land of je eigen verse fruit plukken, zoveel als je maar wilt. Olijven, citrusvruchten en druiven worden op grote schaal verbouwd, maar je vindt er ook soorten fruit die je wellicht nog nooit eerder hebt geproefd, zoals mispels. De familiebedrijven waar je overnacht hebben zo een mooi extra inkomen, terwijl ze hun traditionele manier van leven niet hoeven opgeven.

Naast de agroturismo’s heeft Sicilië ook steeds meer unieke overnachtingsplekken in historische, gerestaureerde panden. Zo kun je er slapen in schitterende herenhuizen of in de Middeleeuwse kernen van de bergdorpjes in het binnenland. Ook in kloosters en kastelen zijn accommodaties gevestigd. Hoe gaaf is dat!.

#4 Eenmaal ter plekke hoef je niet ver te reizen om veel moois te zien

Je vlucht naar Sicilië is de enige grote impact die je zult maken op je reis. Eenmaal ter plekke hoef je jezelf maar weinig te verplaatsen om veel moois te zien en om toffe activiteiten te ondernemen. Sicilië is kleiner dan Nederland, maar er is zoveel te zien en doen, dat je jezelf er met gemak 4 weken kunt vermaken. Heb je minder tijd, dan is het slim om te kiezen voor alleen het oostelijke, of alleen het westelijke deel van het eiland. Vanuit hoofdstad Palermo kun je dagtrips maken naar leuke bergdorpjes in het binnenland, fotogenieke vissersdorpjes langs de kust. Ook kun je van daaruit een boottocht maken langs stille baaitjes, de natuur in of jezelf vergapen aan de kathedraal en de sfeervolle straatjes van Monreale. Zo’n 100 kilometer naar het westen kun je minstens even veel leuks ondernemen rondom Trapani.

Wil je weten wanneer het beste momenten is om Sicilië te bezoeken? Kijk dan even op onze blog over de beste reistijd voor Italië.

#5 Op Sicilië zijn nog verrassend veel écht ongerepte plekken

Je zou het van een toeristische bestemming als Sicilië misschien niet verwachten, maar er zijn enorm veel ongerepte plekken op dit eiland. Zo zijn er authentieke bergdorpjes, tegen de heuvels aangeplakt en met indrukwekkende kerkjes en ruïnes van kastelen. Hier kom je geen enkele andere toerist tegen, maar ben je in het échte Sicilië. Liefhebbers van natuur kunnen hier ook hun hart ophalen. Sicilië heeft een aantal hele fijne natuurparken, die met de auto niet allemaal even makkelijk bereikbaar zijn, maar daardoor wel enorm ongerept. Zo is er het Torre Salsa reservaat, met haar unieke flora en fauna en waar je stranden hebt die je zeker het Robinson Crusoë gevoel geven. Ook de gave, witte krijtrotsen kun je hier zien, maar dan zonder de massa’s toeristen bij de veel bekendere Scala dei Turchi.

Bovenstaande 5 redenen om een reis naar Sicilië te boeken zijn er natuurlijk al genoeg, maar dan hebben we het over het eten nog niet gehad! Dat alleen al zou reden genoeg zijn om naar dit Italiaanse eiland af te reizen!

Plan jouw reis naar Sicilië

Ben je op zoek naar een bijzondere Sicilië rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Mario, de reisexpert op Sicilië. Hij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Mario.

Excursies op Sicilië

Benieuwd wat je nog meer kan doen op Sicilië? Lees dan ook over de leukste excursies op Sicilië.