De beste reistijd voor Finland wordt uiteraard met name bepaald door het klimaat van Finland. Maar wellicht speelt voor jou ook de vraag hoe druk het is in de verschillende maanden een rol. Voor de bestemming zelf is het ook beter als het toerisme wat meer over het jaar verspreid is. Daarom kijken wij niet alleen naar het weer, maar ook naar de drukte in de verschillende maanden.

Als je niet afhankelijk bent van de schoolvakanties is het een aanrader om buiten het hoogseizoen op vakantie naar Finland te gaan. Het voordeel van reizen buiten de schoolvakanties is bovendien dat de prijzen vaak een stuk lager liggen. Onze Finland specialist Kimmo, die al jaren in Fins Lapland woont, geeft je graag advies.

De beste reistijd voor Finland is afhankelijk van je interesses. Ga je voor een rondreis in de zomer, dan kun je het beste gaan in de maanden juni t/m augustus. Ben je juist op zoek naar een actieve vakantie in de sneeuw? Kies dan voor de maanden januari t/m maart. Het is dan het meest sneeuwzeker en je hebt in die maanden ook nog eens de grootste kans om het noorderlicht te spotten. 

Finland Klimaat
 

"klimaatkaart Finland"

Finland heeft een landklimaat. Het grootste deel van Finland heeft een koel landklimaat. Ook wel subarctisch klimaat genoemd. De zuidelijke kuststrook van Finland kent een gematigd landklimaat en in het uiterste noorden zijn er ook gebieden met een toendraklimaat. Wat de beste reistijd is voor Finland hangt dus erg af van je reisdoel. 

Kies je voor een rondreis door Finland in de zomer, waarbij je de natuur en cultuur van Finland gaat ontdekken, dan is de beste reistijd de periode juni tot en met augustus. Dit zijn de warmste maanden. De temperatuur ligt dan, afhankelijk van waar in Finland je je bevindt, tussen de 16 en 24 graden. Het zuiden is het warmst en het gebied boven de poolcirkel is het koelste. Ga je echt voor een actieve outdoor vakantie, dan kun je het beste kiezen voor de maand juni. In juli en augustus is het vaak iets natter.  

Ga je voor een bijzondere wintervakantie, dan is de beste reistijd natuurlijk heel anders! In de winter is het hele land behoorlijk sneeuwzeker. Voor een wintervakantie in het zuidelijke deel van Finland is de periode van januari t/m maart de beste reistijd. De dagen worden alweer langer, er ligt dan veel sneeuw en de kou begint al wat af te nemen.   

De beste reistijd voor het zien van het noorderlicht, de aurora borealis, is de periode van november t/m maart. In Fins Lapland heb je in de maanden februari en maart de grootste kans om dit bijzondere natuur verschijnsel met eigen ogen te zien. 

Beste reistijd Finland: drukte


Finland is vooral bekend als winterbestemming. In de winter zijn vooral de periode rondom kerst en de voorjaarsvakantie druk. Niet alleen met buitenlandse toeristen, maar ook de Finnen zelf gaan er dan graag op uit. 

In de zomer wordt Finland veel minder bezocht. Het is er dan ook nooit heel druk. Dat komt ook door de uitgestrektheid van het land. Veruit de drukste maand is juli. 

Als we qua drukte de beste reistijd voor Finland moeten kiezen dan raden we aan om te gaan in het najaar. September en oktober zijn prachtig. De natuur barst dan van de herfstkleuren, de dagen zijn nog lang genoeg en de temperatuur is nog aangenaam. 

 Heb je al eens gehoord van de Ruska? Dat is de periode waarin de beginnende herfst Lapland in overweldigende kleuren hult. De Ruska duurt ongeveer van eind augustus tot begin november. De herfst heeft zijn intrede gedaan, maar de temperaturen zijn nog aangenaam.  

Plan jouw reis naar Finland

Ben je op zoek naar een bijzondere Finland rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met je reisexpert in Finland. Suvi maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij onze Finland specialisten.