Als je naar Ladakh op vakantie gaat, wil je natuurlijk graag lekker weer. Misschien vind je het daarnaast belangrijk dat het niet te druk is. Ook voor de bestemming zelf is het beter als het toerisme beter over het jaar gespreid is. Daarom kijken wij voor de beste reistijd Ladakh niet alleen naar het weer, maar ook naar de drukte in de verschillende maanden.

Reisexpert Jan geeft je graag advies over de beste reistijd voor je Ladakh vakantie. Afhankelijk van wat jij belangrijk vindt, kijkt hij naar het klimaat, en naar de drukte in de verschillende maanden. Zo kun je een goede afweging maken bij de keuze van je vakantieperiode. Hieronder lees je meer over de beste reistijd Ladakh.

De beste reistijd Ladakh is van juni t/m september. Dan zijn de passen open en is Ladakh over land bereikbaar. Ga je een trektocht maken, houd er dan rekening mee dat in juni nog sneeuw op de passen kan liggen.

Ladakh Klimaat

beste reistijd Ladakh

Ladakh ligt hoog, hoger dan de meeste andere gebieden in de Himalaya, en bovendien in de Trans-Himalaya. Dat laatste betekent: aan de andere kant van de Himalaya-keten, de hoogste bergketen op aarde. Deze houdt vrijwel alle regenwolken tegen. Daarom heeft Ladakh een combinatie van een woestijn- en een bergklimaat. Het is meestal erg zonnig, met een zeer sterke zonnestraling (hoge UV-intensiteit en gevaar van verbranding), een zeer droge lucht (je verdampt 2-4 liter vocht per dag zonder zichtbare transpiratie!) en grote verschillen tussen dag en nacht.

Het kan voorkomen dat je op een hoge passen in de zon aan een t-shirt voldoende hebt terwijl je het even verderop in de schaduw niet uithoudt zonder donsjas. Dat gezegd zijnde, heeft Ladakh ’s zomers een aangenaam klimaat met overdag temperaturen van boven de 20 graden. In het voorjaar (mei) en de herfst (oktober) zijn de temperatuurverschillen tussen dag en nacht groter en kan het ook op een bewolkte dag behoorlijk fris zijn. En, hoewel Ladakh een woestijn is: het kan er regenen.

De beste reistijd Ladakh zijn de maanden juni tot en met september, ook in mei kun je prima door Ladakh reizen. Voor hogere trektochten zijn mei en juni aan de vroege kant aangezien er dan nog veel sneeuw op de passen kan liggen. Ladakh is in de meeste jaren over de weg te bereiken vanaf medio mei. Augustus is de warmste maand met temperaturen rond de 25 ºC en daarom een prettige maand om in Ladakh te reizen. Vanwege de grote hoogte kan het ‘s nachts afkoelen, meestal rond de 5 graden en niet onder het vriespunt.

Drukte

beste reistijd Ladakh drukte

De drukste maanden in Ladakh zijn mei en juni. Er komen dan veel Indiase toeristen naar Ladakh. De meeste westerse toeristen komen in juli en augustus, maar in veel kleinere aantallen dan de Indiase toeristen. Buiten mei en juni wordt het nooit écht druk in Ladakh, maar ook in juli en augustus zul je zelden alleen zijn in de bekendere boeddhistische kloosters. In september is het wat rustiger. De overige maanden is het erg rustig in Ladakh. De passen zijn dan gesloten wegens de vele sneeuw. Je kunt dan nog wel naar Ladakh vliegen, maar het is dan érg koud en de hotels zijn onverwarmd. Veel hotels zijn gesloten van oktober tot en met april.

Speciale Evenementen

beste reistijd Ladakh evenementen

In Ladakh vinden geregeld op verschillende plaatsen kleurrijke festivals plaats. Deze festivals worden meestal georganiseerd door de kloosters. Indrukwekkende maskerdansen zijn het belangrijkste onderdeel van de festivals. In deze blog vind je meer informatie over de verschillende festivals.

Plan jouw reis naar Ladakh

Ben je op zoek naar een bijzondere Ladakh rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Jan, onze lokale reisexpert. Hij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Jan.

Ladakh met kinderen

Wil je graag naar Ladakh reizen met kinderen en ben je op zoek naar een bijzondere familiereis door dit mooie land? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Jan, onze lokale reisexpert. Jan heeft veel ervaring heeft met het organiseren van reizen met kinderen. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Vraag reisexpert Jan naar de mogelijkheden.

Reiservaringen Ladakh

Bekijk meer reiservaringen van reizigers die op reis gingen naar Ladakh op TrustpilotRondreis of Reviews.